İstanbul'da köpek eğitim ve bakım merkezi bilgi sitesi. Yavru köpek tuvalet eğitimi,Temel, ileri itaat egitimi,K9 egitimi ,güvenlik ve asistan köpekler,aktör köpekler,köpek sağlığı,köpek psikolojisi,köpek davranışları,köpek ırkları ,köpek video ve resimleri,makaleler, köpek pansiyon ve eğitimi fiyatları.Köpek üretimi, satışı. Köpek cinsleri-türleri: Alman çoban köpeği, Golden Retriver, Labrador, Rottweiler, Beagle vb., av köpekleri ve fiyatları hakkında bilgiler.
11 Nisan 2008 Cuma
KÖPEK IRKLARINDAN " ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİ "
IRKIN (CİNSİN) STANDARDI
I.GENEL BAKIŞ
Alman çoban köpeği orta boyludur.Boyunu ölçmede kullanılan boy ölçme aleti,yerden omuz yüksekliğine kadar olan uzunluk alınır.İşlem sırasında boy ölçerin dikey parçası hayvanın dirseğinin arka bölümüne dokunmalı köpeğin kılları ise sıkıca bastırılmalıdır.A.Ç. köpekleri için ideal yükseklik,
erkek köpekler:62,5 cm.
dişi köpekler :57,5 cm.
Boyda 2,5 cm.lik sapmalar makul görülür.bunun üzerinde olan sapmalar A.Ç.K. nin değerlerine önemli derecede zarar vermektedir.A.ÇK.hafif uzun ve iyi gelişmiş adaleli bir yapıya sahiptir.kemikler dolgun ve sağlam genel yapı sağlamdır.hayvanın genel yapısındaki sağlamlık ve uzun süreli tırıs koşularındaki dayanıklılığı sahip olduğu anatomik özelliklerinden ileri gelmektedir.boy uzunluğunun boy yüksekliğine olan oranı ile ekstremite-bacak-konumları,eklemleri ve açıları A.Ç.K.ne yüksek fiziki güç sağlamaktadır.bu cinse ait hayvanların kıl yapısı her tür meteorolojik şartta mükemmel bir koruyuculuk yapmaktadır.
Sadece çalışma gücü olarak değil,tüm özellikleriyle iyi görünüşü olan bir cins elde etmeye çalışmalıyız.ancak bu çalışma gücünü etkilemeyecek şekilde olmalı (cinsi dimorfizm)net olarak ayırt edilebilmeli şöyleki erkek ve dişi hayvanlar dış görünüş olarak farklı özelliklere sahip olmalıdırlar.
A.Ç.K. standartları dahilindeki bir hayvana bakıldığında iç dünyasındaki denge ve gücünün tam bir uyum içerisinde olduğu hissedilmektedir.bu hayvanların minnettar bir dış görünüşü vardır.Bunu anlatmak zordur ama ilk görüşte bile fark edilir.Yürüyüş stiline bakılınca sağlam vücut-sağlam ruh deyiminin tam uygun olduğu düşünülür.A.Ç.K. çalışma gücü özelliklerini değerlendirmek için sadece deneyimli uzmanlar çağırılmalı,hatta özellikle A.Ç.K. üzerine uzmanlığı olan kişiler tercih edilmelidir.Değerlendirilecek olan özelliklerin başında psikolojik yapı gelmektedir.Ardından köpeğin silah sesine verdiği reaksiyon değerlendirilir.Pekiyi notu alabilmesi için köpeğe kesinlikle gerekli olan eğitim verilmiş olmalıdır.
En duyarlı A.Ç.K. bile itirazsız sahibini dinlemeli ,farklı ortamlarda uyum sağlayabilmeli neşe ve istekle çalışabilmeli,cesur ve kararlı hareketlerini her ortamda gösterebilmeli,sahibini ve varlığını koruması gerektiği durumlarda da aldığı komutlar doğrultusunda kesin itaat göstermelidir.Normal ortamlarda dikkatli,söz dinleyen ve iyi bir arkadaş olmalıdır.Aynı şekilde yabancı hayvan ve tanımadığı insanlara karsı da saldırgan davranış göstermemelidir.İnsan üzerinde bıraktığı intibalar ve etkiler,uyumu,minnettarlığı ve kendine güvenidir.Sakin ve dengeli olmalı,sevgi gösterilerini kabul etmeli,ama ilk olarak kendi göstermemelidir.
Özgüven eksikliği bu cins için atipik bir özelliktir.
II.EKSTREMİTE KÖŞELERİ VE HAREKETLERİ
A.Ç.K.nın esas yürüyüş şekli tırıstır.Bacaklar diyagonal devamlılıkla hareket eder.Yani aynı tarafın ön ayağı geriye hareket ediyorsa,o tarafın da arka ayağı öne hareket etmektedir.Eklem köşelerinin şekli hareketi üzerinde çok etkilidir.Sırt konumunu değiştirmeden arka ayaklarını vücudunun yarısına kadar getirebilmeli,aynı anda ön ayakları arka ayaklarının aktif hareket konumunu dengeleyebilmelidir.Sakin bir tırıs yürüyüşündeki köpeğin başı öne atılmış kuyruk hafif kaldırılmış,sırt çizgisi düzgün bir dalgayı andırmalıdır.
Genel olarak tırıs halindeki adımları ,geniş,elastiki,hafif ve ritmiktir.Maksimum mesafeyi minimum adımla karşılayabilmektedir.Hareketleri eşit ve güçlüdür.Heyecanlanmaz,koordinasyonunu ve dengesini korur.Ayaklarını yerden az kaldırarak sıçrama ve öne hareket yapabilir.Bu sekilde mükemmel bir hareket için çokiyi gelişmiş bir kas sistemi ve sağlam eklemler gerekmektedir.Arka ayakları köpeğe köpeğe güçlü bir sıçrama olanagı vermektedir.Bu sırada vücut hafif kalkarak öne hareket eder.arka ayak ön ayagın bıraktığı iz ile diyagonal oluşturduğunda yere bırakılır.Bundan sonra topuk eklemi ve dirsek eklemleri uylukla birlikte harekete dahil olurlar.Bunlar vücudun yerden kalkışını gerçekleştirirler.Arka bacakların görevi ayaklar yere yakın pozisyondayken son bulur.Sağlam sırt yapısı sayesinde köpeğin hareketleri atak ve akıcıdır.Hızlı tırıs halinde sırt düzgün ve sağlam durmalı,yanlara yalpalamalar olmamalıdır.Düzgün olmayan ön sırt çizgisi omuz yüksekliği sağrıdan daha alçak pozisyonda olması,bu cins köpekler için bir yetersizliktir,kusurdur.Ön bacaklar ileri doğru uzatılırken ayaklar yere yakın basmalıdır.Dengeyi koruyabilmek için ayakların yere bastığı noktadan geçen çizgi,vücudun orta çizgisine tam denk gelmelidir.Önden bakılınca ön bacakların,omuz ekleminden yastıkçılara bir düzlem üzerinde çalıştıkları görülür.Arkadan bakılınca arka bacaklar kalça ekleminden yastıkçıklara kadar bir düzlem üzerinde hareket eder.Aynı düzlem üzerinde yapılamayan bacak hareketleri önden arkadan ve yanlardan gözlemlenebiliyorsa bu çok ciddi bir yetersizliktir,kusurdur.
III.PSİKOLOJİK DURUMU,DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİ VE KALITSAL(GENETİK)MEYİLİ
Sağlam sinir sistemi,dikkat,kendine özgü davranışı,itaat,koruma içgüdüsü,sadakat ve aldatıcı tekliflere kapılmamak,aynı zamanda cesaret,savaşma içgüdüsü,ve hareketlerindeki kararlılık safkan A.Ç.K. nin en önemli özellikleridir.Bu özellikleri sayesinde onları çok farklı görevlerde kullanabiliriz.İyi gelişmiş koku alma duygusu,aynı zamanda tırıs yürüyebilmesi bu köpeklerin iz sürmede çok yetenekli olmalını sağlar.
BAŞ
Başın büyüklüğü vücudun büyüklüğü ile orantılı olmalıdır.Başın uzunluğu omuz yüksekliğinin %40 ıdır.Baş çok kaba olmamalı hafif veya uzun değil,kulaklar arası genişçe,yüzdeki asil bakış mutlaka olmalıdır.
Önden ve yandan bakıldığında alın hafif yuvarlak olmalıdır.Kaslar ve yanaklar yuvarlak burna dogru geçmektedir.
Kafatası başın %50 sini teşkil eder.Yukardan bakıldığında hafifçe ve eşit kulaklardan burun mantarına doğru daralmaktadır.Göz üstündeki yayları seçik değildirler.Aralarında muayyen bir açı vardır.Ağız ve burun bölgesi kama biçimindedir.kurudur.Alın tarafında kafanın genişliği kafanın uzunluğuna orantılı olmalıdır.Ancak erkeklerde uzunluğa göre çok az geniş,dişilerde ise genişliğe göre çok az uzun olabilir.Çene sağlam,dudaklar kuru,esnektir ve tamamen dişleri örtmelidir.
DİŞ SİSTEMİ
Dişler sağlam,güçlü,tam teşekküllü yani 42 diş(20 yukarıdaki çenede,22 aşagıdaki cenede)dir.A.Ç.K. nin dişleri makaslanır ısırmalıdır,kesici dişler makaslama olarak birleşmelidirler.Ağız kapalıyken alt kesiciler iç tarafında olmalıdırlar.Kerpeten ters ısırma ve alt kesicilerin üst kesicilere erişmemesi ciddi bir kusurdur.Aralarında küçük boşluk olan dişlerin olması da noksanlıktır.Çene sağlam,iyi gelişmiş,dişler diş etinde sağlam oturmuş olmalıdırlar.
KULAKLAR
Orta büyüklükte kökünden geniş,yüksekte ve dik,yan taraflara sarkık olmamalıdır.Üst kısımda kulak içleri ileri doğru yönelmişlerdir.Yarı sarkık ve sarkık kulaklar ciddi noksanlıktır.Bir tarafa yatmış olan kulaklar köpeğin dış görünüşünü oldukça bozmaktadır.büyüme çağında ve genç olanların dişlerinin değişme zamanında 6 aylık ve daha yaşlıların kulakları sarkabilir.veya bir tarafa yatabilirle.
Kulakların ideal duruşu ,önden bakışta,kenarları birbirine paralel ve yere doğru dikeydirler.Sakin yürümekte ve yatmakta olan köpekler kulaklarını arka tarafa toplarlar.Bu kusur değildir.
GÖZLER
Orta büyüklükte badem biçimi hafif eğik oturtulmuş,dışarı çıkık değildirler.Gözlerin rengi kıl örtüsüne (postuna ) uymalıdır.ancak siyaha yakın renkler tercih sebebidir.Gözlerin ifadesi,canlı,basiretli,müessir,kendine güvenli olmalıdır.
BOYUN
Güçlü,sağlam,kasları çokiyi gelişmiş,kafatasına orantılı,nispeten uzun olmalıdır,sarkık derili ve buruşuk olmamalıdır.Boynunu ufuk çizgisine doğru 45 derece açıda tutmalı,uyarı halinde hafifçe yukarı doğru kalkmalıdır.Hareket halindeyken boyun ileri doğru uzanır omuzlarından biraz yüksekte tutulur.
VÜCUT YAPISI
Vücudun uzunluğu yüksekliğinden %110-117 daha uzundur.Kısa vücutlu kare biçiminde yüksek bacaklı köpekler yetiştirilmek istenmez.Göğüsleri derin (omuz yüksekliğinden %40-48)mutedil ve geniş olmalıdır.Göğüslerin alt kısmı mümkün mertebe uzun ve kabarık olmalıdır.Kaburgalar biçim ve uzunluk bakımından yeteri kadar esnek olmalıdır.Kaburgalar fıçı biçiminde ve yassı olmamalı göğüs kemiğine kadar varmalıdırlar.Göğüs kafesinin doğru biçimde olması tırıs esnasında köpeğin serbest hareket etmesini sağlamaktadır.Büyük ve yuvarlak göğüs kafesi hareket esnasında dirseklerine engel olabilir ve dışarı çıkık olmalarına sebep olabilir.Çok yassı göğüs kafesi dirseklerin yakınlaşmasına sebep olur,bu durumda göğüs kafesi geri çekilir,bel nispeten kısalır.Karın hafifçe toplu,salık olmamalıdır.
Sırtı,beli dahil düz ve iyi gelişmiştir.Omuz yüksekliği ve sağrı arasındaki mesafe fazla uzun olmamalıdır.Omuz yeteri kadar yüksek,uzun ve sırtına göre seçilmelidir.Omuz yüksekliğinden sırtına geçiş tedricen olmalıdır.Üst çizgi devamlı olup hafifçe arkaya doğru alçalmalıdır.
Bel geniş,güçlü ve kaslıdır.Sağrı uzun ve hafifçe eğiktir.(23derece)Sağrının esası bel kemiği ile kalça kemiğinden oluşmaktadır.Sağrının çok büyük,eğik olması yada eğik olmaması istenmez.
KUYRUK
Yumuşak,gür tüylü,iyi gelişmiş,sonuncu omurları enazından topuk eklemine kadar uzanmalıdır.ancak ayak tabanının yarısını geçmemelidir.Sağrının devamı olduğundan kuyruk ne yüksekte ne de alçakta durmalıdır.Kuyruğun sonunda çengel gibi sağa veya sola bükülme vardır.Sakin duruşta kuyruk hafif kavis şeklinde salık durmalıdır.Uyarı halinde kuyruk bükülür ve hafif olarak yukarı kalkar ancak sırt çizgisini geçmez.Kuyruk tekerlek biçiminde bükülmemeli sırta yatmamalıdır.Ameliyatla kuyruğa yeni sekil verilemez.
ÖN BACAKLAR
Kürek uzun (ufka doğru 45 derece)eğik ve gögüs kafesine sımsıkı eklidir.Omuz altı kemiği kürek kemiğine tutunmuştur.(90 derecelik açıyla)
Omuz ve kürek kemiği sağlam,gelişmiş ve kaslı olmalıdır.
Ön ayakları her tarafından bakıldığında düz,kemiklerinin daire biçiminden daha çok oval biçimde olması gerekir.
Bilekler sağlam hafifçe dikeye karsı aşağı yukarı 20-22 derecelik açı yapmalıdır.Dirsekler dışa doğru açılmamalıdır.Omuz altı kemiğinin uzunluğu göğüs kafesinin derinliğini geçmemelidir.(yüksekliğin %35 i kadar)
ARKA BACAKLAR
Uylukları geniş,sağlam ve kabarık kaslıdır.Uyluk kemiği uzundur.Alt uyluk kemiğiyle 120 derece geniş açı oluşturur.Diz eklemi hareket esnasında dirsek eklemiyle yaklaşık aynı yüksekliktedir.
Topuk eklemi kuru ve sağlamdır.Alt uyluk ile ayak tabanı arasındadır.Bacaklar sağlam ve kaslı olmalıdır.
PATİ
Yuvarlak,kısa parmaklı,topludur.Pençelerin yastıkçıkları sert ama çatlamamış olmalıdır.
Tırnaklar kısa,sağlam siyah renktedir.Bazen arka pençelerine ek tırnaklar olabilir.Yavruluk esnasında birkaç günlük iken uzman hekim tarafından alınmalıdır.
RENK
Eşit ve simetrik kahve renkli siyah kızıl veya sarı benekli,siyah sırtlı yer yer boz veya çeşitli kızıl benekli,temiz gri veya açık kahverengi benekli ,göğsünde büyük olmayan beyaz lekeli veya bacaklarının iç tarafında açık renkli olabilir.fakat tercih edilmez.Post rengi ne olursa olsun burun mantarı mutlaka siyahtır.
Burundaki maske zayıf veya hiç maskesiz göz rengi sarı veya apaçık göğsünde veya bacaklarının iç tarafında büyük açık lekeli,açık renkli tırnaklı,kuyruğunun son kısmı kızıl veya belli olmayan renkli köpeklerin pigment yapısı zayıf kabul edilir.
Siyah hariç bütün köpeklerin kıl altı kül rengindedir.Küçük köpeklerin kesin rengi sırt tüylerini büyümeye başladığında belirlenebilir.
POST(KIL ÖRTÜSÜ)
Post sıktır.Kafada kulakların içinde,ön bacaklarda,pençe ve parmaklardaki tüyler kısa,boyundakiler daha uzun ve sıktır.Bacakların arka tarafındaki kıl yapısı ön ayakların bilekleri ve arka ayakların topuk eklemleri dahil daha uzundur.Uyluğun arka tarafındaki tüyler orta uzunlukta "külot"biçiminde sekil alırlar.Kıl örtüsünün uzunluğu farklıdır.Fazla kıl örtüsü ciddi bir kusurdur.Uzun sert kıllı A.Ç.K.nde bazı kıllar daha uzundur ve her zaman düz vücuduna sıkı yerleşmemiştir.Kulakların iç kısmında ve arka kısmında uzun ve dik duran tüyler vardır.Kulakların arkasında ve ön ayakların dirseğinden bileğe kadar lüle meydana gelebilir.Külotlu görüntü sık ve uzundur.Kuyruk gür tüylü,son kısım daha da gürdür.
Uzun sert tüylü A.Ç.K.nin yetiştirilmesi tercih edilmemektedir.
KUSURLARI
Cinsel özelliklerinde bozukluk,A.Ç.K. ne has olmayan psikoloji,flekmatik,zayıf sinir sistemi,hazla hiddet heyecan,korku,neşesizlik,tembellik,bir veya iki taraflı kriptorhizm,sert veya zayıf sütrüktr,zayıf pigment yapısı,mavi göz,kırlaşmış burun,fazla veya yetersiz boy,orantı bozukluğu,yüksek bacaklar,kısa boy,hafif veya çok sert kemikler,yumusak sırt,çok kısa veya uzun zayıf burun,ters ısırma veya kapalı ağızla kesicilerin birleşmemesi,dişteki eksiklikler,çok uzun veya yumuşak tüy,kılaltı eksikliği,sarkık veya yumusak kulaklar,tekerlek biçiminde kuyruk,sırta yatmış veya kesik kuyruk,kısa ve kötü kuyruk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder