15 Haziran 2008 Pazar

KÖPEK PANSİYONU " AV KÖPEKLERİNİN BARINAGI "

KÖPEK BARINAĞI NASIL OLMALI ?


Av mevsimi kapandıktan sonra avcılar tarafından unutulan ve bir dahaki av sezonuna kadar sadece önüne yemek atılmakla yetinilen çok köpek görmüşümdür. Köpeklere yılın on iki ayı aynı ihtimamı göstermemiz gerekiyor.

Soğuk havalarda köpeklerimizi barındırdığımız kulübeler yeterli midir?

Her canlı gibi köpeğinde soğuk hava şartlarına karşı koyması için yaz aylarında olduğundan fazla enerjiye ihtiyacı var. Buda daha önce yazdığım "av sezonunda köpekler" başlıklı yazımda belirttiğim gibi verilen gıdalarla olur. Köpeğin aldığı bu kuvvetli gıdaların yanında barınağı onu kış şartlarından en iyi koruyandır.

Köpekler de insanlar gibi üşür, sıcaktan bunalır, hasta olur, acı çeker, karınları acıkır, bizim vücudumuz dış etkenlerden nasıl etkileniyorsa köpekde aynı şekilde etkilenir. Köpek üşümez diye birşey yoktur. Hareket halinde olmayan her köpek üşür veya sıcak bir yerdeyse sıcaktan bunalır ve sıkıntı çeker. Sert yerde yatarsa dirsekleri acır, tüyleri dökülür, rahatsız olur. Köpekler devamlı yumuşak yerlerde yatmak isterler. Doğada ki bütün hayvanlar da böyle yaparlar. Doğada bir hayvan kendine otların bol olduğu kuytu yerleri seçebilir, bir kovuğa, bir ine girer, toprakları eşeleyerek kendine yer hazırlar. Fakat bizlerin baktığı köpeğin böyle bir şansı yoktur. Biz onları nereye koyarsak orada yatmak zorunda kalırlar.

Köpek kulübesinin boyu köpeğin ırkına göre olmalıdır.

Yüksekliği : Köpek ayakda durduğu zaman kafasının üzerinde bir karış kadar yüksek olmalıdır.

Genişliği ve derinliği: Köpeğin büzülmeden yattığında baş ve ayaklarını rahatca uzatacağı tam başa baş boyda olmalıdır. Bu boyutlardan küçük olan kulübede köpek rahat edemez. Büyük olanda ise nefesiyle ve vücut ısıyla ısıtamadığı için üşür.

Kulübenin içi iki bölümden yapılmalı köpek kapıdan girdikten sonra bölmenin sonundan dönüp yatacağı yere girmelidir. Yukarıdaki ölçüler bu yatacağı yere göre olmalıdır aşağıdaki resimlere bakınız.

Kulübe boyutları böyle ayarlandıktan sonra kulübenin düzgün ağaçlardan ve aralarından rüzgar geçecek, parazit barındıracak açıklık, çatlak olmadan yapılması gerekiyor.

Kulübenin dört ayak üzerine alınıp mutlaka yerden teması kesilmeli ki yerden gelecek soğuk kesilsin.

Isı kaybının önlenmesi ve rüzgardan korunmak için ise izolasyon olarak stropor kullanılabilirsiniz.Ben kulübenin her tarafını, altı dahil stropor ile kaplıyordum. Daha sonrada kulübenin su almaması ve rüzgar geçirmemesi için kalın branda ile mutlaka takviye edilmeli.

Çatı kremitle veya ondulin ile kaplanabilir. Kapının üst kısmında çatı kapının önü yağmurdan ıslanmayacak şekilde ileri çıkarılmalı ki yağan yağmur içeri girmesin.

Köpek beton üstünde yatmamalıdır. Beton köpeği yer, dirsekleri nasır tutar tüyleri dökülür. Soğuk olan beton ileri yaşlarda köpeği romatizma yapar, eklem hastalıkları ve bozuklukları çıkar. En önemlisi hayvanı rahatsız eder. Bunun için çeşitli izolasyon malzemeleri kullanılır. Bunlar kolay yıkanaan genellikle lastik malzemelerdir. Yurt dışında köpek kulübeleri için üretilenleri olsada ülkemizde pek çok yapı marketden benzerleri alınabilir.

Çok ince olmayan (köpeğin burnunu rahatsız etmemesi için) orta kalınlıkta alınan talaş (ayrıca çam gibi keskin kokulu olmazsa daha tercih sebebi) kulübenin dibine serpildikten sonra bir çuvalın içine yeteri kadar kalınlık olacak şekilde doldurup bir yatağı andıran bu çuvalda kulübenin içine koyulur. Kulübenin ağzı da bütünüyle örtülmek üzere çuval ile kaplanır.

Kulübe zeminindeki ve çuvaldaki talaş her gün kontrol edilmeli ve ıslandığında yenisiyle değiştirilmeli. Islanmıyorsa da haftada bir değişmeli. Talaşı kulübeden bir fırçayla çıkarmak bir yerde de kulübenin içini temizleyeceğinden bu yönden de faydalıdır. Ayrıca kulübenin içindeki köşeler, çentikler zaman zaman BOLFO tipi bir ilaçla ilaçlanmalı. Kulübenin durduğu yerde önemli olduğundan, kapının bulunduğu yer kuzeye ve rüzgar alan yere doğru konmamalıdır.

Marangozla görüşürken kulübenin üstünün yada yanının açılır kapanır olmasını söylemeyi de unutmayınız. Çünkü zaman zaman kulübenin içini temizlemen gerekecektir 2 bölmeli kulübeyi başka türlü temizleyemezsiniz. Bu açılır kapanır yerinde kenarlarını lastik gibi birşeyle çevirmeniz lazımki kapandığında aradan rüzgar girmesin.

Köpek bağlanmaz. Kulübenin önünde köpekleri parangaya vurmak dışardaki medeni ülkelerin çoğunda yasaktır ve büyük cezalar ödersiniz, köpeğinizide elinizden alırlar. Köpek kulübenin etrafına çevrilmiş tel örgü içersinde tutulmalıdır.
Av sezonunun kapalı olduğu günlerde köpeğinizin egzersiz yapmasını ihmal etmeyin.. Köpek sadece avlarda ve hafta sonunda değil her gün yeteri kadar egzersiz yapmalı.

BİR CANLININ KALMIYACAĞI KOŞULLARDA KÖPEĞİNİZİDE BIRAKMAYIN.

ONUN, SİZİN AVDA EN YAKIN DOSTUNUZ OLDUĞUNU, HİÇ TEREDDÜT ETMEDEN SİZİN İÇİN HAYATINI VERECEĞİNİ, BUNU BELKİ DE EN YAKIN ARKADAŞINIZIN BİLE YAPAMIYACAĞINI UNUTMAYIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder