31 Temmuz 2008 Perşembe

KÖPEK BAKIMI ve EĞİTİMİ

Bırak" komutu ve uygulaması

Güzel bir hafta sonu köpeğinizi de aldınız yürüyüşe çıktınız. Yolda köpeğiniz yerden bir şey aldı, geveleyerek yiyor. "Bırak" dediniz, ama nafile yuttu bile. Bu durumda bir acı son ile karşılaşabilirsiniz. Köpeğiniz kısa süre sonra gözünüzün önünde can verebilir; çünkü yediği belki belediyenin, belki de hayvan sevmeyen birinin yollara serpiştirdiği zehirli bir yiyecek çıkabilir.

"Bırak" komutunun ne kadar önemli olduğunu anladınız değil mi?

İşte bu komut az önce bahsettiğimiz neden yüzden yavru eğitiminin bir parçasıdır. Kimi durumlarda hayati önem taşıdığı için ciddiyetle öğretilmeli, defalarca deneme yapılmalıdır. Bazı zamanlar şaşırtma taktikleri uygulanarak köpeğimizin bu komuta ne kadar cevap verdiğini belirlemeliyiz. Bu cevapları yeterli görmediğimizde daha fazla çalışarak komutun uygulanılabilirliğini en üst düzeye çıkartmalıyız.

"Bırak" komutunu öğretmek pek zor değildir. Öncelikle nelere ihtiyacımız olduğunu bir hatırlayalım. Sakin kafa, boş vakit, açık arazi ya da yavrular için geniş boş bir oda, tutarlılık, uzun kayış boyun tasması, sabır, bir oyuncak ve sadece çok küçük köpekler için bir miktar kuru mama ya da köpek kurabiyesi.

Bu işe mama ya da yiyecek bıraktırmaya çalışarak başlamak doğru değil, bu yüzden önce çok az sevdiği bir oyuncak veya pek ilgilenmediği bir şeyle başlayabiliriz. Ergenlik dönemindeki köpeklerde terlik, ayakkabı gibi eşyalarda kullanılabilir, ama bunun eğitimi daha farkıdır. Biz burada elimizdeki nesne ile köpeği önce oyuna davet edeceğiz daha sonra oyunun bir parçası olarak, ağzına aldığı nesneyi komut verdiğimizde bırakması gerektiğini öğreteceğiz. Bu yüzden bu sistemde ayakkabıyı oyun aracı olarak kullanmamamız daha doğru olur.
Köpeğimiz uykusunu almış, birkaç saat önce yemek ve tuvalet ihtiyacını da karşıladıysak demek ki, artık oyun oynamaya hazırız. Öncelikle dışarıya çıkabilen, aşıları tamamlanmış köpekler için konuşalım: Küçük bir gezinti ile köpeğimizin enerjisini bir miktar boşalttıktan sonra oyuncağı çıkartıyoruz. Oyuncak dediğimiz renkli iplerden yapılmış kalın halatlar veya bir tenis topu olabilir. Önce biraz siz oynayın, köpeğin dikkatini bu oyuncakta toplamasını sağlayın. Sağa sola sallarken sanki o yakalamış gibi oyuncağı sizden alsın. Köpeği kovalamayın, ağzından almaya çalışmayın. Yerde köpeğinizi çağırın, gelmezse tasma yardımı ile yavaşça yanınıza gelmesini sağlayın. Burada en çok dikkat edilmesi gereken şey köpeğin ağzındakini almaya çalışmamaktır. Sadece ağzındakini size getirdiği için onu sevin. Hatta kafa bölgesini bile sevmeyin ki oyuncağı alacağınızı düşünmesin. Bol bol konuşun, bırakın çevredekiler sizin için ne düşünürse düşünsünler. Köpeğinizle konuşun, oyuncağı aldığı için tebrik edin. Sonra sevmeyi daha sonra da konuşmayı bırakın. Oyuncağı elinize sürtecektir, onunla oyuncağı çekiştirme oyunu oynamanızı isteyecektir; eğer bir koruma köpeği, özelliklede bir Rottweiler sahibi iseniz asla çekiştirme, ısırma oyunları oynamamanız gerektiğini hatırlatmama gerek yok. Çok yavaş hareket ederek, usulca köpeğinizin ağzındaki oyuncağı tutun, çekmeden oyuncağı havaya kaldırırken az önceki oyun oynarken kullandığınız ses tonunun tam zıt ses tonu kullanarak, bağırmadan BIRAK komutu verin. Muhtemelen köpeğiniz bu komutu daha öncede defalarca duydu, ama bu seferki farklı olmalı. Köpeğiniz emin olamayacak, ağzını yavaşça açacaktır. Bir anda çekmeye çalışırsanız demek ki, yeterince sabırlı değilsiniz, beceremeyeceksiniz. Köpeğinizi bir eğitimciye teslim edin. Sabırlı olun! Köpeğin ağzındaki oyuncağı tamamen bırakmasını bekleyin. Şaşkın gözlerle size bakıp bıraktığı zaman onu okşayarak ödüllendirin. Köpeğiniz yavru ise cebinizden çıkarttığınız mamayı verin. Sevmeden ya da mama vermeden önce köpeğinizi oturtabilirseniz daha iyi olur. Bu oyun "bırak" komutunun ilk adımı olduğu gibi aynı zamanda atılan nesneyi sahibine getirmeyi de öğretir.

Burada ceza hiç kullanılmıyor, hayır demiyorsunuz, sadece oyunu siz başlatıyor siz bitiriyorsunuz; çünkü lider sizsiniz. (umarım öyledir
Daha sonraki adım olarak yerden bir şeyler almaya geliyoruz. Köpekler, özellikle av köpekleri ve genç köpekler yerde gördükleri ilginç şeylerin tadına bakmaya bayılırlar. Köpeğimizin tasmasını kayışını taktık, yolda yürüyoruz. Köpeğimiz yerde gördüğü pet şişe kapağını almak için hamle yaptı. Çok sert olmamak kaydı ile tasmasını çekiyoruz ve "bırak" komutunu kullanmadan"hayır" ya da "çok ayıp, ne yapıyorsun sen?" şeklinde tepkimizi göstereceğiz. Yerdeki nesneyi almaktan vazgeçtiği taktirde sadece "aferin" demek yeterli. Fiziksel olarak sevmeyin; çünkü sevilmek için bunu kullanabilir.

Israrla yerdeki nesneyi almakta direndiği taktirde sertçe tasmayı bir defa çekin, "bırak" komutunu verin. Yavaşça yerdeki nesneyi alıp köpeğinize “bu hayır” diyerek gösterin. Elinizdeki şeyi yürüme yolunuz üzerinde biraz ileriye atarak yürümeye devam edin. Köpekler bir seferde bizi anlayamayabilir, bu yüzden yine almak isteyebilir. Bu sefer daha sert tasmayı çekerek hareketsiz kalmanız daha doğru olacaktır. Siz hareketsiz kaldığınızda köpeğiniz yerdeki nesneye hamle yapmaya devam ediyorsa bunun iki sebebi olabilir; ya demin elinizdeki nesneyi atarken vücut diliniz köpeğinize "yakala onu" dedi, ya da yerdeki nesne gerçekten köpeğin çok ilgisini çekti. Hatanın sizde olduğunu düşünüyorsanız aynı hareketi bir daha tekrarlayın. Yani nesneyi alıp “bu hayır” diyerek biraz ileriye yine atın. Atarken attığınız yere değil köpeğinizin gözünün içine bakın ve sevimli gözükmemeye dikkat edin Kızgınlığınızı köpeğiniz de görsün. Bir daha aynı yerden geçin, yine hamle yaparsa sertçe birkaç defa tasmayı çekerek ondan daha inatçı ve tutarlı olduğunuzu, yerden bir şey yemeye kalkışmanın ona zarar verdiğini anlatın. Yerdeki nesneye müdahale etmeden yanından geçer giderse hemen geri dönüp yerdeki nesneye bakarak köpeğinizi sevin okşayın. Bu esnada üst üste "bırak" komutu vermeniz sadece sizin panik olmanıza sebep olacaktır. Komutlar bir kez ve doğru ses tonu ile verilmeli, sık sık egzersiz yapılmalıdır.

Köpeğin ağzındaki nesneyi bıraktırmak çok zor olabilir, köpek ağzındakini bırakmamak için bir anda yutmayı deneyebilir. Bu yüzden eğitim esnasında yutamayacağı şeylerle çalışmak daha uygun olur. Son safha olarak yere mama koyulur. Köpeğimiz mamaya her yaklaştığında "çok ayıp, uzak dur, hayır" gibi kısa, sert komutlar verilerek yerden yemesi de engellenebilir.

Uygulamanızda başarılar dilerim
alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder