KÖPEĞİNİZ VE UÇAK YOLCULUĞU
Eğer köpeğinizle uçak yolculuğu yapmayı planlıyorsanız, güvenli ve problemsiz bir seyahat için aşağıdaki tavsiyelerden yararlanabilirsiniz:
Veteriner hekiminizin hazırladığı ve aşı kayıtlarının bulunduğu sağlık karnesini mutlaka kontrol edin. Eksik aşılarını tamamlayıp sağlık karnesini seyahat esnasında yanınızda bulundurun. İç hat uçuşlarda sağlık karnesi ve aşıların yapılmış olması çoğu kez yeterli oluyor. Ancak uluslararası uçuşlarda, gideceğiniz ülkenin evcil hayvan girişi ile ilgili protokollerini ve Türkiye ’den evcil hayvan çıkışı ile ilgili kuralları mutlaka önceden öğrenip yerine getirin. Bazı ülkeler karantina uyguladıktan sonra evcil hayvan girişine izin veriyor. Bu nedenle kalacağınız süre ile karantina süresi durumunu karşılaştırıp evcil hayvanınızla seyahati ona göre planlayın.
Uçak yolculuğundan önce köpeğinize sekinleştirici olarak sedatif veya trankilizan ilaçlar uygulanmamalı. Uluslararası Taşımacılık Organizasyonları ve birçok evcil hayvan sağlığı organizasyonu, uçakla yolculuk yapacak evcil hayvanlara sakinleştirmek amacıyla sedatif ya da trankilizan ilaçlar uygulanmasını sakıncalı buluyor. Çünkü sakinleştirici kullanılan hayvanlar, denge sistemlerini kontrol edemeyerek özellikle taşıma kabininin hareket etmesi durumunda yaralanıp incinebiliyor. Diğer bir neden ise sakinleştirilmiş hayvanların yüksek irtifada solunum ve dolaşım sistemi problemleri yaşaması ihtimalinin çok yüksek olması. Bu durumdan en çok bulldog, Boston terrier, pug gibi kısa, basık yüzlü hayvanlar etkileniyor. Birçok hayvan, sağlık sorunu yaşamadan uçuşu tamamlıyor ancak havayolu yetkilileri uçuş sırasında meydana gelen ölümlerin çoğunun sedasyon altında sakinleştirilmiş hayvanlarda ortaya çıktığını bildiriyor. Sakinleştirmenin bir diğer sakıncası bu durumun köpeklerin vücut ısısı dengesini bozması. Veteriner hekiminiz tarafından belirlenmiş zorunlu haller dışında uçuş yapacak evcil hayvanların sakinleştirilmemeleri gerekiyor.
Köpeğinize mutlaka uçuştan önce bir boyun tasması takıp kimlik kolyesi iliştirin. Kolyeye köpeğinizin kimlik bilgilerini, size ulaşılabilecek telefon numaralarını yazmayı unutmayın. Taşıma çantasının seyahat edeceğiniz havayolu şirketinin istediği özelliklerde olmasına dikkat edin . Uçak yolculuğundan uygun bir süre önceden başlayarak köpeğinizi bu seyahat kabinine alıştırın.
Köpeğinizi uçuştan önce gürültülü ortamlara hazırlayın. Bu sayede havaalanında ve uçuş esnasında duyacağı yüksek seslerden daha az rahatsız olur.
Kısa sürecek uçuşlardan önce mama vermeyin. Ancak çok uzun uçuşlarda, uçuştan 4 saat önce yemek ve içecek verebilirsiniz. Aynı şekilde uzun uçuşlarda ve veteriner hekiminizin özellikle beslenmesini gerekli gördüğü durumlarda beslenme bilgilerini ve besin maddelerini kabin ekibine verdiğiniz takdirde birçok havayolu şirketi bu imkanı sağlıyor . Bu amaçla köpeğinizin taşıma kabininin kapısına, kapıyı açmadan dışarıdan yiyecek ve içecek verilmesini sağlayacak şekilde su ve mama kabı yerleştirip sabitleyin. Seyahatin normalden uzun sürebileceğini ve gecikmeler olabileceğini hesaba katarak köpeğiniz için yedek besin ve suyu da yanınızda bulundurun.
Taşıma çantasının emniyetli bir şekilde kapatılabildiğinden emin olun. Gerekli veya acil durumlarda köpeğinizin dışarı çıkmasını zorlaştırmamak için anahtarlı kilitlerle kilitlemeyin.
Taşıma kabininin üstüne mutlaka “canlı hayvan” ve uluslararası uçuşlarda da “live animal” etiketini, görünür bir şekilde üst ve yan taraflara yapıştırın.
Sıcak havalarda sabah erken ve akşam geç saat uçuşları tercih edin . Mümkünse aktarma yapmayan direkt uçuşlarla seyahat edin .
Seyahatten önce mutlaka havayollarını arayıp evcil hayvanla seyahat edeceğinizi bildirin. Kurallarını öğrenip yerine getirin.
Seyahatten önce köpeğinizi yürütüp egzersiz yaptırın.
Uçuğa binince kabin görevlisine köpeğinizle birlikte seyahat ettiğinizi hatırlatın ve bu durumdan pilotu da haberdar etmesini isteyin.
Hürriyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder