26 Temmuz 2008 Cumartesi

KÖPEK BAKIMI

TRAFİK KAZASI


* Panik yapmayın.Köpeğinizin yanında sakin kalmanız,sakin kalmaya çalışmanız gerekmektedir.Köpeğiniz sizin sevginizi,duygularınızı paylaştığı gibi endişenizi ve korkunuzu da paylaşmaktadır.Panik hareketleriniz ve ses tonunuz köpeğiniz tarafından yorumlanır ve içinde bulunduğu durumun ciddiyetini hisseder.Durumu daha da kötüye götürmeden diğer telaşa ve korkuya kapılan kişileride köpeğinizin yanından uzaklaştırın.

* Köpeğiniz vücut ısısını çabuk bir şekilde kaybedeceğinden onu sıcak tutumanız gerekmektedir.Üzerinizdeki ceketi,paltoyu bu amaç için kullanabilirsiniz.Ayrıca şu an köpeğinizin bulunduğu yer soğuk bir yüzey olacak bunun için köpeğinizin vücudu altınada arabanızdan yada çevreden bulacağınız bir battaniyeyi kullanabilirsiniz

* Köpeğiniz korku ve endişe içinde olacağından sakin ve rahatlatıcı bir ses tonu ile konuşarak köpeğinizin yatışmasını sağlayın.

* Köpeğinizin yerden kaldırılması çok önemlidir.Dikkatsizce yapılan bir kaldırış yaraların veya kırıkların daha da kötüye gitmesini sağlıyabilir.Köpeğinizin yattığı yerin hemen arkasına bir battaniye serin yada düzgün sert plastik veya yine düzgün sağlam köpeğin boyuna göre bir tahta üzerine köpeğinizi çok az kaldırarak yada sürükleyerek birkaç kişi ile birlikte dengeli bir biçimde alın.Yerden kaldırırken çok dikkatli olun.Köpeğinizde ciddi bir yara veya kırık tahmin ettiğiniz bölgeye dokunmadan yavaşça kaldırın.Bu arada elinizi köpeğin ağzından uzak tutun canı yandığı ve endişe içinde olduğu için sizi ısırabilir.Yerden kaldırırken çok dikkatli olun.

* Herhangi bir ısırılmaya karşı köpeğinize ağızlığını takın eğer yoksa bir kumaşdan yada gazlı bezi kullanarak hazırlayacağınız uzun şerit halindeki bez ile köpeğinizin ağzını bağlayın.Bunu yaparken şerit halindeki beze yumuşak köpeğinizin ağzının büyüklüğü ile oranlı bir düğüm atın ve ağzına geçirin düğüm yeri altta kalmalı,daha sonra diğer iki ucu boynundan dolaştırarak bağlayın.Ancak bu uygulamayı yüz ve ağız yarası olan,nefes almakta güçlük çekilen durumlarda kesinlikle uygulamayın.

* Köpeğinizin olası hareketlerini önlemek için sevk tasmasını takın eğer mümkün değil ise; köpeğinizi dolaştırırken sevk tasmasını tuttuğunuz yerden (tutamaç) tasmanın diğer mandallı ucunu bu tutamacın içinden geçirerek bir boğma tasma haline getirin ve köpeğinizin boynunua takın.

* Köpeğinizi kaldırmada başarılı olursanız.Sıcak güneşin ve kalabalık olan yerden alarak sakin ve gölge bir yere götürün.Burada yine sakin ve yatıştırıcı bir ses tonu ile konuşarak köpeğinizin güvende olduğunu anlatmaya çalışın.Köpeğinizin vücudundaki yaralanmaları,kanamaları olası kırıkları bulmaya çalışın.Burnundan veya kulaklarından kan gelip gelmediğine bakın.Eğer geliyor ise iç kanama belirtisidir.

* Eğer herhangi bir yara,kanama ve kırık göremedi iseniz bile köpeğiniz şoka girmiş olabilir.Travmatik şok köpeğinizin nefes alış ve kalp atış hızında artışa ve giderek düşen bir tempoya sebep olur.Hareketlerini ve dişetini kontrol edin solgun pembe kansız bir görünüm sergiliyor ise problem var demektir.

* Köpeğinize asla su,yiyecek veya ağızdan herhangi bir ilaç vermeyin.Köpeğinizin ameliyata ihtiyacı olabilir.

* Baş yaralanmalarında köpeğin bilincini kontrol edin.Onunla konuşarak ve elinizi hareket ettirerek sizi duduğundan ve gördüğünden emin olun.Köpeğiniz içinden bulunduğu durumun farkında mı? çok bitkin,yorgun görünüşlü yada alışılmamış bir hareket sergiliyor mu? Acilen veterinere götürünüz.

* Köpeğinizi yalnız bırakmayın ve olabiliyorsa herzaman yanında bulunun.Sizi yanınızda görmesi ve hissetmesi sakin olmasını sağlar.

* Köpeğinizin acilen veteriner kontrolüne gerek var ise hemen veterinere götürün ya da gitmeden önce köpeğinizin yanından ayrılmadan bir arkadaşınızdan yardım etmesini isteyerek veterinere telefon etmesini sağlayın.Veterineriniz siz yolda ike gerekli hazırlığı yapacaktır.Veterinere kazanın nasıl olduğu ile köpeğin yaralarının nerede olduğuna dair bilgiler verin.

* Köpeğinizi taşımaya hazır olun.Yaraların temiz tutulması için azami dikkat sergileyin.

alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder