Boyun Tasması mı, Göğüs Tasması mı?
Boyun ya da göğüs tasması alırken, köpeğimizi hangisiyle daha kolay eğitebileceğimizi düşünerek karar veririz. Ancak ne boyun ne de göğüs tasması, dostunuzun sizi daha az çekmesini sağlayacak bir çaredir. Bunu, sadece ve sadece siz ona öğretebilirsiniz. Üstelik daha önemli bir konu hep unutulur. Hangisi dostumuzun sağlığına daha az zarar verir? Sizin için boyun ve göğüs tasmalarının avantaj ve dezavantajlarını inceledik.
Bazı dostlarımız, kayışını sanki ileride bir mama cenneti varmış gibi çeker. Söz konusu büyük bir köpekse, onu tutmak neredeyse imkansızdır. Böyle zamanlarda, bazı köpek sahipleri sert çekiştirmelerle dostunun aklını başına getirmeye çalışır. Bunun aslında bir işe yaramayacağını, hatta dostlarımızda fiziksel zedelenmelere yol açabileceğini biliyor muydunuz?
Baskı, Baskı Yaratır
Kayışla ani ve sert çekiştirmeler, araba kazası sonucunda ortaya çıkabilen ağrılara eş değer boyutta sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun sonucu baş ağrısı, boyun fıtıkları, kasların zarar görmesi ve adem elmasının zedelenmesi olabilir. Çünkü köpeklerimiz fiziksel bir baskı hissedince, bizim gibi rahatsızlık ya da acı hisseder. Ancak, biz acı kaynağına yaklaşarak baskıyı azaltırken, dört patili dostlarımız tam tersini yapar. Onlar, o anda acıyı yok sayarak kaynağından uzaklaşmaya çalışır, yani daha çok çekerler. Çekme ve dikenli tasmalar, bu açıdan dostlarımıza daha fazla acı vermekten başka bir işe yaramaz.
Almanya’da yapılan klinik araştırmaların sonucunda; boyun ile ilgili sorunları olan köpeklerin %90’ının çok uzun bir süre tasmalarını çektikleri ya da sürekli gergin bir kayışla dolaştıkları ortaya çıktı. Sürekli çektikleri acıdan dolayı, zamanla davranış değişiklikleri de meydana gelmiştir.
Boyun Tasmasının Avantajları
Dostunuzun boyun tasmasını hemen bir köşeye atmayın! Oluşabilecek sağlık sorunları neticede boyun tasmasından değil, dostunuzun çekmesinden kaynaklanıyor. Üstelik boyun tasmalarının çok büyük avantajları da var. Boyun tasmalarının, hem takılması kolaydır hem de bu tasma dostunuzu çok fazla rahatsız etmez, çünkü ona oldukça büyük bir özgürlük verir. Bu nedenle, boyun tasması çoğu zaman kayışsız dolaşan ve söz dinleyen köpekler için çok doğru bir seçimdir. Biraz korkak olan dostlarımız da boyun tasmasının avantajları için size minnettar kalacaktır. Çünkü takılması daha zor olan göğüs tasmasını takma işlemleri onları epeyce ürkütebilir. Tabi ki, korkak dostlarımızın boyun tasmaları da eni ve uzunluğuna göre, yani köpeğin boynuna göre olmalıdır.
Göğüs Tasmasının Avantajları
Dostunuz arada bir çeken afacan tiplerdense, boyun tasmasından göğüs tasmasına geçmek iyi bir fikir olabilir. Göğüs tasmaları, köpekleri göğüs bölgesinden tuttukları için, özellikle bu tür köpeklerin hissettikleri rahatsızlık ya da acı, göğüs tasmasıyla dinmiş olur ve dolayısıyla artık çekmezler. Göğüs tasması takma işlemi daha zor olabilir, ancak böyle bir avantaj karşısında bu zahmete seve seve girdiğinizi siz de fark edeceksiniz. Göğüs tasmasını takarken, dostunuzun yanına çömelin ve boyun tasmasıyla da yapıldığı gibi, bu işlemin köpeğiniz tarafından daima olumlu bir şeyle bağdaştırılacağından emin olun. Yani, dostunuza tasmasını taktıktan hemen sonra dışarıya çıkacağını, ödül alacağını ya da oyun oynayacağını öğretmelisiniz. O zaman, tasmasını iyi bir şeyle bağdaştıracak ve sonundaki ödülü düşünerek, tasmayı takmanızı mutlulukla izleyecektir.
Göğüs tasması alırken, bazı hususlara dikkat etmenizde fayda var. Kayışın takılma halkası boyundan oldukça uzak ve tasmanın çok sayıda açma kapama tokasına sahip olması daha iyidir.
Ancak, yukarıda saydığımız tüm bu sağlık sorunlarını göğüs tasmasıyla önleyebileceğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Fiziksel zararların oluşma riski daha az olsa da dostunuz sürekli ve güçlü bir şekilde tasmasını çekiyorsa, bu sefer göğüs bölgesine fazla baskı uygulanmış olur. Yani, “boyun tasması mı, göğüs tasması mı” sorusuna, dostunuza göre karar vermelisiniz. Ancak, daha az çekmesini sağlamak istiyorsanız, hiçbiri size bu konuda yardımcı olamayacaktır. Bu konuyu, maalesef dört patili yandaşınızla halletmek zorundasınız.
Regina RÖTTGEN/Zoolistan/Eylül 2005
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder