Kedi ve Köpek Akupunktur ve Akupunktur Tedavisinin Kullanıldığı Hastalıklar
Akupunktur 5000 yıla yakın bir süredir gerek insan gerekse hayvanların tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Dünya nüfusunun 1/4 ünün bu tedavi yöntemini de seçtiği bir gerçektir. Akupunktur vücuttaki özel noktalara iğnelerin batırılarak o noktadaki sinirlerin uyarılmasıyla yapılmaktadır. Bu özel noktalar vücutta biyokimyasal ve fizyolojik reaksiyonları arttırabilecek yeteneğe sahiptirler. Akupunktur her derde deva değildir. Ancak yerinde kullanıldığında akupunktur tedavilerinden çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Akupunktur noktaları vücuttaki diğer noktalara göre elektriksel direnci düşük alanlardır. Bu yüzden de nokta bulucu özel direnç ölçerler kullanılarak bu noktalar bulunabilmektedir. Akupunkturda derideki bir noktanın uyarılması ile çok uzaktaki bir organın nasıl tedavi edilebildiğine dair bir soru akla gelebiliyor. Kalp ağrısını omuzunuzda ve sol kolunuzda yayılan bir ağrıyla hissedersiniz. Aynı şekilde bir sığır da, mide problemi varsa (örneğin midede yabancı cisim) sıklıkla ağrıyı göğüs kemiği bölgesinde hisseder. Bu örneklerdeki gibi uzakta yapılan bir uyarı sinir kollarıyla ilgili organa ulaşmaktadır.
Akupunktur ilaçlı tedavi ile cerrahi müdahale arasında bir köprü gibidir. Batı ülkelerinde akupunktur genellikle ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı yada yan etkilerinin fazla olduğu alanlarda kullanılırken; doğu ülkelerinde, özellikle Çin'de öncelikle akupunktur tedavisi seçilmektedir.
- Kedi ve köpeklerde akupunktur tedavisinin kullanıldığı hastalıklar nelerdir?
1. Kas iskelet sistemi problemleri: Eklemlerde görülen kireçlenmeler, büyük ırk köpeklerde görülen doğmasal kalça çıkığı (kalça displazisi), disk fıtıkları (bel fıtığı), disk fıtıklarına bağlı felçler, kas erimeleri, kaslardaki ağrılar, tendo problemleri
2. Deri problemleri : Sinirsel kaynaklı derideki kaşıntılar (nörodermatitis), alerjik deri hastalıkları, sürekli yalamaya bağlı oluşan üremeler (lick granuloma hastalığı), egzema, derideki aşırı duyarlılık, nedeni belirlenemeyen bölgesel tüy dökülmeleri.
3. Sinir Sistemi Hastalıkları: Travmaya bağlı sinir hasarları, kısmi ve tam felçler, sara hastalığı (epilepsi), kalıcı tikler, idrar ve dışkı kaçırma.
4. Solunum Sistemi problemleri: Kedi ve köpeklerdeki astım ve alerjik bronşit problemleri.
5- Sindirim Sistemi Problemleri: Uzun süreli ve kontrol altına alınamayan kusma ve ishal, nedeni belirlenemeyen karın ağrıları ve mide ülserleri.
6-Jinekolojik Problemler: Yalancı gebelik, yumurtalık kistleri, adet düzensizlikleri, tekrarlayan düşükler, güç doğum, penis felci, çiftleşememe.
7- Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sisteminin aktive edilmesi ya da desteklenmesi gereken tüm durumlarda akupunktur kullanılabilir.
Ayrıca yarış ve konkur atlarında da akupunktur tedavisi kullanılmaktadır. Bugün akupunktur Atlarda spor hekimliğinin ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir.Özellikle sırt ve bel kaslarındaki ağrılar, tendo ve ekleme bağlı topallıklar, sinir travmaları, alerjik deri ve solunum sistemi problemleri, kronik burun kanamalarında başarılı bir şekilde akupunktur tedavisi kullanılmaktadır.
- Etki mekanizması nedir?
Akupunktur bilinen tüm büyük fizyolojik sistemleri etkiler. Bunu merkezi sinir sistemi aracılığıyla kas-iskelet, hormon, kalp ve dolaşım sistemlerini etkileyerek yapmaktadır.
Akupunktur noktalarının uyarılmasıyla özel etkiler ortaya çıkmaktadır. Bu etkiler:
Akupunktur yapılan bölgede kan dolaşımının artması, yangının azalması,endorfin adı verilen morfin benzeri vücudun kendi doğal ağrı kesicisinin salgılanması, kas sertliğinin geçmesi, sinirlerin uyarılması, vücudun bağışıklık sisteminin uyarılması, çeşitli hormonların salınımı, beyin ve omurilikte çeşitli maddelerin salınımıdır.
1979 yılında Dünya Sağlık Teşkilatı ( WHO ), akupunkturu bir tedavi yöntemi olarak kabul etmiştir. Ancak pek çok ülke akupunkturu bu konuda uzmanlaşmış ve belli sınavlardan geçerek akupunktur diploması almış veteriner hekimlerin yapabileceği hükmünü getirmiştir.
- Akupunktur uygulaması ağrılı mıdır ? Kedim ya da köpeğim nasıl reaksiyon gösterir?
Akupunktur sterilize edilmiş (mikropsuz) çok ince paslanmaz çelik iğnelerle yapılır. Çok hassas alanlarda iğnenin deriyi geçmesi sırasında çok kısa bir süreli bir acı hissedilebilir. Ancak iğne batırıldıktan sonra hasta gevşer ve tedavi boyunca yarı uyur bir durumda kalır.
Akupunktur sterilize edilmiş (mikropsuz) çok ince paslanmaz çelik iğnelerle yapılır. Çok hassas alanlarda iğnenin deriyi geçmesi sırasında çok kısa bir süreli bir acı hissedilebilir. Ancak iğne batırıldıktan sonra hasta gevşer ve tedavi boyunca yarı uyur bir durumda kalır.
- Akupunktur güvenli midir?
Akupunkturu yapan hekim bu konuda eğitim almışsa akupunktur güvenli tedavilerden biridir. Yan etkileri çok nadirdir. Çünkü akupunktur vücudun kendi iyileşme sistemini dengeler ve dışarıdan hiç bir kimyasal madde kullanılmaz.
-Akupunktur tedavileri ne kadar sıklıkta uygulanır ve tedavi ne kadar sürer?
Tedavi süreleri , tedavi edilen hastalığa ve kullanılan akupunktur yöntemine göre 10 saniye ile 30 dakika arasında değişmektedir. Akupunktur noktalarını uyarmak elektrik, lazer, iğne, çeşitli solüsyonların enjeksiyonu ve ısı gibi yöntemlerden yararlanılır. Hasta genellikle ilk 4- 6 haftalık süre için haftada bir ya da iki kez tedaviye çağrılır. İlk 4-6 tedavi içinde olumlu bir cevap alınması beklenir. Ancak bu cevap tedavi edilen bozukluğa göre uzayıp, kısalabilmektedir.
Yrd.Doç.Dr.Güçlü Gülanber,DVM,PhD
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder