KÖPEĞİNİZİ ALIRKEN
İnsanlar genellikle bir köpeğin korkularının kaynağı olarak bir önceki sahibinin ya da köpekle önceden teması olan başka birinin kötü davranmasını neden olarak gösterirler. Ancak köpeklerin korkularının ya da fobilerinin oluşmasının daha yaygın sebebi, hayvanın farklı insanlar, sesler ve hatta başka köpeklerle olması gereken erken deneyimlerinin eksikliğidir. Ayrıca genetik özellikler de köpeğin ürkek bir karaktere bürünmesinde oldukça önemli bir paya sahip olabilirler. Bazı türlerde utangaçlık yaygın ve tabi ki arzu edilmeyen bir özelliktir.
ÖNEMLİ
Köpek yavrunuzu kimden aldığını konusunda titiz davranmak önemlidir. Farklı cinsleri çiftleştirerek yavru köpek üreten üretim merkezleri ve bunları satan pet dükkanlarından uzak durmanız gerekir.
Yavru Üretimi
İyi bir hayvan yetiştiricisi yavru köpekleri sağlıklı, uyumlu ve hayata hazır biçimde üretip yetiştirmeyi kendisine görev edinen kişidir. Yavruları uygun biçimde eğitip, sosyalleştirirler. Müşterilerini titizlikle seçer ve yavruları nasıl büyütebilecekleri konusunda bilgilendirirler. İşin gerçeği, ödediğinizin karşılığını alırsınız ve genellikle de iyi bir yetiştiricinin ürettiği kaliteli köpek yavruları pek ucuz sayılmazlar. Yetiştirici kendi işini ciddiyetle yapıyorsa köpek yavruları doğdukları andan itibaren fazlasıyla sevgi ve bakım görürler.
Köpeğinizin problemlerinin genetik özelliklerinden kaynaklandığını düşünüyorsanız bile, onu eğitmeniz mümkündür. Vicdan sahibi ve titiz bir yetiştirici tarafından üretilmiş ve terbiye edilmiş köpeklerde bile korku problemi görülebilir. Köpeğin çekingenliği yeterince erken teşhis edilir ve yoğun bir sosyalleştirme ve eğitim programı uygulanabilirse, görece kısa bir sürede oldukça ciddi ilerlemeler sağlanabilir. Problem ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o kadar başarılı olur. Bazı türler ürkekliğe diğerlerine oranla daha yatkın olabilirler ama sonuçta her köpek yavrusu korkak, yabancılardan ve farklı deneyimlerden çekinen bir karakter özelliğine sahip olarak büyüyebilir.
EK BİLGİ
Kırk dokuz Gününü dolduran yavrulara uygulanan Yavru köpek zeka testiyle hayvanın cana yakın, utangaç, yaramaz ya da girişken olmaya ne kadar meyilli olduğu anlaşılmaktadır. Bu test hakkında daha fazla bilgiyi www.dogwise.com internet adresinde bulabilirsiniz.
Avcılık ve spor aktivitelerinde başarılı olan bazı köpek türlerinde sese karşı aşırı duyarlık oldukça yaygındır. Üretim işinde titiz olan köpek yetiştiricileri, bu cins köpeklerin aşırı çekingen özellikler taşımayan yavrular halinde üretilmeleri için özellikle dost canlısı ve kendinden emin köpekleri kullanmaya dikkat ederler. Almayı düşündüğünüz yavru köpeğin genel türü ürkekliğe meyilli olarak biliniyorsa, yavruyu dünyaya getiren köpeklerin karakterlerini araştırın ve mümkünse gözlemleyin. Elinizden geliyorsa yavru köpek zeka testinden geçmiş bir yavruyu almaya çalışın. Bilgili ve dikkatli yetiştiricilerin ürettikleri yavruların, türleri ne olursa olsun, cana yakın ve girişken olmaları beklenir.
Sosyal Gelişim
Köpeğinizin ürkekliğinin erken sosyalleşme eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorsanız ve köpeğiniz hala bir yaşından küçükse acele edin ve işe koyulun. Huyunu değiştirme çalışmalarına ne kadar erken başlarsanız, eğitim programınız o kadar başarılı olur. Ama başlamak için ne kadar fazla oyalanırsanız, değiştirmeniz o kadar güç olacaktır.
Köpeğinizi iyi organize olmuş bir grup eğitimi programına sokmayı düşünebilirsiniz. Gerçek problemin ne olduğunu eğitmene açıkça söyleyin ve bu sınıfa katılmasının köpeğiniz için iyi bir başlangıç olup olmayacağını sorun. Günlük köpek bakım merkezlerinden birine de başvurmayı düşünebilirsiniz. Bu merkezlerde genellikle, personelin bilgisi dahilinde, bu gibi problemlere sahip köpekler vardır. Köpeğinizin gününü iyi geçirmesini sağlamak için çalışacaklardır. Sorular sormaya çekinmeyin, köpeğinizin durumunu hem esnek hem de tutarlı biçimde gözlemlemeyi sürdürün.
Yavrunuzu yıllardır köpek yetiştiren ve onlara nasıl bir ortam sağlayacağını bilen birinden almak size uzun vadede çok zaman kazandıracaktır. Ancak bir yavru bu kritik erken sosyalleşme dönemini kaçırmış ve çevresini araştırıp bilgi edinmesini destekleyecek bir ortamda yetişmemişse büyüdüğünde ürkek, yılgın bir köpek olacaktır. Çekingenlik, korkular ve korku sonucu ortaya çıkan saldırganlık alışkanlığı çok büyük olasılıkla geçmişteki taciz ya da kötü davranmalardan değil, sosyalleşme eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Gerçek neden erken sosyalleşme eksikliği olduğu halde, köpeğin korkak ya da saldırgan olmasının nedeni olarak gördüğü kötü muameleler gösterilmektedir. Bununla beraber kendilerine kötü davranıldığı için yabancıların kötü, yabancı yerlerin de korkunç ve ürkütücü olduğunu düşünen köpekler de yok değildir. Aynı tavsiyeler köpeğiniz kötü muamele kurbanıysa da geçerlidir; oturun ve bir plan geliştirin. Ardından köpeğinizi eğitmeye koyulun!
Yavru köpekler sekizle on sekiz haftalık arasındayken çok kritik bir sosyalleşme evresinde olurlar. Şüphesiz ki sosyalleşme on sekiz haftadan sonra bitmez, ancak bu arada gerekli kadarını alamazlarsa, yavruların genel karakteri ve kendine olan güveni üzerinde ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir.
http://www.hashisin.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder