4 Temmuz 2008 Cuma

KÖPEK


Köpek Seçimi


Köpek edinme ciddi olarak üzerinde düşünülmesi gereken bir meseledir.

Köpek edinme arzusu genellikle geçici bir hevesten, snobluktan, köpek gösterilerinden ödül kazanma hırsından ya da insani ilişkilerden yoksun kişilerin aynı özlemi bir hayvanla giderme arzularından kaynaklanır. Daha kötüsü, çoğu kez insanlar, kendi küçük çocuklarını sevindirmek için köpek satın alırlar. Ancak köpek, mekanik bir oyuncak ya da ayağı sıktığı için bir köşeye atılıveren bir çift ayakkabı değildir. Köpek satın almaya karar verirken insanlar genellikle, sevimli bir yavru köpeği evlerine getireceklerini, asla fedakarlık yapmayacaklarını ve endişeyi gerektiren bir durum olmayacağını düşünürler. Kısa süre içinde köpekten bıkarlar ve sonra onu satın aldıkları gibi kolayca kendilerinden uzaklaştırırlar ya da terk ederler. Ve böylece artık hoşlanmadıkları bir ilişkiyi sona erdirmiş olurlar.

Bu ilişki her zaman böyle sonuçlanmaz. Köpekleriyle karşılıklı ve dürüst, doyurucu ve huzurlu, sağlam ve dostça ilişki kurabilen insanlar da vardır. Bu insanlar, bir köpek alıp hayatı boyunca ona bağlanan, onu seven, onun hijyenik ihtiyaçlarını dikkate alan, hastalıklardan koruyan, bir insan gibi olmasa da onun duyarlı bir yaratık olduğunu kavrayan, gerekli veteriner bakımını (aşılar vb.) yaptıran, gerekli ruhsatı alan, ayrıntılara (tasma, kayış, burunluk, yatak) dikkat eden kişilerdir. Dolayısıyle köpek edinmek, bir evde yaşayan bütün aile üyeleri tarafından uzun uzun düşünüldükten sonra alınması gereken bir karardır. Bu konuda tamamen duygusal bir seçim yapmaktan kaçınılmalıdır.

Bütün bunlar kulağa biraz kötümser gelebilir. Ancak derin kökleri olmayan bir coşkuyu hemen teşhis etmek, çeşitli kuruntulara kapılmaktan ve öngörülmeyen başarısızlıklara uğramaktan daha iyidir. İnsanlar genellikle bir kaç gün geçtikten sonra, halıları kirlettiği, koltukların ayaklarını kemirdiği için köpek yavrusundan bıkarlar. Köpek yavrularının muhtemelen aylarca halıları kirletecekleri, ayakkabıları ve mobilyaları kemirecekleri unutulmamalıdır. Ancak bir köpeğin sabırla nasıl eğitileceğini bilenler, sorunlarla karşılaşmadan bu zor dönemin üstesinden gelebilir ve kısa bir süre içinde, kompleks taşımayan, insana mutluluk ve neşe veren, uysal, zeki ve duygulu köpeklerin efendileri olabilirler.

Yavru Köpek Seçmenin Zorluğu

Köpek edinecek kişinin, kendi kişisel tercihlerine rağmen, köpeğin belirli bir ortama ya da belirli kişilerle birlikte yaşamaya nasıl uyum sağlayabileceğini dikkatle düşünmesi gerekir. Nitekim bir boxer yaşlı bir kadına uygun bir arkadaş olmaz; bir dachshund mülkünü hırsızlardan korumak isteyen biri için doğru bir seçim değildir; bir Eskimo sıcak iklimlerde rahat edemez. Küçük, orta büyüklükte ve büyük köpekler vardır. Arka bacakları üzerinde duran bir İrlanda greyhoundu bir adamdan daha uzundur; St. Bernard en ağır köpeklerden biridir; Chihuahua en küçük ve en narin köpeklerden biridir. Yumuşak tüylü köpekler, fırça tüylü köpekler, uzun tüylü köpekler vardır. Hareket etme ihtiyacı fazla olan ve kısa yürüyüşlerle yetinebilen köpekler vardır. Bazı köpekler sıcağı tercih eder, bazıları soğuk iklimlerde daha iyi gelişirler. Sakin köpekler ve hareketli köpekler, sessiz köpekler ve havlayan köpekler vardır. Bütün bu özelliklerin yavru köpek seçimini estetik tercihler kadar etkilemesi gerekir.

örneğin bir av köpeği için karar vermeden önce, eğer köpek bir apartman katında yaşayacaksa, günlük uzun yürüyüşlere çıkarılması, şişman ve tembel olmaması, doğal canlılığını kaybetmemesi için haftada iki kez serbest bırakılması gerektiği, dikkate alınmalıdır. Av köpekleri içinde ev hayatına en iyi uyum sağlayabilenler, cocker ve bassettir. Gene bütün terrierler, ayrıca poodle ve dachshund, apartman katlarına, teraslara ve seyahate iyi uyum sağlarlar. öte yandan Alman shepherdi, boxer, Belçika shepherdi ve Airedale, günlük yürüyüşlerin yanı sıra bir iç avluya ya da bir bahçeye ihtiyaç duyarlar.

Aşağıdaki kısa liste dünyanın her yerinde kolayca bulunabilen ya da ithal edilebilen köpekleri büyüklüklerine göre sınıflandırmaktadır.

Küçük Köpekler: affenpinscher, dachshund, Bolognose, poodle, pug, Chihuahua, Welsh corgi, Dandie Dinmont, tilki terrieri, Belçika Griffonu, Yorkshire, Maltalı, Pekinli, küçük italyan greyhoundu, pinscher, minyatür schnauzer, Sealyham terrieri, Skye terrieri, İskoçya terrieri, spitz.

Orta Büyüklükte Köpekler: orta poddle, basset hound, beagle, Bedlington, bulldog, bullterrier, chow chow, Cyrenaico dell’Etna, cocker spaniel, spaniel, griffon, Kerry blue, orta schnauzer, hound, İrlanda terrieri.

Büyük Köpekler: Airedale, Great Dane, bloodhound, boxer, avı bulan bütün cinsler, Dalmaçyalı, Doberman, golden retriever, büyük İsveç dağ köpeği, Labrador, Afgan, Saluki, Belçika shepherdi, Bergamasco, Maremmano-Abruzzese, collie, Alman shepherdi, pointer, riesenschnauzer, Rottweiler, St. Bernard, setter, Spinone.

Efendi Bekleyen Yavru Köpek
Yavru köpekler iki ya da üç aylık olduklarında satın alınabilirler. Dişi yavrular daha sevecendir, ancak altı ayda bir kızışma dönemine girerler. Evde tek köpek isteniyorsa, erkek köpeklerin tercih edilmesinin bir nedeni de budur. Ne var ki bu subjektif bir karardır.

Biraz daha yaşlı, altı ya da sekiz aylık bir yavru köpek satın alınabilir. Bu yaştaki bir köpeğin aşıları yapılmış olmalıdır. Bir köpek yetiştirme kurumundan gelen yavru ve genç köpekler sevebilecekleri bir efendi beklerler. Yeni bir hayata uyum sağlamak onlar için sorun olmamalıdır.

Köpek satın almak kolaydır. Köpekler, yetiştiriciler (bunlara köpek gösterilerinde rastlanabilir), özel mağazalar, kişiler ve hatta sokak satıcıları tarafından satılabilir. Terk edilmiş ya da sahipsiz bir köpek edinmek de mümkündür. Kişinin köpek sahibi olmasını düzenleyen yasalar yoktur, ancak köpeğe kötü muamele edilmesini yasaklayan yasalar (fazla dikkate alınmayan ya da yeterince zorlayıcı olmayan) vardır.

Safkan ya da melez, ödül almış ya da daha mütevazi bir soydan gelen köpek, dünyaya sadık bir arkadaş olmak ve sevmek için gelir ve karşılığında sevilmeyi, korunmayı, benimsenmeyi bekler. Efendisinin moral değer farklılıklarını, fiziksel güzellik ya da kusursuz vücut hatları ile eş değerde görmesini istemez.

Melezler genellikle sevimli, zeki, iyi huylu, cesur ve mütevazi olurlar. Bir efendinin korumasını ancak şanslı olanlar sağlayabilir. Bu zavallı hayvanların büyük çoğunluğunun hayatı, sefalet içinde yaşadıkları sokaklarda, gaz odalarında, tıbbi amaçlarla kullanıldıkları kliniklerde ya da en iyi durumda köpek kulübelerinde, sahipsiz hayvanların muhafaza edildiği kötü koşullarda sona erer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder