2 Ağustos 2008 Cumartesi

KÖPEK BAKIMI "genel bilgiler"

Pek çok veteriner hekim, kısırlaştırmanın sadece hayvan nüfusunu kontrol etmeye yaramadığını aynı zamanda onları daha dost canlısı ve birlikte yaşamayı kolaylaştırıcı etkisi olduğunu söylemektedir. Kısırlaştırılmış dişi köpekler daha rahatlamış, kısırlaştırılmış erkekler daha az gürültücü ve diğer erkek köpeklerle dalaşmaya daha az meyilli olurlar. Tüm bunların yanı sıra kısırlaştırma sağlık açısından da faydalıdır. Dişilerde üreme organları ve meme bezi kanseri riski en aza iner; erkeklerde ise prostat sorunlarının görülme sıklığını azaltmaktadır.

DİŞİ KÖPEKLERDE KISIRLAŞTIRMA
Rahmin ve yumurtalıkların çıkarılmasıyla yapılmaktadır. Genellikle altı aydan sonra yapılmaktadır. Önemli cerrahi girişimlerden birisidir ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Pek çok zaman bir gece hospitalize edilmesi gerekebilir. Komplikasyonlar çok nadirdir ve tam iyileşme normalde iki hafta içinde tamamlanır.

ERKEKLERİN KISIRLAŞTIRILMASI
Bu operasyon da genel anestezi altında gerçekleştirilir ve testislerin çıkarılmasıyla yapılır. Genellikle erkek köpekler altı aylıkken yapılır. Bir gece hospitalize edilmesi gerekebilir ve tam iyileşme yedi günde tamamlanır.

YAVRU KÖPEĞİNİZİ BASİT SAĞLIK KONTROLÜ
Yeni yavru köpeğinizi mümkün olan en kısa zamanda veteriner hekime götürmelisiniz. İlk ziyaretinizde çoğu zaman yapılacaklar şunlar olacaktır:

● Genel sağlık durumunun belirlenmesi amacıyla yapılacak bir genel muayene.
● Dış parazitler için kontrol. (pireler, keneler, bitler ve kulak uyuzu kontrolü)
● İç parazitler için kontrol. (kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar yönünden) Mümkünse dışkı örneği götürmeniz kolaylık olacaktır. Kan testleri de yapılabilir.
● Yavru köpekler için bir aşılama programı çıkartılır.
● Veterinerinize köpeğinizin kısırlaştırılmasıyla ilgili sorular sorun. Gerekip gerekmediği ve ne zaman için tavsiye ettiğini öğrenin.
İlk sağlık kontrolü, veterinerinizin size vereceği bakım ve beslenmeyle ilgili tavsiyeler için köpeğiniz hakkında bilgiler verir. Ayrıca veteriner hekiminize sonradan ortaya çıkan sağlık sorunlarında köpeğinizin temel bilgilerini de verir. Böylece veteriner hekiminiz, köpeğinizin ömrü boyunca gelişimini takip edebilir sağlığını gözleyebilir ve yönetebilir.

YENİ KÖPEĞİNİZE EVİNDE OLDUĞUNU HİSSETTİRİN

Köpeğinize yemek yiyeceği, yatacağı, tuvaletini yapacağı yerleri göstermelisiniz. Evde ona yabancı olan sesleri ve görüntüleri incelemesi için fırsat tanımalısınız. Eğer evde küçük bir çocuk varsa onun yeni gelenin bir oyuncak olmadığını bildiğinden emin olmalısınız. Küçük çocuklara onun yaşayan bir canlı olduğunu nazik ve saygılı davranılmasını gerektiğini öğretmelisiniz
Sekiz haftalık kadar küçük köpek yavruları özel dersler öğrenme kapasitesindedir ve eve geldiğinden itibaren basit itaat komutlarını öğrenmeye başlamalıdır. Veteriner hekiminiz en iyi öğretme yöntemlerini söyleyebilir ve bir eğitim okulu tavsiye edebilir. Sizin pozitif desteğinizle yavru köpeğiniz dersleri eğlenceli ve kolay bulacak ve dersleri kolayca hatırlayacaktır.

YAŞLI KÖPEĞİNİZ

Köpeğinize yaşlılığı için özel bakıma başlamanın en iyi zamanı ne zamandır? Daha yavruyken! Köpeğiniz yaşamına iyi bir beslenme ile başlarsa, düzenli egzersiz yaparsa, veteriner hekimle randevularına sadık kalırsa, mutlu bir ev yaşantısı varsa tüm bunlar ilerlemiş yaşlarında kaliteli bir yaşam sürmesinin altın anahtarlarıdır. Köpeğiniz yaşlandığında tıpkı insanlar gibi metabolizmasında değişimler görülür. Köpeğinizin davranış değişikliklerine dikkatinizi vermek sorunları erken fark etmenizi sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder