30 Ağustos 2008 Cumartesi

KÖPEK BAKIMI - KÖPEK EĞİTİMİ

Köpek Eğitiminde Eğiticinin Rolü

Bir köpek eğiticisinde aşağıda açıklanan özellikler bulunmalıdır.

a) Sağlığı ve Ruh Yapısı
Özellikle köpek eğitim ünitelerinde görev yapacak personel ruh yapısı bakımından kusursuz olmalıdır. Köpek eğitimine önem veren ülkelerde eğitici personelde hatta pedegoji sertifikası dahi aranmaktadır. Eğitici köpeği gönülden sevmeli, onunla kaynaşmalı, adeta tek kalp, tek vücut haline gelmelidir. Eğitici köpeğin hareketlerinden, jestlerinden, bakışlarından veya ses tonundan ne istediğini anlayacak ona göre davranışlarını ayarlayacaktır. Köpekle gülecek, onunla üzülecek bir karakter yapısına sahip olmalıdır. Aksi halde çok zeki ve yetenekli bir köpeğin dahi kendisini hor gören, fena muamele yapan veya gönülden sevmeyen bir eğitici ile başarılı olmasına imkân yoktur.
b) Zekası ve Fiziki Gücü
Her eğitici personelin normal bir zekâsı ve o anki ortama göre durumu değerlendirecek bir kabiliyeti olması gerekir. Köpeğin hal ve hareketinden moral durumunu anlamalı ve davranışlarını ona göre ayarlamalıdır. Köpek eğitiminde ani ve kesin karar şarttır. Bu nedenle eğitici bir emrin uygulanmasında ne zaman, nerede ve nasıl karar vereceğini mutlaka bilmelidir. Ayrıca her emrin bir sözcüğü birde hareketi vardır. Eğitici her hareketi mutlaka bizzat yaparak uygulamalıdır. Bu nedenle eğiticinin her türlü iklim ve coğrafi şartlara uyacak bir fiziki güce sahip olması da gerekir. Kısaca bir eğitici en az 6 saat bedeni ve zihni gücünü en üst düzeyde kullanabilecek nitelikte ve sağlıklı olmalıdır.
c) Sabır ve Tahammülü
Eğitimin temelinde sabır yatar. Eğitici karşısındaki canlının kendi ayarında bir beyin ve anlayış gücü olmadığını bilecek ve onu eğitirken bir konuyu belki de birçok kere tekrarlamak zorunda kalacaktır. Bu esnada asla sinirlenmeyecek ve köpeğe fena muamelede bulunmayacaktır. Kısacası eğitici tahammül gücü yüksek ve munis yapılı olmalıdır.
d) Becerikliliği ve Fedakarlığı
Eğitici anormal bir durum veya heyecan-verici bir olay karşısında lüzumsuz yere kuşkuya kapılmamalı ve soğukkanlılıkla en iyi kararı vermelidir. Çünkü zaman gelecek vereceği bu karar gerek kendisini ve gerekse köpeğini büyük bir felaketten kurtaracaktır. İyi bir eğitici korkak, çekingen, nemelazımcı ve tehlike karşısında görevi terk eden bir yapıda olmamalı tam aksine cesur, kararlı ve en az kendisi kadar köpeğini de düşünen ve koruyan bir karaktere sahip olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder