Köpeğiniz Bir Kavgaya Karıştıysa Ne Yapmalısınız?
Köpeğiniz bir kavgaya karıştığında yapabileceklerinizi bilmeniz önemlidir.
Köpekler her zaman köpek kalacaklardır. Bu nedenle aralarında zaman zaman kavgaların çıkması beklenebilir bir şeydir. Çoğu duurmda sürü hiyerarşisi belirlendiğinde kavgalar fazla büyümeden sona erecektir; fakat bazı durumlarda anlaşmazlık ciddi bir hal alabilir.
Unutmayın ki asla iki kavga bir diğeriyle aynı değildir. Bu, kavga eden köpeğe ve şartlara göre değişiklik gösterir.
Sakin olun - panikleyip araya giren köpek sahipleri genellikle önce kendi yaralarını tedavi ettirmeye başlar.
"Havlaması ısırığından daha kötü" lafını hatırlayın. Köpek kavgaları genellikle kulağa olduklarından daha ciddi gelir.
Köpeğiniz ciddi görünmeyen bir dalaşmaya girdiyse sakince uzaklaşıp onu yanınıza çağırın. Köpekleri genellikle sahiplerini gözden kaçırmazlar ve sizi takip etmeyi tercih edecektir.
Daha ciddi bir durumda hareketleriniiz diğer köpeğin sahibiyle koordine etmeniz gerekecektir. Köpekleri aynı anda birbirinden ayırmak daha güvenlidir ve tasmalarından tutulmalıdırlar.
Diğer köpeğin sahibi yoksa ve savaşmaya kararlı görünüyorsa kendi köpeğinizin kayışıyla bir kement yapıp mümkünse onu yakın bir yere sabitledikten sonra kendi köpeğinizi ondan uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz. İkinci bir yöntemse yakın bir bahçe kapısına vs yaklaşmayı başarabilirseniz köpeklerden birini dışarda bırakacak şekilde köpekleri ayırmayı deneyebilirsiniz. Tecrübeli ve cesur bir yardımcınızın bu durumlarda yardım koşması için dua etmenizde de fayda vardır.
Güçlü ve otoriter bir ses tonu kullanın.
Köpeği ayırdığınızda onu sakinleştirmeye çalışın; ama çok da aşırıya gitmeyin. Bu ikiniz için de korku verici bir durumdur ve bunu köpeğiniizn fark etmemesi gerkmektedir.
Yaralar her zaman görünür olmayabilir. Örneğin küçük bir köpek büyük bir köpek tarafındna şiddetle sallamdıysa iç organlarda yarakanma olabilir. Vetriner hekim muayenesine gerek vardır.
Olaydan sonra sizin yaklaşan her köpekte gerildiğinizi hissetmemelidir. Kayış köpeğinizle iletişimde bir iletken görevi yapar. Başka bir köpek görürü görmez kayışına asılmamaya çalışın.
Olaydan sonra dost köpeklerle tekrar tanışmasına imkan sağlayın.
Kavgayı önlemenin en iyi yöntemi olmasına imkan vermemektir. Yolunuz üzerinde saldırgan bir köpek varsa yolunuzu değiştirin; ama asla tüm köpeklerden uzak durmaya çalışmayın. Bu, köpeğiniizn sosyal becerilerini negatif etkileyecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder