KÖPEKLERDE TUVALET EĞİTİMİ
İlk önce şunu belirtmekte fayda vardır "Hayatta hiçbir şey kendiliğinde olmaz". Zaman ayırmak, emek vermek, ilgi, sevgi ve fedakarlık göstermek gerekir. Eve alacağınız minik dostlarımızın ister bahçede ister evde kalsın mutlaka eğitim verilmesi gerekir. Bu eğitimden kastımız bir eğitmen tarafından eğitilmesi değildir. Profesyonel eğitime kadar ki süre içersinde öğrenmesi gereken önemli kurallar vardır. Bu kuralların annesinin yanından ayrılıp yeni ortamına gelmesiyle birlikte başlaması gerekmektedir. Öğreteceğiniz bu temel kurallar erken dönemde yerleşir, geç kalındığı takdirde hem sizin hem de onun hayatı çok güçleşir. Bu dönemde öğretemeyip köpeklerinden vazgeçmeye çalışan çok kişi vardır. Aslında suç köpekte değil tamamen sahibindedir.
Kimi köpek bu tür eğitimleri kendiliğinden öğrenir gibi görünse de bu sırada yanlış alışkanlıklar edinebilir. Özellikle çalışan hayvan sahiplerinin bu eğitimi vermesi zordur. Tamamen imkansız anlamına gelmesin ancak, bu durumda eğitimin süresi birkaç ayı bulabilir. Bu nedenden dolayı çalışan insanlara yavru köpek alacaklarsa izin dönemlerine rast getirmelerini tavsiye ederiz. Köpeklerle iki hafta süreli ilgi hem tuvalet eğitimi hem de gelişiminde önemli olan bu dönem daha iyi değerlendirmiş olacaklar.
Bir yavru normal olarak uyanınca, mama yedikten sonra, oyun ve diğer aktivitelerden sonra ve akşam yatmadan önce tuvaletini yapar. Gün içersinde 3 öğün mama yer, birçok kere su içer ve birçok kere de oyun oynayacağını farz edersek birçok kere tuvalet ihtiyacının geleceğini tahmin edebilirsiniz.
Mama seçimini, ırk ve yaşının özelliğine göre yapmalısınız. Veteriner Hekiminiz tarafından tavsiye edilen öğünlerde ve miktarlarda vermelisiniz. Öğün saatlerini mutlaka bir düzen içine koymalı, her gün aynı saatlerde verebilecek gibi ayarlamalısınız. Mamayı verdikten 20 dakika sonra önünden almalı ve bir daha ki öğününe kadar extra bir şey vermemelisiniz. Mamanın her zaman önünde kaldığını düşünürseniz her dakika yemek yemek ister ve dışkı miktarı da buna bağlı olarak artar ve dışkılama saatleri düzensizleşir.
EVDE TUVALET EĞİTİMİ
Ev içinde özgürce dolaşan yavru köpek, sahibinin en fazla titizlik gösterdiği odaları dışkılama yerleri olarak görüp, ihtiyacını buralarda giderebilir. Burada yapılması gereken, ilk önce köpeğin hareket alanını daraltmaktır. Bunun için ona bir yer hazırlanmalıdır. Oda yada etrafı kapalı bir balkon olabilir. Odanın her yerine gazete kağıdı serin. İlk etapta günün çoğunluğunu bu odada geçirsin. Bir süre sonra tuvaletini yapacağı bir yer belirleyecektir. O zaman diğer gazeteleri kademeli olarak toplayabilirsiniz, sadece belirlediği alandaki gazete kağıdı durmalıdır ve yeri değiştirilmemelidir. Zaten belli bir süre sonra sindirim faaliyetleri ve dışkılama günün belirli zamanlarında ritmik hareketler haline gelecektir. Yavru köpeğiniz dışkısını gazete üzerine yapmaya alıştığında evde özgürce dolaşabilecek duruma gelir.
Bazen gazeteler kirli olduğu için başka yerlere yapabilir, bunun önüne geçebilmek için her zaman gazetesi temiz olsun.
Yavrulara ev eğitimi vermek sahibinin maharetine bağlıdır. Sabrın çok önemli olduğu ve köpeğin algılama kapasitesinin her an aynı olmadığı unutulmamalıdır.
Bütün bu uygulamalara rağmen köpeğinizi halının üzerine tuvaletini yaparken görürseniz eğer hemen "Hayır" komutuyla birlikte dikkatini çekerek onu tuvaletini yapmasını istediğiniz yere götürün. Diyelim ki tuvaletini çoktan yapmış ve siz fark edemediniz ve aradan da zaman geçmiş böyle bir durumda asla bağırıp, ceza vermeye çalışmanın hiçbir anlamı yoktur. Çünkü ne için cezalandırıldığını anlamayacaktır. Unutmayın yerinde ve zamanında verilmeyen ödül veya cezanın hiçbir değeri yoktur.
BAHÇEDE TUVALET EĞİTİMİ
Yukarıda değindiğimiz gibi yavru bir köpek tuvaleti geldiğinde tutabilecek kapasitede değildir, gün içinde birçok defa tuvaletlerini yaparlar. İlk yapmamız gereken mama saatlerini ve dışarıya çıkma saatlerinin düzenli olmasını sağlamaktır. Bu köpeğin yaşamını düzene soktuğu gibi sindirim sistemine de ritm kazandıracağı için hayvanın tuvalet ihtiyacı günün belirli saatlerine denk gelecek ve bu saatler dışında köpek tuvalet ihtiyacı duymayacaktır. Yavru döneminde günde en az 5 defa bahçeye aynı saatlerde çıkartmalısınız. Özellikle yemeklerden sonra, uyandıktan sonraları düzenli olarak çıkartmanız sayesinde tuvalet alışkanlığını edinecektir.
makale
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder