29 Ağustos 2008 Cuma

KÖPEK EĞİTİMİ

HEDEF ÇUBUĞU İLE ÇALIŞMAK
Cliker yüklenen köpek ile ilk çalışma hedef çubuğu ile yapılır. Hedef çubuğu ile yapılacak çalışma hem köpeğin, hemde eğiten kişinin cliker eğitminin nasıl çalıştığını algılamasına yaramaktadır. Eğitimin ileri safhalarında da köpeğin yönlendirilmesinde bu çubuk yardımcı olacaktır.

Hedef çubuğunun tutulma şekli: Öncelikle clicker'ı sol elinizin baş ve işaret parmağınızın arasında tutun ve bu durumda baş parmağınız ile cliker'a basabilin. Daha sonra altta kalan diğer üç parmağınız ile hedef çubuğunu kavrayın, bu şekilde aynı eliniz ile hem çubuğu istediğiniz gibi hareket ettirebilecek, hemde cliker'a basabileceksiniz.

Çubuk ile ilk çalışmaya başlarken yukarıda tarif edilen şekilde ve ortasından tutulan çubuk köpeğin başının biraz üzerine doğru götürülür. Üzerine doğru gelen çubuğu tanımak ve koklamak için uzanan köpeğin burnu ile çubuğun ucuna dokunmasına müsaade edin. Köpeğin burnu çubuğun tam ucuna değdiği an cliker'a basın ve arkasından köpeğe yiyeceği verin.(zaten cliker'a şartlanmış olan köpek hemen başını çubuktan elinize doğru çevirip yiyeceği almak isteyecektir.)
Bu işleme daha önce cliker'ı köpeğe nasıl yüklediyseniz aynı onun gibi devam edin. Köpek burnu ile çubuğun ucuna dokunsun dokunduğu an clik sesi ve ardından hemen yiyeceği verin. Bazen köpek çubuğa atlayıp ısırmak isteyecek o zaman kesinlikle çubuğu köpeğe yakalatmayın, hemen yukarı kaldırın ve arkanıza doğru saklayın. Köpeğin çubuk ile teması sadece burnunu değdirmek olsun. Bu işlemlere devam ettiğiniz sürece köpeğin çubuğu gördükten sonra hemen ucuna dokunduğunu ve click sesini duyar duymazda yiyeceği almaya yöneldiğini göreceksiniz Köpek böylece bu hareketi sizden yiyeceği almak için sıklıkla tekrarlamak isteyecektir. İşte hareket böyle otomatikleşmişken artık buna bir "cue" ekleyebilirsiniz.

Cue: "Cue" ingilizcede harekete geçirici söz veya olay, başlama işareti anlamındadır. Yukarıdaki olaya "cue" eklemek köpeğin bir söz duyması üzerine çubuğa dokunmasını sağlamaktır. Burada "cue" sanki komut gibi görünsede aslında komut değil köpeğe davranışını başlatan bir uyarıcıdır. Komut ise bir davranışın yapılması için yapana verilen emirdir. Cue sözcüğünün Türkçe karşılığını cliker eğitimde başlama işareti olarak kullanabilsemde ben ingilizce sözcüğü kullanmayı tercih edeceğim.

Yukarıdaki olaya dönersek köpek çubuğu gördüğü an yiyeceği almak için çubuğun ucuna dokunuyor, biz tam dokunduğu an click sesi veriyoruz ve ardından yiyeceği alıyordu. Biz çubuğu köpekten uzak tutmak ve köpeğin bizim isteğimiz doğrultusunda çubuğa dokunmasını istersek, köpeğin çubuğa dokunma davranışına bir cue eklememiz gerekmektedir. Burada ekleyeceğimiz cue "dokun" olacaktır. Köpek çubuğa dokunmak için hamle yaptığında çubuğa dokunmasına 5-10 cm kala "dokun" denmeli ve ardından dokunan köpeğe gene dokunduğu an clik sesi verilip ardından yiyeceği verilmelidir. Bu işlem daha önceki çalışmalarda olduğu gibi aynı şekilde tekrarlanmalıdır. Bir süre sonra çubuk köpekten uzak olarak tutulduğunda köpeğin çubuğa sadece baktığını ve siz dokun deyince köpeğin gidip dokunduğunu göreceksiniz. Bu durumda da köpek dokunduğu an click sesi verip, ardından yiyeceği vermeyi unutmamalısınız

Köpek bazen çubuğun ucunu denk getirememekte yada ucunu ısırmaya çalışmaktadır. ben bu gibi durumlarda köpeğe "olmadı" demekte ve işlemi tekrarlamaktayım. Bir zaman sonra "olmadı" sözcüğü köpeğe yanlış bir iş yaptını hatırlatacaktır.
http://www.pozitifkopek.com/hedefcubugu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder