Becerinin Kalitesi Üzerinde Çalışmak
Bir becerinin kalitesi üzerinde çalışmak, o becerinin bir sonraki evreye taşınmasında önemli bir adımdır. Uzaklık, hız ve süre konularında elde edilen kalite becerinin mükemmelleştirilmesine ve daha şık sunma biçimlerine ulaşmanıza yardımcı olur. Uzaklık; köpeğinize bir beceriyi ne kadar uzaktan yaptırabileceğinizi gösterir. Hız, köpeğin beceriyi ne kadar çabuk yapabildiğini, süreyse bunu ne kadar uzun zaman sürdürebildiğini gösterir.
EK BİLGİ
Köpek eğitimindeki en temel gerçek; ne kadar özenirseniz o kadar iyi sonuç aldığınızdır. Köpeğinizi başarılı olmaya yönlendirin, seçeneklerini sınırlayın ve doğru işleyen şeylerin üzerine gidin. Sonuçta herkesin yanında olmaktan mutluluk duyacağı iyi huylu bir köpeğiniz olacaktır.
İşin püf noktası, her seferinde köpeğin performansının bir yönünü geliştirmeye odaklanmaktır. Örneğin, köpeğinize, belirli bir uzaklıktayken size bir patisini sallamasını öğretmeye çalışıyorsanız, patisini normalde havada tuttuğundan daha uzun süre tutmasını istememelisiniz. Aynı şekilde patiyi havada tutma çalışması sırasında da yanından fazla uzaklaşmamalısınız. Oyun ve beceri öğretirken bu değişkenleri birbirinden ayrı tutmayı başarmanız, köpeğinizin daha hızlı, daha tutarlı ve daha güvenilir bir şekilde öğrenmesini sağlayacaktır.
Uzaklık
Köpekle aranızdaki mesafeyi yavaş yavaş artırmak için beceriyi -biraz beceriksizce de olsa- sergilemesi dışındaki bütün diğer faktörler konusundaki standartlarınızı düşürmeniz gereklidir. Köpeğinize başlangıçta yakın durarak ve giderek adım adım uzaklaşarak performansını sergilemesini sağlayın. Çok fazla ve çabuk uzaklaştığınızda hatalar yapmaya başladığını göreceksiniz. Bu durumda beceriyi en iyi yaptığı mesafeye kadar yaklaşıp, bu kez biraz daha küçük adımlarla ondan uzaklaşmanız gerekecektir.
Uzaklaştığınız mesafeden doğru ve güvenilir bir performans elde ettikten sonra arayı biraz daha açmayı düşünmelisiniz. Yeni noktada da aynı tavrınızı sürdürmeli ve her defasında en iyi performansı elde etmeden bir adım bile uzağa gitmemelisiniz. Köpeğiniz performansını düşürür ya da hareketini tamamen yitirirse en başa dönmekten çekinmeyin. Tekrar yanına gelip en baştan başlarsanız köpeğiniz olayı daha çabuk kavrayacak ve siz yeniden adım adım uzaklaşmaya başladığınızda Önceye göre daha iyi performans sergileyecektir.
Yerine Getirme Hızı
Köpeğin bir becerideki hızı; sizin komutu verdiğiniz anla köpeğin hareketi sergilemeye başlaması arasında geçen süredir. Köpeğinizin hızını artırmak için her harekete özel bir süre sınırı belirlemek ve sadece bu belirlediğiniz limit içinde harekete başladığında onu ödüllendirmek yararlı olabilir. Daha uzun süren harekete başlama girişimleriniyse göz ardı etmelisiniz. Çoğu köpek bu sayede, harekete ne kadar çabuk başlarlarsa o zaman işe yarayacağını anlarlar. Unutmayın ki harekete geçme hızı üzerinde çalışırken diğer noktalardaki standartlarınızı düşük tutmalısınız.
SORULAR?
Köpeğiniz aslında bildiğini düşündüğünüz bir hareketi yapmayı reddediyorsa ne yapmalısınız?
Köpeğiniz aslında bildiğinden emin olduğunuz bir beceriyi yapmayı reddediyorsa ona yem ve el hareketleri yardımıyla hareketi yeniden gösterin. Altı defa tekrarladıktan sonra yeniden yapmasını isteyin. Bildiği bir beceriyi gösteremeyen bulunduğu yeni ortam ya da etraftaki çeldiricilerden etkilenmiştir.
Süre
Burada söz konusu olan, esas olarak köpeğin bir hareketi ne kadar uzun zaman sürdürmesi gerektiğidir Örneğin selamlamak için havaya kaldırdığı patisini ne kadar süre tutacağı önemlidir. Becerinin süresini uzatmayı, zil çalmayı yavaş yavaş artan sürelerde geciktirerek öğretebilirsiniz. Bu arada belirlediğiniz bir limitten daha kısa süren hareketleri ödüllendirmemeniz lazımdır. Önemli olan nokta süreyi artırırken biraz ağır ilerlemenizdir. Yoksa doğru davranışı tamamen de yitirebilirsiniz. Süreyi birdenbire çok çabuk uzatırsanız ve köpek de hareketi sergileyemez hale gelirse en başa dönüp yeniden başlayın. Esnek olursanız, görece daha kısa zamanda daha çabuk ilerleme sağladığınızı göreceksiniz.
Köpeğinize seçtiğiniz becerileri öğretirken bu kuralları uygulamanız, onunla çalışmayı hem ilginç hem eğlenceli yapacaktır. Becerileri öğretmeye başlamadan önce, temel hareketleri bu genel kuralları kullanarak öğretmeye yoğunlaşın. Daha fazla seçeneğe sahip olmanız, hem sizin ona öğretmekten zevk almanızı hem de köpeğinizin sizin öğrenmesini istediğiniz becerileri yapmaktan daha çok mutluluk duymasını sağlayacaktır. Bu bölümde anlatıldığı gibi kendinizi bir lider olarak ortaya koymanız ve Otur/Bekle, Yat/Bekle ve “gel” gibi temel hareketleri öğretme-niz sonucu köpeğinizin ailenin iyi huylu bir üyesi olması yolunda çok önemli adımlar atacaksınız.
http://www.hashisin.com/?p=30#more-30
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder