21 Ağustos 2008 Perşembe

KÖPEK SAHİBİ OLMAK

İkinci köpeğe sahip olmak?

Çok sık sorulan sorulardan biride “İki tane yavru alsam ve onlar birlikte büyüseler nasıl olur?” sorusudur. İnsanlar çalıştıkları için yavruyla ilgilenemeyecekleri için, iki yavrunun gün boyunca birbiriyle oynayacaklarını ve meşgul olacaklarını düşünürler. Cevap ise - “HAYIR OLMAZ”

İki yavruyu sosyalleştirmek bir yavruyu sosyalleştirmekten çok ama çok daha zordur.

Köpekler sürü hayvanıdır. Bu ortalama bir pet sahibinin anlayacağından daha fazla “Drive” demektir. İnsanlar, kendi yavrularının yüzyıllardır sosyalleşmiş olan köpeklerden geldiğini ve küçük yavrularının sürü yaşamından olumsuz, negatif bir etki alabileceklerini düşünmezler.

Burada, tüm köpeklerin çok güçlü sürü içgüdüsü olduğu anlatılmaya çalışılacaktır. Sürüde daha fazla köpeğin olması bu güdünün daha fazla ortaya çıkmasını sağlar.

2 kopeğin birlikte büyümesi sürü güdüsünün artması anlamına gelmektedir. 3 köpekte ise dahada yüksektir bu güdünün ortaya çıkması ve pekişmesi.

Rütbe sıralaması sürü içerisinde büyük bir meseledir. Bunun anlamı köpeklere olgunluğa eriştiğinde (18 – 30 ay) kopek döğüşlerinin ortaya çıkacağıdır.

Köpeklerin sahibi 12 yıl hapis cezası aldı.

Yükselen sürü drive’ının anlamı; bir ya da daha fazla kopek Alpha kopek (sürü liderliği) olmak için çalışacaktır ve diğer köpeklerle, yani aile üyeleri ve misafir köpekler arasında bir hakimiyet, üstünlük problemi ortaya çıkacaktır.

Bu durum köpeklerin daha bölge korumacı ve daha agresif olmasıyla sonuçlanır.

Burada söylediklerimi yanlış anlamanızı istemem, İnsanlar birden fazla köpeğe sahipler ve benim şu an 10-12 köpeğim var. Fakat onların hepsi ayrı ayrı kafesleri var. köpeklerin ikisinin ya da üçünün bir arada olduğu tek zaman benim orada sürü lideri olarak onlarla birlikte bulunduğum, onlarını davranışlarını kontrol ettiğim zamandır.

Köpekler asla başıboş bırakılmazlar. Eğer bir köpeğin diğerine kabalık, sertlik yapıyorsa, durumu kontrol eder ve izin vermem.

3. iki yavru köpeğin birlikte büyümesinden doğacak diğer ciddi problem, yavrular diğer yavrulara arkadaş ve oyun arkadaşı gözüyle bakmazlar. Bu yavrular Köpek olduğunda insanlarla ilişkileri de iyi olmaz. Bu köpekler kolayca eğitilemezler, anti-sosyal olurlar ve insanlara iyi arkadaşlar olarak bakmazlar.

4. “Sürü”yü ve sürü davranışını bilmeyen ya da tamamen anlamayan insanlara 2. ya da 3. köpeklerini almalarını tavsiye etmemeliyiz.

Diğer yandan, sürüye bir erkek yavru eklemek istiyorsanız ve bu yavruyu diğerlerinden ayırmamayı planlıyorsanız bunu yapmayın.

Yeni yavru sürüde bir “çaylak” olacaktır. Sürünün üyeleri ise çaylak yavruya çaylak olduğunu sürekli hatırlatacaklardır. Belki araları iyi olacaktır ama bir tanesi mutlaka Alpha kopek olacaktır. 3. köpeği sürüye eklediğinizde kopek olgunlaşıncaya kadar o hep “çaylak” kalacaktır.

Eğer varolan köpeğinizin üstüne başka bir kopek eklemek istiyorsanız siz ikisiyle ya da üçüyle birlikte değilken mutlaka onları ayrı tutun. Sizin olmadığız ortamda bir araya gelmesinler. Sizinle birlikteyken ise unutmayın LİDER SİZSİNİZ!

Eğer köpeklerinizin koşacağı, onları ayrı kafeslere koyacağınız bahçeli bir eviniz yoksa, köpekler şehirde bir apartmanda yaşıyorsa onları ayırmak için kopek box’ı kullanmalısınız. Siz yokken ikisinden birini box’a koymanız yeterlidir. Ya da biri diğerinden yaşlıysa yaşlı olan dışarıda kalsın yavruyu box’a koyun.

Bu iki köpeğin bir araya gelmeyeceği anlamına gelmez. Bir araya gelip oynayabilirler ama sadece sizin gözetiminiz altında. Eğer yaşlı kopek yavruyu ezmeye çalışıyorsa müdahele etmelisiniz yavruyu ezdirmemelisiniz.

Eğer yavru kopek 5-6 alık olduğu halde diğer köpeklere karnını açıyor ve küçülüyorsa bu durumu durdurmanız gerekir.

Ed Frawley

Çeviren: Erdinc Sarimusaoglu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder