YAVRULARDA SU İLE YAPILAN EKZERSİZLER
Askeri ve Polisiye hizmetlerde kullanılacak köpeklerin su üzerinden geçerek (meselâ deniz, göl, nehir gibi) bazı olaylara da iştirak etmeleri mümkündür.
Boğulanlan kurtarmak ve ayrıca akarsulardan geçmek gibi önemü görevler de yine bazı köpeklere verilebilir. Bu amaçla yavruluk dönemsnöen itibaren köpekler her türlü su çeşidi üzerinde gerekli ekserzislere başlanmalıdır.
İlk defa suya girecek köpeklerde genel olarak bir çekingenlik olabilir. Önce ayağını atar, geri çeker ve su sahil bölgesine dalga yapıyorsa sahile vurup uzaklaşan dalgalardan etkilenir. Bu nedenle önceden bu noktaları gozönünde tutmak gerekir. Köpeğin gönülden bağlandığı sahibi veya eğiticisi önce sevk kayışı ile birlikte köpeğini yedeğine alarak su kenarına gelir ve sahilde bir müddet oturarak onun ortama alışmasını sağlar. Sonra suya girip çıkanlan izleyecek bir mesafede bulunarak, onların hareketlerini izletir. Ancak, ilk denemelerde mutlaka insanların bulunduğu bölgeden en az. 100-150 m. uzakta işe başlanmalıdır. Köpeğin önce sevk kayışı çıkartılır ve otur emri verilerek sahibi veya taklası suya girer- 3-4 m. su içinde ilerledikten sonra köpeğe döner, GEL emrini verir. Köpek suya girmekte çekingenlik gösterirse tasmasından tutarak Önce ayaklarını sonra yüzünü ve vücudunu elleriyle ıslatır, onu okşar, sakinleştirir ve sonra ağır adımlarla suya girer ve tekrar GEL emrini verir. Köpek yine direnirse tasmasından tutarak onu suya alır ve birkaç adım ilerledikten sonra okşar, sakinleştirir, AFERİN gibi sözlerle teşvik eder. Köpek suya ısındıktan sonra su topunu ileri atar, kendisi topa doğru yüzmeye başlar ve köpek mutlaka artık onu takip edecektir. 5-10 dakika birlikte topla oyun kurulur ve köpeğin suya karşı çekingenliği önlenir. İlk gün suda ençok çeyrek saat kalınmaiidır. Sonra sahile birlikte çıkılır şayet denizden çıkılmış ise bir duş altında iyice yıkanır ve rüzgâr tutmayan, hava cereyanı olmayan bir yerde kurulanarak beklenir. Köpeğin sudan çıktıktan sonra silkinmesine veya toprakta yuvarlanıp debelenmesine izin verilmez. Birkaç eksersizden sonra köpek suya iyice alışır ve bu aşamadan geçen köpeği artık eğitici sahilde kalarak bazı görevler verir. Meselâ, topu suya atar getirmesini ister. Aynca su içerisinde yanına gelen yabancıyı TUT emriyle saldırmasını ister. Veya yapılması gereken herhangi bir hareketin Önlenmesi İçin HAYIR emrine uyulmasını bekler. Ve bu uygulamaları su içinde köpeğe iyice öğretir. Her seferinde sudan çıktıktan sonra yukarıdaki önlemleri alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder