KÖPEK VE TEMEL İHTİYAÇLARI
TEMEL İHTİYAÇLAR
Köpekler kendilerini fiziksel ve sosyal yönden tatmin eden çevreye karşılık verirler. Köpeklerin sosyal ihtiyaçları,sahipleri tarafından kontrollü bir şekilde verilirse istenilen eğitimde verilebilir. Sahibi tarafından baştan denetime alınmayan canlıda eğitim ve eğitim sonrası performans olumsuz etkilenir.
SOLUNUM
Solunum eğitimde güçlü bir etkiye sahiptir kontrolü sağlanmalıdır. Fiziksel egzersizler sırasında solunum artar,eğitimde dikkatin dağılmasına ve konsantrasyon eksikliğine neden olur. Arama,takip eğitimlerinde koku alma duyusunun olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Görev ve eğitim sırasında solunum denetlenmelidir.
SU
Susuzluğun köpeğin eğitim ve görev performansını olumsuz etkilememsi için yeterli miktarda su verilmeli, su kabı sürekli temiz su ile dolu bulundurulmalıdır.
GIDA
Canlıya her gün,düzenli olarak aynı saatte yeterli miktar ve kaloride yiyecek verilmelidir.Yiyecek ayrıca köpek özel bir görev yaptığında ve eğitim sırasında,
istenilen davranışları sürdürmesi için ödül olarak verilir.
SOSYAL İHTİYAÇLAR
Köpek ve sahibi arasındaki uyum önemlidir.Onun bize olan güvenini sarsmadan otoriteyi sağlamalıyız. Böylece sözlü ve okşama ile yapılan övgü ödül değeri
taşıyacaktır.
SAĞLIK
Sağlık düzeyinin iyi olması köpek için her zaman temel ihtiyaçlardandır.
TEMEL DUYULAR
GÖRME-Köpek,çevrelerindeki cisim ve şahıslarla ilgilenmeyi veya bunlarla ilgilenmemeyi öğrenmelidir. Biçim,hareket ve büyüklük gibi görüntü farklılıkları, istenilen eğitimin verilmesinde köpeğin objelere karşı denetlenmesinde önemlidir.
İŞİTME-Sesin şiddeti,yönü ve mesafesi,köpeğin sesin yerini tespit etmesini sağlar. Ses şiddetindeki değişiklik ses kaynağının hareketi ve ses dalgasının
karmaşıklığı köpeğin ses kaynağı hakkındaki bilgileri diğer algılama biçimleridir.
KOKU ALMA-Köpekler bizim algılayamadığımız en ufak kokuyu diğerinden ayırabilir,kokunun yoğunluğu kaynağı hakkında bilgi verir.
BASINÇ-Vücudundaki özel kıllar köpeğe hava akımı veya rüzgar yönündeki değişiklikleri tespit etme yeteneği vermektedir. Köpek fiziksel övgü (okşama) ve fiziksel düzeltme sırasında uygulanan basınç farklılıklarını algılar.
VÜCUT POZİSYONU-Kas sinir ve eklemlerdeki algılayıcılar,köpeğe vücut pozisyonu hakkında bilgi verir. Köpeğe eğitimlerde anatomik duruşlarına uygun
komutlar verilir.(otur,yat,atla vs.)
AĞRI-Köpek değişik seviyedeki fiziksel uyarılmaları ayırt edebilir. Diğer temel duyular,köpeği olabilecek bir fiziksel uyarı hakkında hazır bulundurarak acıdan
sakınmasını sağlar.(düzeltmelerde kullanılan hayır gibi) Bu yöntemle sözlü,fiziksel düzeltme beraber yapılarak köpeğin kontrolü sağlanır.(eğitim tasması)
TAT ALMA-Eğitimde ödül olarak yiyecek kullanılır. Burada tat alma duyusunun önemi ortaya çıkmaktadır. Köpek bu duyusu ile yiyecek tercihini belirler bize eğitimde kullanacağımız ödül hakkında bilgi verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder