11 Eylül 2008 Perşembe

KÖPEK

KÖPEKLERDE STRES

Stres organizmanın beyin ve bedensel faliyetlerinin normal çalışması üzerine etkili olan her türlü iç yada dış etmeni ve bunların neden olduğu fizyolojik değişiklikleri ifade eder.Strese organizmanın verdiği t epki çoğunlukla duygusal olmaktadır. (belirsiz yada sosyal olarak yerini bulamama) Bu etki strese neden olan etkinin azalması yada ortadan kalkmasıyla azalır yada tamamen kaybolabilir. Ayrıca tekrarlanan deneyimler sonucunda da (eğitim gibi) bu etki azalabilir.

Sresin nedenleri

Hastalıklar
sıcak
soğuk
egzersiz
köpek döğüşleri
gebelik
emzirme
büyüme olarak bölümlendirilebilir.
Stresin azı zararlı olmadığı gibi uyum mekanizmalarını güçlendirdiği için yararlı dahi sayılabilir. buna EUSTRES adı verilir. Stresin daha fazlası ise zararlı olur ve bunada DİSTRES adı verilir. Distres vucutta başlıca protein ve C vitamini olmak üzere muhtemelen tüm besin maddelerinin emilimii azaltır. Bağışıklık sisyemini baskı altına alır ve hastalıkların ortaya çıkmasını yada yeni hastalıklara yakalanma riskini artırır. Stresin varlığı sres etmenlerinin varlığının zamanla uzaması sonucu azalabilir hatta tamamen yok dahi olabilir. /strese alışma)Bu düzelme sırasında tekrarlanan stres faktörleri stresin tekrar oluşmasına neden olabilir. (Eğitimde olduğu gibi). Bu durum belirli bir isteği n yapılmasını sağlamak için telore edilebilir stresle karşı karşıya bırakmak şeklinde açıklanabilir.
Bunun tersine azalmakta olan stresin tam iyileşmeden tekrarlanması kötüye giden bir stres tablosu oluşturur. bu biriken stres olarak da adlandırılır. Buraya kadar kısaca şunu diyebiliriz. Köpeğinize yada kedinize eğitim veriyorsunuz ve ona otur komutunu oğretmeye çalışıyorsunuz. Bu çalışama dostunuz için bir stres nedenidir. ve anlayamadığı bu yeni komut ve olaylar onun strese girmesine neden olur. bir süre sonra dostunuz size karşı ilgisini keser. Bu durumda yapılamsı gereken stresin ortadan kaklasını beklemek yani eğitimi bir süre ara vermektir. dostunuzun ilgisi tekrar düzeldiğinde onunla kaldığınız yerden devam edebilirsiniz ki eğitiminde bu sefer daha hızlı öğrendiğini göreceksiniz. Stres durumunda tekrar etmenin sadace dostunuza zararı vardır.

Stresin belirtileri



EUSTRES ORTA STRES,DİSTRES CİDDİ DİSTRES
Havlama Hırlama Sessizlik
Atiklik Dikkatin dağılması Tepkisizlik
İyi itiat İtiatsizlik Hissizlik
Canlılık Rahatsızlık vermek Depresif
Sevgiyi isteme Sevgiyi istememek Sevgiyi reddetme
İyi koşma Kötü koşmak Görevden kaçmak
Çabuk iyileşme Geç iyileşmek Koşmamak
İyi kondüsyon Hafif dehidrasyon Dehidrasyon
İyi su içme Az su içme Suyu reddetme
İyi yem tüketme Az yiyecek tüketme Yiyeceği reddetme

Distresin 3yada daha fazla belirtisini gösteren hayvanlarda performans seviyesi 5 üzerinden 1 dir di stresin 1-2 belirtisinin seviyesi 1-1,5 orta düzeyde distres belirtileri gösterenlerde 2-3 arasındadır eustres durumundaysa performans 3,5-5 arasındadır.

kaynak: Prof.dr.A.ERGUN ve Doc.Dr.Ö.H.MUĞLALI Köpek ve kedi besleme ve hastalıkları adlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder