Sevgili veterinerim Lale ENGECİ nin gruba yanıtıdır.
(Lale hem gölgenin veterineridir.gölgeyi hayatıma katandır.
hem de limonun yaşaması için günlerce başında emek verendir.
hersey için teşekkür ederim lale,iyi ki varsın ....)
"Köpek alırken;
Tecrübesiz yani ilk kez köpek alacak olan kişiler mümkün olan en küçük yavruyu almak ister, yani 30- 60 günlük arası. ancak Tecrübeli köpek sahipleri 90 günlükten küçük yavruyu tercih etmez. hatta 5-6 aylık olması bile avantaj sayılır.
minimum 45 gün anneden süt almasını isteriz, ki bunun 60 güne kadar uzanması tercih sebebidir. sadece bu da değil. bu süreci kardeşleriyle geçirmesi de köpeğin sosyalleşmesi, ve daha iyi ilişki kurmasını sağlar.
60 günün altındaki yavru köpekler hastalıklara daha dayanıksızdır. ne kadar büyük olursa o kadar dirençlidir. aşı programları ise 2 aydan itibaren başlar. ve iki aşı arası en az 10 gündür. dolayısıyla 90 günlük bir köpeğin "aşıları tamamlanmıştır" ibaresi gerçek olamaz, ya da aşılamaları doğru periyotta yapılmamıştır ki bu da aşının tutmamasına sebep olur. yani hiç aşı yapılmamış köpekten farkı olmaz.
Yerli doğum olan yavruları tercih edin, bunun için çiftlikler daha doğru adreslerdir. yavru köpekler genellikle petshoplarda enfekte olurlar, aynı kafese, doğru dezenfeksiyonları yapılmadan, pek çok yavrunun girip çıkması yüzünden.
köpek için en ideal eğitim zamanı 6 ay ve üstüdür. o yüzden mümkün olan en küçük yavruyu almak yerine en büyük yavruyu almayı tercih edin.
aşıları tamam sözüne güvenmeyin, karnesini isteyin, aşıları yapan hekimin imzasını ve kaşesini, hangi aşıların yapıldığını, aşı etiketindeki aşının son kullanım tarihine dikkat edin, karneyi bir hekime gösterin.
Veteriner Hekim
Lale Engeci"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder