Bir köpeğin, sahibi ile her ortamda uyumlu bir şekilde yaşayabilmesi için eğitimi şarttır. İyi eğitim almış bir köpek mutludur.Ancak bu tabloyu oluşturmak sanıldığı kadar kolay değildir.Birkaç önemli konuya dikkat etmek ve mutlak yapılması gerekenleri yerine getirmekle başarıya ulaşılır.Bu kurallar şunlardır:
· İyi köpek seçmek : İyi köpek seçmek,dış görüntüsü ve sempatikliğine göre köpek almak değildir.Köpeğin seçiminde aranacak kriterler zekası,oyun içgüdüsü,dikkati,hareket kabiliyeti ,cesareti,motivasyonu,çalışkanlığı olmalıdır.
· Doğru yetiştirmek : Köpeğin barınmasından beslenmesine, oyun ve egzersizlerine dikkat etmek gerekir.
· Doğru zamanda doğru eğitmek : Yavru köpeğin gelişim evrelerinde yapabileceği eğitimleri zorlamadan sıkmadan öğretmek gerekir.
A - PUPPY TRAINING : Bütün dünyada uygulanan bu alt yapı oluşturma egzersizleri maalesef ülkemizde uygulanmamaktadır.Oysa köpeğin ileriki dönemlerinde sahibi ile daha uyumlu ve disiplinli çalışabilmesi için PUPPY TRAINING gereklidir.Bu dönem içerisinde köpeğe sosyalizasyon ve bütünleşme öğretilir. Aksi takdirde geç başlayan eğitim çalışmaları istenen sonucu vermez. Merkezimizde bu çalışmalar hem bireysel olarak verilmekte hem de grup çalışmaları şeklinde sunulmaktadır.Yüzlerce ırk ve cinsiyet üzerinde uzun zamandır yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda PUPPY TRAINING ‘in ileriki eğitimlerde başarı oranını yükselttiği tesbit edilmiştir.
B - TEMEL EĞİTİM : Basic Obedience : Puppy training eğitimini almış bir köpeğin altı-yedi aylık dönemlerinde başlaması gereken eğitimdir.Temel eğitimde amaç , sadece köpeği otur-yat-bekle gibi komutlara alıştırmak değildir.Bu eğitimde köpeğin komutlara uyması kadar disipline ve doğru davranışlara alıştırılması da gerekmektedir.Bu komutları öğrenen köpeğiniz ile her gün , eğitim tekrarını 5 dakika yaptırmanız sizin köpeğiniz üzerindeki otoritenizi sağlar. Bu çalışmaların sürekliliği de , sizin ve köpeğinizin arasındaki uyumun pekişmesini sağlayacaktır. Adından da anlaşıldığı gibi bu eğitim , köpek yetiştirmenin TEMEL’ ini oluşturur.Bu dönemi doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlamak mükemmel bir köpeğe sahip olmanın başlangıcıdır.Şunu da unutmamak gerekir ki, mükemmel sonuçlar,mükemmelbir köpekle olur.Eğer bir köpek alacaksanız bir uzmana danışarak alın. Köpeklerde biz profosyonellerin önem verdiği ilk şey , KARAKTER’dir.Karakteristik özellikleri iyi olmayan bir köpekle mutlu olmanız son derece zordur.Puppy ve Temel Eğitimini iyi alan bir köpek kısa bir aradan sonra İleri Seviye Eğitime geçer.
İLERİ SEVİYE EĞİTİMİ : Köpeğiniz Puppy ve Temel Eğitimini gerektiği şekilde almış ve sizde köpeğinizle gerekli egzersizleri aksatmadan tekrar etmiş iseniz , ileri eğitim çalışmalarına geçebilirsiniz.Bu çalışma , Köpeğinizin daha önce yedeği ile yapmış olduğu komutları hiçbir yedek kullanmadan yapmasıdır.İleri Seviye Eğitimde başarılı olabilmek için ,köpeğinizin altyapısının sağlam verilmiş olması şarttır. Köpeğinizin yedeği bağlı olmadan komutlarınıza uyması da hergün muntazaman yapılacak egzersiz ve çalışmalarla olur.(Yedek : Sevk kayışı-bu malzemenin deri olmasına özen gösterilmelidir.)
KORUMA EĞİTİMİ :Bir köpeğin koruma görevini yapabilmesi için ( alan – kişi ) köpeğin özel bir karaktere sahip olması gerekir.Eğer bu amaçla bir köpek yetiştirmek istiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.Asla bu amaçla köpeği kendiniz seçmemelisiniz.Koruma görevi yapacak köpeğin ırk adı ne olursa olsun, dikkat edilecek en önemli unsur karakteridir genetik miras).Merkezimize eğitime gelen köpeklere ilk 5 gün içinde karakter testi ve gerekli motivasyon çalışmaları yapılarak , bu eğitimi eğer kusursuz ve gerektiği standartta alabilecekse , sahiplerini bilgilendirip , köpeğin bu eğitimi alabilmeye uygunluğunu bildirmekteyiz. Eğer köpeğiniz bu eğitimi almaya müsait değil ise, bunun sebeplerinide açıklamak suretiyle köpek sahiplerini aydınlatmaktayız.Bu eğitim köpeğin,yetiştirilme tarzı ve uygun genetik kalıtımı ile ilintili olup , sonradan kazandırılacak bir meziyet değildir. Koruma eğitiminde amaç , KONTROL edilebilir ve dengeli köpekler yetiştirmektir. Köpeği dengesiz ve saldırgan hale getirmek , başkalaştırmak , toplum içinde istenmeyen bir canlı haline getirmek olur.Bu durum bizim her zaman karşı olduğumuz bir eğitim modelidir.Bir köpek toplum içinde ; kendine güvenen sosyal , dengeli , insiyatif kullanabilen bir canlı olabilmelidir. Ayrıca eğitimini tamamlanan köpek , her şart ve ortamda sahibinin komutlarına riayet etmelidir. Kötü ve istenmeyen olayların yaşanmaması için köpeğinizi almadan önce mutlaka bir uzmanla temas kurmalısınız.Uzmanınız size doğru köpeğin seçiminde yardımcı olacaktır.Köpeğinizi aldıktan sonra yapacaklarınız ve yapmamanız gerekenler konusunda size bilgi verecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder