Yeni doğan Yavru Köpeklerin Eğitimi
Yavru köpeklerin durumunu belirleyecek bazı modifikasyonlar ile birlikte bu testler ile köpeklerin ileride ne kadar verimli olabilecekleri saptanmaya çalışılmıştır. Tüm bu metodlar 20 yıllık bir gelişim ve mükemmelleşme sürecinden geçmiş ve bugünkü halini almıştır.
Sıçanlar, fareler ve köpekler üzerinde yapılan deneylerle biliyoruz ki yeni doğan yavruların ( hatta anne karnındakilerin) öğrenme kabiliyetleri vardır ve bazı noktalar öğretilebilir. Doğumdan sonraki 21. günde yavruların tüm duyuları açıktır, en son duyma duyusu gelişir. 16 haftalık yaşta ise artık köpeğin temel kişiliği belirginleşmeye ve dışarıdan gözlemlenmeye başlar.
Bu tarz eğitim ve öğrenme metodlarını anne ve babaları tüm sınavlardan geçmiş,ırkına ait özellikleri taşıyan yavrular üzerinde kolaylıkla ve güvenle uygulayabilirsiniz.
Amaç:
Buradaki amacımız her yavrunun öğrenme kabiliyeti, ilgi alanları ve doğal içgüdülerini uyararak yavrunun içindeki potansiyeli maksimum derecede ortaya çıkarmasını sağlamaktır. Bu yazıdaki test ve alıştırmaları uygularken yavrularda arkadaşlık, cesaret, mutluluk, merak ve zekasını geliştirmeyi hedeflemekteyiz.
Metodlar:
Biz burada köpeklerdeki duyular ilk gelişmeye başladığı anda onları uyararak geliştirmeyi hedeflemekteyiz ve bu dönemi bunun için 4 Kritik döneme ayırmaktayız
1) 1-19 günler arası, yavru sıcaklığa,yemeğe,masaja ve uykuya ihtiyaç duyar
2) 20-49 günler arası, yeni doğan yavrular oyun oynamayı, sınırları ve baskınlığı öğrenirler
3) 50-84 günler arası (7-12 haftalık) yavrular bağımsızlığı, insanlarla ve diğer hayvanlarla iletişim kurmayı ve korkmayı öğrenirler
4) 12-16 haftalık yaşta yavrular kendilerine güvenmeyi, evden ayrılmayı, itaat etmeyi ve oyun ile iş arasındaki farkı öğrenirler.
ÇEŞİTLİ DUYULARI UYARMAK AMAÇLI BAZI FİKİRLER:
Koku: sahibin eli, portakal kabuğu, oje, kuş tüyleri, ekmek, et, kedi tüyü ve havuç gibi nesneler.
Dokunma: soğuk metaller, tavalar, buz küpleri, tüylü kıyafetler, pamuklu çarşaflar, tuğla yüzeyi, gazete kağıdı, çeşitli plastikler, Tv ekranı, metal döşemeler
Duyma: Elleri çırpma, duvar veya kapıya aniden vurma, tava vb bir maddeyi yere aniden atma, radyo, çeşitli sesle (alçak-yüksek karışık), çan, kuş, saat, elektrikli süpürge.
Titreşim: elektrikli süpürge, saat, mikser ve saç kurutma makinesi
Görme: insanlar,diğer hayvanlar, TV,oyuncaklar,arabalar, ağaçlar, düşünebileceğiniz her şey
Tat Alma: 21. günden sonra başlayın. Aklınıza gelecek her şeyi köpeğe tattırtarak gelişimine yardımcı olun.
Günlük Test ve Eğitim Programı
GÜNLÜK YAPILACAKLAR
1 Her yavruyu elinize alıp iyice inceleyin, çeşitli pozisyonlarda elinizde tutun
2 İlk gün yapılanları tekrar edin, ayrıca uyarıcı olarak 4-5 saniye dokunun
3 İkinci günü tekrar edin ve tırnak bakımı yapın ve koku ile uyarın.
eklenti tırnaklar ve kuyruk opere edilebilir.
4 Çeşitli pozisyonlarda elinize alın, koku ve dokunmayı uyarın, her yavruyu metal bir tavanın içine koyup her yavrunun oradan çıkıp kendi yerine ne kadar sürede döneceğine bakın.
5 Dördüncü günkü alıştırmaları tekrarlayın ve titreşim uyarımı yapın.
6 Beşinci günü tekrar edin
7 Beşinci günü tekrar edin, tırnak bakımı yapın .
8 Ve 10. günler arası beşinci günü tekrar edin
11 Beşinci günü tekrar edip, tırnak bakımı yapın , gözler açıldı ise görmeyi uyarın
12 Beşinci günü tekrar edin,ayrıca yavruyu bokstan çıkararak bir kalemi takip edeceği şekilde bir oyun dizayn ederek görmesini uyarın.
13 Ve 14 yukarıdaki tüm egzersizleri tekrarlayın, günde en az 15 dakika ayırarak 3 kez yavruyla birlikte kalemle oynayın ayrıca yavaş yavaş kalemle oynamasına izin verin.
15 tırnak bakımı yapın , ve her yavru ile 5-15 dakika ilgilenin
16 Ve 19 yukarıdakilere devam edin ve daha çok oyuncak, kedi,insan ve ses kullanın.
20 Duyma egzersizlerine başlayın, belk hizanızdan yere cisimler bırakın, radyoyu açık bırakın
21 (duydukları ilk gün)
oyuncakları ilgilerini çekecek şekilde önlerine koyun ve daha sonra ulaşabilecekleri yüksekliklere kaldırın.
tüm yavrularla grup olarak ve tek tek oynayın, çokça gürültü,gülme, ele alma hareketleri yapın.
ilk banyo ve yine tırnak bakımı, ayrıca yavrulara gıda vermeye başlayabilirsiniz.
22 49. gün arası günlük oyunlar, ısırmamayı öğrenme, seslerden korkabilir problem değil. Katı gıdalar verilebilir. Haftada iki kez tırnak bakımı yapılır, havuz ile tanıştırılırlar ama suya girmeleri için zorlamayın, kendi istekleri ile girerlerse çok iyi olur ancak girmezlerse rahat bırakın. Bu yaşlarda sorla suya sokmek bir köpeği sudan korkutmak için en sık yapılan hatadır. Kulak-göz-ağız gibi bölgelerini incelemenizi öğretin,buna alışsınlar.
49 gece eğitimlerine başlayın,anneden ve kardeşlerinden ayırın, ev dışında gezinmeye alıştırın, tuvalet eğitimine başlayın,sütten kesin
oyun zamanı haricinde tasma ile gezmeye alıştırın,arabaya bindirin, ayrıca yemeğini verip önünden alarak itaat eğitimini yapın
63 artık yavaş yavaş kuşları arama ve bulma eğitimine başlayın. Ayrıca itaat, merak ve eğlenceli bir sürü aktivite içinde yer alın. Bu yaşlarda kuşu kovalama belki de en severek oynayacağı oyundur
GENEL BİLGİLER
Yavrular ne kadar çok ilgi görürlerse o kadar çok öğrenirler. Mümkün oldukça çok onlarla konuşun, her şeyi ismi ile söyleyin. Bir yavru ile ilgilenirken asla sabırsız olmayı, sık sık tekrarlayın, anneleri gidi davranın ve her şeyi eğlenceli hale getirin.
Suda yüzen oyuncaklar kullanarak yavrunun suya girmesini teşvik edin.
Dokuz haftalık olunca saklama-bulma oyunlarına ağırlık vererek aranızdaki bağı güçlendirin, sizi bulması ödülü olsun ve ayrıca bu takip ve arama eğitimine geçişte yardımcı olur. Ayrıca arama sırasında korku oluşması ve bilmediği durumlardan çekinmesinin önüne geçersiniz bu oyunlarla. Sizi bulduğu zaman ne kadar başarılı ve iyi bir iş yaptığını ona hissettirin,sevin ve ödüllendirin.
Marketlerde satılan oyuncaklar ile zekasını geliştirmesine ve problem çözme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olun. Her yavruya ayrı bir önem ve zaman ayırın
Kelimeleri kullanmaktan çekinmeyin. 6 aylık olduğunda en azından 50 kelimenin anlamını biliyor olmalıdır.
KARARLI OLUN VE YAVRUNUZU OLMASINI İSTEDİĞİNİZ YETİŞKİN GİBİ EĞİTİN!!!
Grace L. Blair,M.D
Çeviren: Dr. Serhat TORUN,DVM,PhD
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder