31 Ocak 2008 Perşembe

YAŞAM BİÇİMİMİZE UYGUN KÖPEK SEÇİMİ

Bir köpek aldığımızda, o köpek ırkının yaşamımıza, kendi isteklerimize, ve bizim; köpekten neler beklediğimize, hangi amaçlarda bir köpek ırkına sahip olmamıza nasıl karar verebiliriz?
Önceliğimizi; yaşam standartlarımızı gözden geçirerek, nasıl bir yerde ikamet ettiğimiz (bahçeli - bahçesiz) evdeki nüfusumuz, buna göre bireylerin köpek köpek bakımındaki paylaşımcılığı, bular gibi birçok ayrıntıyı gözden geçirmek gerekir.
Bunlarla ilgili pekçok örnekleme yapılabilir. Eğer köpek sahibi olmaya 2 kişilik bir aile karar vermişse, bu daha kolay ve doğru verilecek bir karar olabilir. Ancak 4-5 kişilik bir ailenin ırk seçimi çok zor ve hatalı olabilir. Herkes ayrı bir ırka sempati duyubilir ve en sonunda kimin sesi fazla çıkar, kim daha çok istekli ve etkili ise onun kararı doğrultusunda ırk seçilir. Tabi eğer bu ırk seçimi doru yapılmışsa sorun yok, fakat ırk seçimi yanlış yapılmış ailede kaos ortamı çoktan başlamış demektir.
Tek başına yaşayanlar hangi ırk olursa olsun en ideal köpek sahipleridir. Çünkü onlar tercihlerini tek başına yapmış ve bunun en dorusu olduğundan emindirler.
Yaşlı insanların; yardımcı köpek bakma eğlimleri daha doğru olacaktır. Hatta 2 yaş üzeri hazı eğitimli köpekler, küçük ırk olanlarla Golden - Labrador retriever vs. gibi ırklar yaşlılar için çok idealdir.
Sportif ve yarışmacı köpek ırkları ile yaşamayı arzulayan insanlar; çalışmayı seven, eğitime çok yatkın, popüler olan ve bunların en karakterli olanlarını tercih etmeliler, şecere ve ırkın özelliklerini ön planda tutmayı ihmal etmemeliler. Bu konuda gerekirse profesyonel yardım alınmalıdır.
Köpek sahibi olmadan evvel, araştırmalarınızı doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olmadan, ve gerktiğinde işin uzmanlarından yardım almadan, köpek sahibi olunmamalıdır.
Çok önemli olan onlar bizi değil, Bizler onları tercih ediyoruz. Ve mutlu köpekler istiyoruz.

Hiç yorum yok: