26 Mart 2008 Çarşamba

KÖPEK IRKLARINDA " ZEKA "

Çoğu kişi zekanın düşünme yeteneği ile alakalı bir özellik olduğunu düşünür.Bazıları daha da ileri giderek zekayı problem çözme yeteneği olarak görür.Çoğunluk ise zeki köpeğin komutları en iyi sekilde yerine getiren köpek olduğu konusunda hemfikirdir.Onlar için zeka,eğitilebilirliktir.
1950 lerde genetik ve köpek davranışı üzerine yapılan bir araştırmada Dr.John Scott ve John Fuller,beagle,cocker,basenji,shetland çoban köpeği,terrierlerden oluşan beş safkan ve onların melezlerinin davranışlarını 12 yıl boyunca değerlendirdi.Bu ırkların herbiri verilen davranışta farklı beceri düzeyleri sergiliyorlardı.
Büyük bir labirent kullanılarak yapılan testte terrier ve shetlandlar başta düşük puanlar alırken,beagle ve basenjiler büyük başarı kazandı.


BEAGLE



BASENJI


SHETLAND ÇOBAN KÖPEĞİ


FOX TERRIER

Beagle ların üstün oluşunun ana nedeni gerçekte küçük avların bulunmasında önemli bir özellik olan çevrelerini süratle keşfetme yeteneklerinden gelmekteydi.Basenjiler tamamen farklı bir nedenden dolayı beaglelarla aynı yüksek başarıyı elde ediyorlardı.Basenjiler etrafı arastırmada beagle lar kadar etkili olmasa da bulmacayı çözmede görsel yeteneklerini kullanmışlardı.
Normal olarak beagle ve basenjilerin,fox terrier ve shetlandlardan daha akıllı olduğu sonucu çıkabilirki bu değerlendirme yanlıştır.
Araştırmada fox terrier ve shetlandların tekrar sonucu kısa sürede öğrenerek problem çözme yeteneğine sahip oldukları görülmüştür.
Beagleların labirent problemini daha hızlı çözmeleri onların daha zeki olduğu anlamına gelmemelidir.Eğitilebilirlikte tutarlılık arandığında beagle lar en arka sıralara düşmektedir.
Arastırmadan çıkarılacak en doğru değerlendirme bu ırkların birbirlerinden daha az yada daha fazla zeki olmadıklarıdır.Hepsi genetik olarak farklı beceriler gerektiren görevleri yerine getirmek için programlanmışlardır.
İnsanla yakın ilişki içinde pek çok av ve çoban köpeğinineğitilebilirlik düzeyi üretildikleri görevin bağımsız karar verme gereksinimi nedeniyle terrier,spitz ırkları,iri sürü bekçilerininkiyle kıyaslandığında zekanın gerçek göstergesi olarak algılanabilir.Oysa kim bir terrierin zekasından süphe edebilirki?iri sürü bekçilerinin(pirene dağ köpeği,kuvasz,kangal)Ani kurt saldırılarına karşı çobanın müdahalesini beklemeden insiyatif kullanması eğitimlerini güçleştiren bağımsız bir keskin zeka göstergesi değilmidir?


KUVASZ


KANGAL

Model köpeğiniz bir golden retriever yada doberman ise tanımadan başka bir ırka sahip olmanız onların gerçek zihinsel potansiyelini değerlendirememeniz anlamına gelebilir.Değerlendirmeniz her ne olursa olsun çamaşır makinesini sizin için boşaltmasa da her köpek güvenilir ve terbiyeli bir dost olacak şekilde eğitilebilir.

Hiç yorum yok: