29 Ağustos 2008 Cuma

YAVRU KÖPEK BAKIMI

Yavru nasil temiz olur?
Iyi bir üretici, yavrulari, bulunduklari yeri temiz tutmasiyla, wc-egitimini baslatir. Günde cogu defa, yapabilecekleri yerlere acilan gazeteleri, degistirir. Bunun yani sira, yavrular mümkün oldukca uzun sürelerle, disariya (dogaya) alistirilir, yavru büyüme caginda, disariyada yapabilecegini ögrenmesi icin.

Köpeksahibinin en büyük hatasi

Eger bir wc-kazasi olmussa, hala yavrunun burnunu, pisligine sokan insanlar var. Bu yapilacak olan en aptalca sey. Hatta daha cok, köpege yapilacak en büyük zarar. Köpegin burnu, en hassas duygu uzuv´udur ve böyle bir davranisdan dolayi zarar görebilir. Köpeksahibi, yavrunun tuvalet ihitiyaci inatla ve kücümseme amacla yapmadigini bilmeli.

Yavru´da elinde olsa daha cok disariya yapmak ister, ama nasil yapacagini bilmez. Bu "nasil" durumu yavruya ögretilmesi gereken sey ve tamamen sahibine bagli.

Dogru yol

Genelde her iki saate bir ve yemeklerden, uykudan uyandiktan 15 dak. sonra yavru disariya cikartilir. Mutlaka sabirli olunmali ve yavruya, tuvalet ihtiyacinin görebilmesi icin, yeteri kadar zaman birakilmali. Yavru isini bitirir bitirmez, abartili bir sekilde sevilir ve ödüllendirilir. Ne kadar mutlu oldugunuzu yavru görmeli ve anlamali.
Bu durumu yavru kesinlikle unutmaz. Ve sonra yavru tekrar eve gecirilir. Yavrunun cabuk basariya ulasabilmesi icin, yemek ve hareketritmi hep ayni zaman araliklarinda tutulmasi cok önemli.
Ayrica yavru, tuvalet ihtiyacina özel bir yer vermileside büyük anlam tasimakta. Yavru hep ayne yere götürülmeli, yani "köpektuvaletine". Sonucda yeni yerini önce bir tanimali ve birsürü yeni seyler cok ilgisini cekecek, ve bu yüzden nereye yapacagini unutabilir. Eger evde tuvalet yapacagi farkedilirse, kesinlikle ani bir sekilde yavru kaldirilmamali. Sakin ve yumusak bir sesle konusup, kucaga alinir ve yapacagi yere götürülür.
Eger ki, yeteri kadar hizli olamadigimiz icin bir "kaza" olmussa: Sabirli olalim. Böyle bir durumda, kendimize hakim olmamiz cok önemli ve kesinlikle sinirlenmemeliyiz. Her cezayi, yavru tuvaletini yaptigi icin kabul eder, "yanlis" yere yaptigi icin degil. Bu düsünceyle yola cikarak, artik gözlenmedigi bir an gizlice köse bucaga yapar. Sonucda mantikli düsünerek bizim hatali davranisimizdan hep evin köselerine gidecek.!
Tam ihtiyacini yaparken yakalarsak, hafif bir harektle poposuna vurarak, sert bir sekilde hayir deyip (yavru yaptiginin dogru olmadigini anlamali) disariya, yapacagi yere cikartilmali.

Tuvalet kazasinin hic olmamasi icin en iyi metod, yavruyu sürekli gözlemek.
Mesela aniden daire cizmeye baslarsa, heycanli bir sekilde burnu yerde aramaya baslarsa, demektir ki derhal yavru disariya cikartilmali.

Yavru mümkün oldugu kadar erken ve gec saate disariya cikarmayi, kendinizde aliskanlik haline getirin. Aksamlari yorgun olmasini saglayin, geceyi kesintisiz uyuyabilmesi icin. Yavrunuz bir "Sürü" hayvanidir. Sürü´de hicbir zaman yalniz degildir. Bu yüzden geceleri onu biryere kilitlememelisiniz. Yalniz kalmayi henüz ögrenmesi gerek, bunun icin en iyi zaman, wc-egitimini basarili bir sekilde bitirdikten sonra. Yakinlarinzda, belki bir kafes veya box, hatta battaniye acilmis karton/sepet de olabilir, yani geceleri onu duyabileceginiz bir yere ve kendisinde yalniz kalmadigi hissi olan yere birakin. Böylece kendisini emin ellerde hissedecek ve daha cabuk geceleri kesintisiz uyuyabilecek. Ayrica, ses yapmaya basladiginda, sizde onu duyabilecek ve derhal disariya götürme firsatina sahip olacaksiniz.

Yavrunun temiz olmasi icin gereken zaman

Yavrunun temiz olmasinin ne kadar uzun sürmesi, sadece köpekle ilgilenen insanin gözleme özelligine bagli. Bu yüzden bazi köpek üc günde ögrenir, bazilari üc haftada. Bunun genelrecetesi malesef yokdur. Köpeginiz 6-7 aylikken hala temiz degilse, o zaman bir problemden bahsedebiliriz. Bundan önce "tuvaletkaza"larin olmasi cok dogal.

Hiç yorum yok: