KÖPEK BAKIMI
Her canlı gibi köpeklerde belli koşullara ihtiyaç duyarlar.
Bunların içinde beslenmeleri, barınaklarının temizliği, kendi bakımı ve egzersiz gibi faktörler rol oynar.
Tüm bunların dikkatlice takip edilmemesi, köpeğin gerek sağlığında gerekse psikolojisinde geri dönülmeyecek sorunlara yol açabilir.
Köpek bakımını üç ana başlık altında toplayabiliriz.
1-Köpek sağlığı
2-Köpek Barınağının Bakımı ve Temizliği
3-Köpeğin Vücut Bakımı, Temizliği, Egzersizleri
Köpek sağlığı ile ilgili tüm konuları (Aşı programı , aşılamadan önce ve sonra dikkat edilmesi gerek durumlar , İç ve dış parazitlerden korunma ve önerilen ilaçlar vs...) köpeklerde sağlık bölümünde bulabilirsiniz.
BARINAKLARIN BAKIM VE TEMİZLİĞİ
Köpek kulübesinin iyi inşa edilmiş olması herşey demek değildir,zamana bağlı olarak kulübede aşınmalar , kirlenmeler vs. oluşabilir.
1.Kulübeler her gün temizlenmeli,önerilen temizleyici maddelerle temizlenmeli , dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
2.Köpeğin minderi her gün dışarıya alınmalı , silkelenmeli ve havalandırılmalıdır.
3.Kulübenin içi , tüy artıklarından , döküntülerden süpürülerek temizlenmeli,dış parazit olup olmadığı incelenmelidir.
4.On-on beş günde bir parazitlere karşı ilaçlama yapmak yerinde ve önemlidir.
5.Kirlenen , ıslanan, minderlerin temizliğine, kuru ve rutubetsiz olmasına özen gösterilmelidir, minderler gerektiğinde değiştirilmelidir.
6.Kulübe çevresinin temizliğine en az barınağın temizliği kadar özen gösterilmeli, yiyecek , döküntü, tüy gibi atıklar özenle toplanarak çöpe atılmalı ya da insanlardan uzak bölgeye gömülmelidir.
7.Kulübe de zamanla oluşabilecek çürüme , kırılma , çatlama , boyaların dökülmesi gibi arızalar zaman geçirilmeden onarılmalıdır.
KÖPEKLERİN VÜCUT BAKIMI, TEMİZLİĞİ VE EGZERSİZLERİ
Bakım, köpeğin sağlığını ve iş verimini olduğu kadar, görünümünü ve güzelliğini de etkiler. Bakımı gereğince yapılan köpek, kendini daha ilk bakışta belli eder.
Tüylerin parlaklığından, düzeninden, hareketlerinin canlılığından, bakışlarındaki dikkat ve zekadan, davranışlarındaki güven ve uyuma kadar kendini belli eder. Her şeyden öte bakılan köpek sevilen köpek demektir.
Tüylerin ve Derinin Bakımı:
Köpek postlu bir hayvandır, bu postun dış etkilere karşı koruma amacı olduğu kadar görünümünü de güzelleştiren bir değer taşır.
Köpeklerin bir bölümünün tüyleri kısa, bir bölümünün orta uzunlukta, bir bölümünün de oldukça uzundur.
Doğal olarak uzun olan tüyler, daha büyük ve özenli bir bakım gerektirirler. Özellikle tüy değiştirme zamanı olan ilkbahar ve sonbaharda bu iş daha da önem taşır.
Gerekli olan bakım yapılmadığı taktirde köpeğin yaşadığı tüm çevre tüy döküntüleri ile dolar. Bu ise insan sağlığına çok zararlı etkiler içerir.
Fırçalanmayan ve bakılmayan tüyler, köpeği rahatsız eder ve onu kaşındırır. Onları kendi çabası ile düşürmeye çalışır.
Bu ise yaralanmalara,cildin çizilmesine ve mikrop kapmasına yol açar. Bazı deri hastalıkları ortaya çıkabilir.
Bütün bu sakıncaları önlemek, köpeğin sağlıklı bir cilde ve tüylere sahip olmasını sağlamak için, normal zamanlarda günaşırı, tüy dökümü süresince günde bir fırçalamak yararlı ve gereklidir.
Ancak derinin bu devreler içinde son derece hassaslaştığı unutulmamalı, sert kıllı fırçalar kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Köpek türlerine göre tüylerin bakımı değişiklik gösterir. Köpeğin özel bir tüy niteliğine sahip olmadığı durumlarda genel olarak şöyle bir yol izlenebilir:
Tüylerin fırçalanmasına baş üstünden başlanılır ve orta sertlikteki kıl fırça ile hayvanın gerisine doğru sıvazlanarak taranır.
Sırt bölgesinin fırçalanması bitince göğüs bölgesi ve köpeğin yanları aşağıya doğru ayaklara varıncaya kadar düzenli sıralar halinde fırçalanır.
Bundan sonra kıllar çıkış yönünün tersine olarak bir kez daha fırçalanır. Bu tarayış, kıl diplerini güçlendirdiği, deriye masaj yerine geçtiği için kıl diplerine yerleşmiş bulunan toz ve zararlı maddeleri kabartır.
Bundan sonra yeniden düzgün yönde bir fırçalama ile tüy bakımının birinci aşaması bitirilir. Islatıldıktan sonra sıkılarak iyice suyu alınan bir bez parçası bir havlu ile köpeklerin tüylerinin çıkış yönüne doğru silinir.
Göğüs, karın, bacak ve araları iyice temizlenir. Bu arada deri iyice araştırılarak, kene, pire gibi zararlıların bulunup bulunmadığına bakılır. Eğer görülürse önlemleri alınır.
Dişlerin Bakımı:
Yavru köpekler 3,5 aylıktan 8 aylığa (genellikle 6. aya) kadar süt dişlerini dökerler. Yerine hayat boyu kalıcı olan ana dişler çıkar. Dökülen dişleri zaman zaman yerlere düşmüş olarak görebilirsiniz. Çoğu zaman da yemek yerken kendileri yutarlar. Bu dönemde diş kaşıntısı çok fazla olduğu için bulduğu her şeyi kemirecektir. Siz kendisine zarar vermemesi için potansiyel olarak kemirebileceği her eşyayı, sanki evde emekleyen bir çocuk varmış gibi düşünüp ortadan kaldırmalısınız.
Bu dönemde onun kemirmesi için hazır ürünler verebilirsiniz. Kalın halat şeklinde, düğümlenmiş, uçları püsküllü olan diş ve oyun ipleri, doğal malzemelerin işlemden geçirilmesiyle elde edilmiş yapma kemikler kullanabilirsiniz.
Sanılanın aksine köpeklerde diş bakımı da gereklidir. Yani onların da dişlerinin fırçalanmasına ihtiyaç vardır. Normalde tartar oluşumu 1,5 yaşından sonra başlar. Fakat daha yavruyken, fırçalamaya alıştırmak gerekir. Bu işleme en küçüklerinden çocuk diş fırçası veya köpekler için hazır satılanlardan temin ederek başlayabilirsiniz. Öncelikle diş fırçasını ıslatarak alıştırıp sonra da köpek diş macunu ile devam edebilirsiniz. Fırçalama aynı bizde olduğu gibi yukarı aşağı ve daha az olarak da sağa sola doğru olmalıdır.
Tabi ki köpeklerin dişleri sadece fırçalanarak temizlenemez. Bunun için yukarıda diş kaşıntısı dolayısıyla kullandığınız yardımcı malzemeler ve yöntemlere ilave olarak özel olarak tartar temizliği için üretilmiş mamaları da verebilirsiniz.
Genç ve sağlıklı köpeklerin dişleri beyaz , parlak ve diş taşından arındırılmıştır.
Diş sağlığının yaşla ilgili olduğu kadar beslenme ve bakımla da büyük ilişkisi vardır.
Kalsiyum gereksinimi gelişme çağlarında yeterince sağlanan köpeklerin dişleri güçlü ve sağlam olur. Beslenme düzeninin yumuşak mama üzerine kurulmuş köpeklerde diş aralarında birikim olabileceğinden dolayı diş taşı oluşumu fazladır.
İşte bu nedenledir ki günümüz kuru mama kullanımı bu kadar yaygınlaşmış ve alternatifsiz bir sistem halini almıştır. Dişlerin kökünden itibaren başlayan renk değişimi, diş taşının en büyük göstergesidir ve çoğu zaman ağır bir koku ile kendini belli eder.
Bununla beraber ağız kokusu sadece diş taşından ileri gelmez, bunların nedeni sindirim bozukluklarıdır. Dişlerdeki herhangi bir renk değişimi ve koku hissedildiğinde mutlaka bir veterinere baş vurmak gerekir.
Göz ve Kulak:
Sağlıklı bir köpeğin gözü temiz parlak ve canlıdır. Çapaklı donuk ve kanlı gözler sağlıksızlık belirtisidir.
Köpeklerde göz temizliğine özen gösterilmeli, çapaklanma ve kanlanma olduğunda bu işler için özel üretilmiş olan göz solüsyonları ile temizlenmelidir. (%2 lik Asit Borik).
Şiddetli durumlarda vakit geçirmeden bir veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kulaklar, köpeklerin önemli olduğu kadar duyarlı ve hastalıklara açık bir organıdır. Köpeklerin tüylerinin taranması esnasında özellikle kulaklar incelenmeli ve kulak üstü tüyleri fırçalandıktan sonra eğer varsa kulağın içine doğru giden kıllar dışarı doğru taranmalıdır.
Köpeklerin kulaklarında havadaki tozların girmesini engelleyen bir nemlilik vardır. Bunu kulakta bulunan salgı bezleri sağlar. Böylece kulakta tutulan kirler,duyarlı bölgelere ulaşma şansı bulamazlar.
Ancak bunların kulak kepçesinde fazla oranda birikmesi de hastalıklara yol açar. Bunların antiseptikli solüsyonlarla belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Fakat bu temizleme esnasında büyük özen gösterilmeli, kulak içlerine kaçırılmamalı, kulak içlerini temizlemek amacı ile gözle görülmeyen bölgelere çöp vs. sokulmamalıdır.
Kulakta görülebilecek akıntılara karşı dikkatli olunmalıdır. Böyle durumlarla karşılaşıldığında zaman yitirmeksizin veterinere başvurulmalıdır. Çünkü bu belirti önemli bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Ayak ve Tırnakların Bakımı:
Özellikle ev dışında yaşayan, uzun yürüyüşler yapan, görev yüklenmiş bulunan köpeklerin ayaklarında yaralanmalar, çizilmeler, tırnak kırılmaları gözükmektedir. Bu nedenle yapılan bakım sırasında ayaklar da gözden geçirilmeli, hayvana rahatsızlık veren bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır.
Ayaklar ve tırnaklar, bu iş için kullanıma elverişli bir fırça ile fırçalanmalı, eğer varsa tırnak arasına sıkışmış olan kurumuş çamur parçaları, toz ve kirden arındırılmalıdır.
Dolaşılan yerlerde bulunan keskin kenarlı kayalar ve cam parçaları,köpeğin taban yastıklarında derin yaralanmalara yol açabilir ve bunlar hayvana acı verir.Bu gibi durumların bakım ve tedavisi anında yapılmalı , kesik, çizik ve tırnak yaralarının ihmal edildiğinde bazen büyük sorunlar çıkarabileceği unutulmamalıdır.
Kırılan tırnaklar gibi aşırı uzayan tırnaklar da kimi yerlerde kıvrılarak köpeğin etine batar ve iltihaplanmalara yol açar. Kimi zaman da sağa sola takılarak köpeği rahatsız eder ve sonunda kötü bir biçimde kırılır. Bütün bu nedenlerle Bütün bu nedenlerle köpeğin tırnağını kesmek gerekir.
Köpeğin tırnağı ya bu iş için özel bir makasla ya da manikür takımlarında bulunan herhangi bir tırnak pensi ile kesilmelidir. Tırnak kesilmesi sanıldığı kadar basit bir iş değildir. Yanlış ve hatalı kesimler büyük sorunlar yaratır.
Tırnağın kesim sırasında fazla derin alınması kanamalara ve iltihaplanmalara yol açar. Tırnak fazla derine gitmeden ve ucunu kütleştirmeden kesilmelidir. Pürüzlü ve kırık tırnaklara törpülemek gerekir. Törpülemenin, tırnağın çıkış yönünde olması gerekir. Ters yönde yapılan törpüleme tırnak köklerini zedeler ve iltihaplandırır.
Bakımlı ve sağlıklı bir köpeğin ayaklarında,tırnaklar arasında yabancı herhangi bir madde bulunmaz. Tırnaklar bakımlı ve düzdür. Uzamış, çatlamış, kırılmış tırnak bulunmaz. Taban yastıkları bakımlıdır, kesikler, yaralar ve kabuklanmalar görülmez.
Yıkama ve Kuru Temizleme:
Köpeklerin cilt dokusu insanlarınkine oranla çok değişiktir. Köpeklerin ter bezleri yoktur. Yani terlemezler. Köpeğin derisi insanınki gibi hava almaya sağlayacak yapıda değildir. Buna karşın zengin sayılabilecek yağ dokusuna sahiptir.
Bu yağ bezleri deriyi yumuşak ve dirençli kılar. Köpekleri koktukları için sık sık yıkayanlar onların sağlıkları ile oynarlar. Köpek zorunluluk olmadıkça yıkanmamalıdır. Yıkanması gerektiğinde, bu ya sıcak yaz aylarına rastlamalıdır ya da çok iyi kurutulmasına özen gösterilmelidir.
Aşırı yıkama derideki yağların yitirilmesine, derinin kuruyarak çatlamasına, tüylerin canlılığını yitirmesine yol açar. Soğuk havalarda özellikle ev dışında barındırılan köpeklerlerin yıkanması şiddetli soğuk algınlıklarına yol açabilmektedir.
Köpek sağlığı açısından gerekli olduğunda veya sıcak yaz aylarında sık olmaması şartı ile ve rahatlaması için yıkanabilir.Köpeğin yıkanmasında bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir.
-Köpeğin yıkama suyu sıcak ya da soğuk olmamalı, 35 derece dolaylarında bulunmalıdır.
-Köpeğin yıkanmasında kullanılacak şampuan içinde yağ ihtiva etmelidir.
-Kulaklara su kaçmaması için birer parça pamukla köpeğin kulaklarının kapatılması yerinde bir önlemdir.Kulağa kaçan su büyük sakınca doğurur.
-Göze ve burun deliklerine sabun gelmemesine özen gösterilir.
-Yıkanacak köpek, bir banyo küvetine, genişçe bir lavaboya veya leğene yerleştirilir. Baş kısmı hariç tutularak tüm gövde güzelce ıslatılır. Daha sonra şampuan dökülerek köpürtülür ve bu köpükler başın dışında bütün vücuda yayılır. Parmaklarla köpeğin vücuduna masaj yapılarak kirler kabartılır.
Daha sonra bu köpekler tümü ile temizleninceye, tüyler arasında sabun zerrelerinin kalmadığına emin oluncaya kadar, uygun sıcaklıktaki suyla köpek yıkanır. Bu arada bir sünger ıslatılıp iyice sıkıldıktan sonra, köpeğin başı, yüzü,ağzının çevresi, gözlerinin etrafı iyice silinip temizlenir.
Bundan sonra köpek, yıkanılan yerden bir havlu alınır, ılık, rüzgarsız, hava cereyanı olmayan bir yerde , eğer varsa elektrikli kurutma makinesi ile yoksa havlu ile mümkün olduğunca kurulanır.
Tüyler çıkış yönünde taranıp fırçalanır. Eğer hava soğuksa vücuttaki rutubet tamamı iyice gidinceye kadar ev içinde tutulur. Hava güneşli ve sıcaksa serbest bırakılarak hareket halindeki tüylerin kuruması ve güneşlenmesi için olanak tanınır.
Kolaylıklar ve dikkat edilmesi gerekenler :
Köpeğinizi taramak ve banyo yapmak için sakin ve rahat zamanını seçiniz. Yürüyüşden sonra veya enerjisini harcadığı oyundan sonra daha sakin duracaktır.
Rahat durmasını öğretmek için yanınızda sevdiği bisküvilerden bulundurun ve ödül olarak verin.
Köpeğinizi bir masanın üzerinde (köpek ırkına bağlı) taramanız daha kolay olur. Masanın dengeli olduğundan ve kaymadığından emin olun.
Köpeğiniz rahat durmuyor veya bakım yapmakta zorlanıyor iseniz yardım isteyin.
Tararken vücudunu kontrol edin. Ur, şişlik, sivilce, çizik, kızarıklık, dokununca acıyan bir bölge, kanama , iltihap , tüy dökülmesi, pire , kene ve yabancı cisimler gözünüze çarpıyormu?
Tüy bakımı :
Tarama tüyde oluşan problemlerin sonuçlandırılması için ilk adımdır.
Koltuk altı , yüz ve kuyruğu tararken çok hassas olun.
Köpeğinizin kürk yapısına ve ırkına uygun bir fırça ile köpeğinizin arka bacaklarından başlayarak ve vücudun ön tarafına doğru devam ederek tüyleri tarayın.
Eğer tüyler birbirine dolaşmış,içinden çıkılamayacak bir hal almış ise bu yüzeyi fırçalamayın. Dolaşmış olan kısmı ilk önce elleriniz yardımı ile açmaya çalışın ve daha sonra üst tarafından tutarak diğer eliniz ile aralıklı bir yapıya sahip tarak ile tarayın küçük parçaları makas ile de kesebilirsiniz , hassas olun , dolaşan ve bir topak halini alan kısım üzerinde küçük bölümler halinde çalışın,topağın bütününde yağacağınız bir çalışma size zorluk çıkarabilir.
Tüyleri tamamiyle fırçalayıp kırışıklıkları açtıktan sonra , kürkü tarayın , kulaklar arasındaki ve bacakları tarama ile kulaklarını fırçalarken diğer eliniz ile kulağa destek olmayı ve bu bölgelerin de köpeğiniz için çok hassas olduğunu unutmayın.
Tarama esnasında vücudu kontrol edin. Yukarıda bahsedilen durumlardan birini veya bir kaçını görür iseniz not edin ve veterinere başvurun. Derinin temiz olması gerekiyor. Pire kontrolü için beyaz bir kağıdın üzerinde tarağı silkeleyin , kahverengi küçük lekeler varmı?
Gözler :
Göz akıntıları ve çapaklar ıslak bir pamuk ile kolayca temizlenir.
İki göz için ayrı pamuk kullanınız.
İçeri doğru değil , içten dışarı doğru çalışın.
Gözlerde çapak kalmasına izin vermeyin , düzenli olarak temizleyin , doberman ırkında gözlere azami dikkat göstermeniz gerekir.
Gözlerde kızarıklık , aşırı akıntı veya katarakt oluşumu gibi belirtiler var ise veterinerinize başvurun.
Burun :
Nemli bir pamuk ile burnun alt ve üst kısımlarını temizleyin. Yemek veya çamur kalıntılarına dikkat edin , kurumasına izin verirseniz kabuk tutmasına zemin hazırlamış olursunuz.
Bir parça vazalin sürerek bu kurumuş yemek veya diğer kalıntıları temizlemeye çalışın. Dokununca acıyabilir onun için hassas olun.
Kulaklar :
Kulakların içini çim yada başka bir yabancı cisim ve akıntı , koku , iltihap , kir yönünden kontrol edin.
Kulakların içini alkoll ile nemlendirilmiş bir pamuk yardımı ile içten dışa doğru hassas bir şekilde temizleyiniz. Alkol'ü çok fazla pamuğa emdirmekten kaçının. Alkol' ü tercih etmemizin nedeni uçucu olması ve rahat temizlemesi , unutmayın kulağını yıkamayacağız sadece sileceğiz.
Her iki kulak için ayrı pamuk kullanın.
Çok içlere kadar girmemeye çalışın. Kulak zarına zarar veremeyiz ama pamuğun yada başka bir yabancı cismi kulak kanalına kaçırabiliriz.
Uzun kulaklı veya tüyleri fazla olan köpeklerin kulakları hava akımına açık olmadığından bu ırktaki köpeklerin kulaklarını şüpheli bir şekilde ve düzenli kontrol etmeliyiz. Kulağın içindeki uzamış tüyleri bir cımbız yardımı ile alınız. Bir kaç tüyü birden çekmeye çalışmayın bu köpeğinize acı verir ve haklı olarak itiraz edebilir. Biraz talk pudrası sürmek işinizi kolaylaştırır.
Kulak içindeki kılları kesmeyin. Kesilen tüyler kulak kanalı içine düşerek tahrişlere ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Eğer kulak temizliğini yapamıyor iseniz veterinere yada bakım yapan yerlere götürün.
Diş :
Köpeğiniz yaşlandıkça dişleri üzerinde sarı lekeler ve diş taşı oluşmaya başlar. Bu bakterilerin vermiş olduğu zarardır ve diş eti hastalıklarına neden olur.
Kötü durumlarda veterineriniz size yardımcı olacaktır fakat düzenli fırçalama ile köpeğinizin diş sağlığı yerinde olabilir..
Piyasada kolaylıkla bulacağınız köpekler için hazırlanmış macun kullanınız. Bizim kullandığımız macunlar köpüren cinstendir bu durum köpeğin telaşa düşmesi ile yutulduğu zaman ise gastric problemler ile kusmalara neden olabilir. Köpek diş macunları çeşitlidir , büftekli , tavuklu , vanilyalı , naneli köpeğinizin tercihine göre.
Kullanacağınız fırça çocuklar için hazırlanmış yumuşak olanlarıdır aynen bizde olduğu gibi dairesel bir şekilde ve aşağıdan yukarı hareket ile fırçalayınız.
Köpeğiniz diş fırçasına tepki gösteriyor ise (küçük yaşlarda alıştırmalısınız) parmağınız ile bu işi yapabilirsiniz yada parmağa takılan küçük fırçalarda olabilir.
Haftada 3-5 fırçalama maximum düzeyde koruma sağlar.
Köpeğinizde ağız kokusu , diş eti kanaması , diş etinde renksizlik , tartar görür iseniz veterinerinize danışınız.
Ayaklar :
Patileri , yaralanmalar, çatlamalar, kırık ve uzun tırnak yönünden kontrol edin.
Fazla egzersiz yapan ve sert zeminlerde kalan köpeklerin tırnaklarına dikkat edin. Köpekler için tasarlanan tırnak makası ile tırnağın fazla içeri inmeden sadece ucunu kesin.
Tırnağın biraz ucundaki "quick" adı verilen kısmı kesmemeye dikkat edin. Bu bölgenin kesimi kanamaya yol açar eğer köpeğinizin tırnağı beyaz ve açık renkte ise "quick" kısmını görebilirsiniz.
Köpeklerin evrimleşme sonucu artık kullanmadığı diğer pençesinide kesmeyi unutmayın. Çünkü bu tırnak yer ile temas etmediği için aşınmaya maruz kalmaz ve giderek büyür eğer kesmez iseniz kıvrılarak deriye batabilir ve buradada büyümeye devam ederek yaralanmaya sebep olabilir.
Herhangi bir kanama durumunda pıhtılaşmayı sağlayan tıbbi malzemeyi hazır bulundurun.
Tırnak makasına karşı köpeğinizin antipati geliştirmemesi için alıştırmanız gerekebilir.
Patileri çok kuru ve çatlak ise biraz zeytinyağı sürmeniz iyi sonuçlar verir.
Tüy kesimi :
Köpeğinizin ırkına ve kürk yapısına bağlı olarak düzenli şekilde bazı bölgelerindeki kürkü kesmeniz gerekebilir.
Köpeğinizin gözünü kapatan tüyler görsel iletişimi zora sokabilir. Bu saçları dilerseniz yukarıda bir toka veya kurdela ile bağlıyabilir.(lastik türü tokalardan kaçının çünkü saçları karıştırabilir) ya da kesebilirsiniz.
İnce makaslar daha kolay bir yaklaşım sağlar.makası alına parelel olarak tutun , asla göze doğru direkt tutumayın , dikkatli olun.
Patilerin arasındaki uzayan tüyleri kesmelisiniz. Bu tüyler çamur ile birleşip kuruduğu zaman rahatsızlık verici olurlar , soğuk kış günlerinde ise buz tutabilirler. Dipteki tüyleri kesmek zor olabilir bu tüyleri koruma olarak bırakabilirsiniz.
Ağız kenarlarından sarkmış kürkü bulunan ırklar için düzenli kesim yapılmalıdır. Yemek artıkları burayı kaplıyabilir.
Eldiven giyerek köpeğinizin anüs bölgesindeki tüyleride kesmelisiniz. Sağlığı ve temizliği için son derece gereklidir , bunu yaparken bir arkadaşınızdan yardım isteyin ve bölgeyi pamuk veya başka bir temizleyici ile temizleyin.
Bazı ırklar özel olarak düzenli tıraşa gerek duyarlar. Bu konuda pet kuaförler hizmete hazırdır.
Banyo :
Banyo yapmadan önce tüylerin taranması ve kırışıklıkların açılması zorunludur. Topak olan kısım suyu alınca daha da sıklaşır. Şampuan bu işi çözmek için görev yapmayacaktır.
Ev içinde yıkama yaparken zemine kaymayı önleyici malzemeler koyun.
Deri tasmasını çıkarın ve bunu yerine naylon tasma takın.
Köpek şampuanları kullanın.
Şampuan sürmeden önce bütün vücudu iyice ıslatın fakat başını ıslatmayın , başı ıslanan köpek hemen silkelenmeye başlayacaktır.
Eliniz ile kulakları , ağzını ve gözlerini su ve şampuan girmemesi için kapatın.
Banyo bittikten sonra fazla suyu avuçlarınız ile vücudunu dolaşarak sıyırın ve kuru bir havlu ile kurulayın.
Eğer köpeğiniz karşı çıkmıyor ise kurutma makinası kullanabilirsiniz. Düşük derece ısıyı seçin ve vücudu üzerinde gezdirin, yüzüne ve vücuduna fazla yakın tutmayın.
Kuruduğu zaman son bir fırçalama yapın , nemli bir bezle silin ve banyo esnasında takmış olduğunuz naylon tasma yerine deri tasmasını takın.
Çok fazla yıkama derinin doğal yağını kaybetmesine yol açar. İki ya da üç ayda bir yıkama kötü kokuların önüne geçebilir
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder