Paraziter Enfeksiyonlar
Toxoplasmosis (Toksoplazma Enfeksiyonu)
Hastalık etkeni nedir ?
Hastalığın etkeni toxoplazma gondii’dir.Toxoplasma yumurtaları asitlere ve deterjanlara dayanıklıdırlar. Nemli bir ortamda uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle nemli iklimlerde yaşayan köpekler arasında daha kolay yayılabilirler. Ancak yüksek ısı ve amonyak ile temas halinde canlılığını yitirerek enfeksiyon yapma kabiliyetini kaybeder.
Hastalık nasıl bulaşır ?
Hastalığın bulaşması oral yolla olmaktadır. Parazitin yumurtaları ile enfekte çiğ etlerin yenilmesi ile olabildiği gibi paraziti taşıyan kedilerin dışkısı ile bulaşmış gıdaların yenilmesiyle de olabilir.
Hastalık nasıl gelişir ?
Parazit oral yolla alındıktan sonra kısa sürede bağırsak epitellerine yerleşerek çoğalmaya başlar. Daha sonra kan ve lenf yolu ile akciğer, karaciğer, lenf yumruları, beyin ve plasenta gibi organlara yayılarak buralarda yerleşip çoğalırlar. Bu organlarda yerleşerek canlılıklarını devam ettirebilecekleri gibi yangısel reaksiyonlara da neden olabilirler.
Hastalığın belirtileri nelerdir ?
Genel olarak akut formda şekillenir ve parazitin yerleştiği organa göre farklı klinik belirtiler görülebilir.
Bu belirtiler;
Ateş,
İştahsızlık,
Göz ve burun akıntısı,
Solunum güçlüğü,
Lenf yumrularında büyüme
Bronkopnömoni
Gastroenteritis
Felç ve kaslarda spazm,
Yavru atma olarak sayılabilir.
Nasıl önlem alabiliriz ?
Parazitin kist ve yumurtalarının oral yolla alınarak bulaşma şekillendiğinden çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesine izin verilmemelidir. Ayrıca periyodik olarak yapılacak analizlerle parazitin erken teşhis edilmesi ve tedavisinin yapılması hastalığın yayılmasını önlemek açısından faydalıdır.
Sonuç
Hastalığın tespiti oldukca zordur. Bu nedenle klinik tanı için gerekli testleri yapmak şarttır.
Köpeklerin toxoplazma enfeksiyonları, her yaş ve cins köpekte görülebilen paraziter bir hastalıktır ve insan sağlığı için çok fazla risk oluşturmaz.
Echinococcosis (Kist Hydatik)
Hastalığın etkeni nedir ?
Hastalığın etkeni Echinococcus denilen ve bir kaç farklı türü bulunan bir parazitdir. Bu cinse ait olan ve köpekler için önemli arzeden Echinococcus granulosus türüdür. Bu tür insanda hidatik kist oluşturması nedeniyle zoonoz enfeksiyon olarak da önem taşımaktadır.
Ayrıca köpeklerde enfeksiyon yapma özelliğine sahip olan bir diğer tür de Echinococcus multtiocularistir.
Hastalığın gelişimi nasıldır ?
Bu iki türün yapısal farklılığı yanında insanda oluşturduğu kistin farklılığı ve ara konakçılarının farklı olması nedeniyle hastalığın gelişimini, etkenin türüne göre iki grupta incelemek daha doğru olacaktır.
Echinococcus granulosus;
Etken köpeklerin ince bağırsağında yaşar ve şerit şeklinde olup ön bölümleri bağırsak duvarına girmiş olduğundan, bağırsak boşluğunda ancak halkaları görülebilir.
Etkenin son konakçısı köpek, ara konakçıları ise koyun sığır gibi otçul hayvanlardır.
Köpeğin barsağındaki yumurtalar, şeritten kopan halkalar ile veya halkalar bağırsaklarda parçalandıktan sonra dışarı atılır. Embriyonlu bu yumurtaların koyun, sığır tavşan veya insan gibi ara konakçılar tarafından alınmasından sonra dış kabuk ara konakçının vücudunda açılır ve embriyon sindirim sistemi duvarını delerek lenf ve kan damarları yolu ile karaciğere gelir ve hidatik kisti oluşturur.
Hidatik kistlere akciğer, kalp gibi diğer organlarda da rastlanabilir. Bu hastalıklı organların köpekler tarafından yenilmesiyle siklus devam eder. Oluşan hidatik kist, sulu Echinococ kist formundadır ve insanlarda ölümle sonuçlanabilen deformasyonlara neden olabilir. Kist yavaş bir gelişim izlemekle birlikte kitle olarak bir insan başı büyüklüğüne kadar ulaşabilir.
Echinococcus yumurtaları gölge ve serin bir yerde yaklaşık üç hafta süre ile canlılığını koruyabildiğinden çiğ yenilen sebze ve meyvelerde yumurtanın bulaşmasında etkin rol oynar.
İnsanda parazitin larva şekli yerleşerek gelişim gösterebilir. Erişkin hali insanlarda gelişemez.
Echinococcus multilocularis;
Etkenin erişkinleri köpeklerin bağırsağında larvaları ise tarla faresi gibi kemirgenlerin iç organlarında yaşar. Son konakçı köpektir.
Köpeklerin bağırsaklarından dışkı ile atılan yumurtalar fareler tarafından alınır. Sindirim sisteminden kan ve lenf yolu ile vücuda yayılır ve öncelikle karaciğerde alveollü kist oluşturur. Paraziti taşıyan farelerin köpekler tarafından yenilmesi ile bağırsaklarda yaklaşık 2 aylık bir sürede erişkin hale gelir.
İnsana bulaşma farelerle temas az olduğundan nadirdir. Çoğunlukla doğaya bulaşmış yumurtaların alınması ile oluşur.
Hastalığın belirtileri nelerdir ?
Paraziti taşıyan köpeklerde belirgin bir problem yaratmaz. Görülebilecek tek bulgu dışkı ile atılan halka veya yumurtalar olabilir. Bunlar uygun bir paraziter ilaç uygulaması ile giderilebilir.
Hastalıkdan nasıl korunulur ?
Köpeklerin enfekte organları (akciğer, karaciğer gibi) yemesi engellenmelidir. Ayrıca bu tür sakatatlar sağlıklı da olsalar çiğ olarak verilmemelidir.
Gıda maddesi olarak tüketilen meyve ve sebzeler çok iyi yıkadıktan sonra yenilmelidir.
Halk sağlığı açısından, sokağa gezdirmek için çıkarılan köpeklerin dışkıları mümkün olduğunca toplanmalıdır.
Köpeklere pazitlerin yumurtalarına karşı düzenli olarak ilaç verilmelidir.
Bu amaçla kullanılan ilaçların kullanım aralığı hastalığı kapma riski, yaşadığı çevre ve diğer faktörlere göre değişebilsede genelde 3 aydır.
Sonuç
Zoonoz karakterli bu hastalıkdan korunmak için köpeklerin antiparaziter ilaç uygulamalarının düzenli aralıklarla yapılması zorunluluktur.
Köpeğinizin anti paraziter ilaç uygulamalarının düzenli olarak yapılması durumunda, paraziti alma riskiniz, iyi yıkanmamış herhangi bir sebze veya meyveden alma riskinizden daha düşüktür.
Canine Hemobartonellosis
Hastalığın nedeni nedir?
Hastalığın etkeni ricketsiya sınıfından bir kan paraziti olan Hemobartonella canis’tir. Hastalık köpeklerde nadir olarak şekillenmektedir.
Hastalığın gelişimi nasıldır?
Köpeklerde hastalığın bulaşma yollarından en önemlisi kan emen parazitlerin (kene, pire gibi) taşıyıcılığıdır. Hemobartonella canis nadiren anemiye neden olmaktadır. Genellikle taşıyıcı köpeklerden dalağın alınmasını gerektiren durumlarda veya kan nakli yapılması sonucu anemi gelişmektedir.
Dalakta tümör veya enfeksiyon durumlarında tedavi amacıyla bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması halinde Hemobartonella canisin gelişmesi kolay olmaktadır. Ayrıca Babesia, Ehrlichia gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar ve viral enfeksiyonların varlığı hastalığın oluşumu kolaylaştırmaktadır.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Görülebilecek belirtiler iştahsızlık, depresyon, halsizlik, yüksek ateş ve kilo kaybı gibi spesifik olmayan genel belirtilerdir.
Yapılan muayeneler sonucunda mukozalarda solgunluk gibi hemolitik anamiye ait bulgular görülebilir. Genellikle klinik olarak tespit edilebilen tek bulguda bununla sınırlıdır.
Hastalığın tanısı için kan tahlili ve kan frotisi gibi laboratuvar bulgularına ihtiyaç vardır. Kesin teşhis frotide etkenin görülmesiyle yapılabilir.
Sonuç
Köpeklerde nadir görülen hastalık dalağın alınması veya bağışıklık sisteminin baskılanması gibi bir durum söz konusu olmadığı sürece klinik belirti göstermeyebilir.
Hastalığın görülmesi durumunda medikal tedaviler uygulanarak başarılı sonuçlar alınabilir.
Köpeklerde hastalığın yayılmasını önleyebilmek amacıyla hastalığı atlatmış potansiyel taşıyıcılara, küpe veya işaretleme gibi yöntemler uygulanabilir.
alıntıdır
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder