HAVLAMA
Köpek sahiplerinin üçte birinin köpeklerinin aşırı havlaması ile ilgili sıkıntılar yaşadığı gözleniyor. Gereğinden fazla havlamaları, genellikle davranış problemleri, yaşadıkları ortamla ilgili uyumsuzluklar veya başka sorunlarla ilgili olarak ortaya çıkar. Köpeklerde aşırı havlamayı kontrol edebilmek ve engellemek için öncelikle onların havlama çeşitlerine ve neden havladıklarına bir göz atmak gerek.
Normal Havlama Çeşitleri
Uyarı havlaması genellikle herhangi bir tehlike karşısında veya yabancı biri geldiğinde sahibini uyarmak içindir. Bu davranış, çoğu kez hayvan sahibinin yavruluktan itibaren köpeğe bu yönde cesaret vermesi ile gelişir. Uyarı havlamaları tehlikeye yol açan unsurun yaklaşması ile birlikte sıklaşır.
Korku ve saldırı ile ilgili havlamalar genellikle düşük perdede ve hırlama ile birlikte duyulur.
İlgi çekmek için havlama genellikle yavru köpeklerin sahiplerinin dikkatini çekmek ve kendileri ile ilgilenmelerini sağlamak için yaptıkları ısrarcı havlamalardır. İleri yaşlarda bir davranış sorununa dönüşebilir.
Oyun ve heyecan esnasında havlamalar genellikle kısa ve keskindir. Köpeğin oyunun heyecanı ile keyif almasından kaynaklanır.
Köpeğin kendini tanıtmak için havlaması sesini duyduğu diğer köpeklere verdiği "ben buradayım" anlamındaki yanıttır.
Sıkıldığı zaman havlaması enerji harcamak istediğinde ve çevre ile daha interaktif bir karşılık yaşamak istediğinde görülür.
Yalnızlık ve kaygı ile havlama genellikle sahibinden uzak kaldığı zaman yaşadığı ayrılık kaygısı ile ilgili. Yüksek tonda ve uzun süreli olabilir, genellikle komşuları en rahatsız eden havlamalar bu sebeple olur.
Ürkme ve şaşkınlıkla ilgili havlamalar, genellikle köpeğin aşina olmadığı veya ani seslere karşı tepkisel havlamalarıdır.
Patolojik Havlamalar
Genellikle ayrılık kaygısının veya diğer davranış hatalarının kontrol edilememesi ve patolojik bir hal almasından kaynaklanan obsesif kompalsif bozukluklar gibi davranış problemlerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumdaki köpekler genellikle aşırı gergin olarak gözlenir. Hareket eden en ufak şeye bile şiddetle havlar ve kendilerine yaklaşan tüm canlılara aşırı heyecanlı ve yüksek sesle normal ötesi tepkiler verirler. Eğer havlamayla birlikte asabiyet de izleniyorsa, önce bu asabiyetin ve ardında yatan sorunların çözülmesi gerekir.
Bunlara Dikkat Edin
Öncelikle köpeğinizin huzurlu olmasını ve sahibine itaat etmekten keyif almasını sağlamalısınız. Özellikle yavru köpekleri yatar haldeyken severek yanınızda durmasını sağlarsanız havlama sorununu çözme konusunda doğru yoldasınız demektir.
Köpeğiniz havladığında ona yüksek sesle "hayır" demeniz, problemi şiddetlendirebilir. Çünkü bu tepkinizi "yaşasın sahibim de havlayarak bana katılıyor" şeklinde algılar.
Evdeki herkesin kullanacağı ortak bir kelime seçip bunu komut olarak kullanabilirsiniz. Tamam ya da yeter gibi.
Davranış değişikliği zaman isteyen bir uygulama. Bu nedenle sabırlı olmalısınız. Sinirlenirseniz, davranışını değiştirme şansını yitirebilirsiniz.
Onu pozitif yönde motive edin. Uygun davrandığı her seferde onu ödüllendirin, sevgi ve mükáfat sözcükleri söyleyin.
Köpeğinizin havlamasını oyun olarak kullanmak veya havladığında onu kucağa almak gibi davranışlar, sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirebilir.
Havlama ile ilgili davranış düzenlemesi eğitimlerinizi 5-10 dakikayı aşmayacak sürelerle ve sık olarak uygulayın.
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder