9 Haziran 2008 Pazartesi

KÖPEK BAKIMI "COPROPHAGIA-DIŞKI YEME "

COPROPHAGIA

Caprophagia hayvanların dışkılarını yemesi olarak tarif edilir.Caprophagia, hayvan sahiplerinin zaman zaman veteriner hekimlere yardım için başvurdukları bir problemdir.

Her nekadar sık karşılaşılmasa da hayvan sahipleri için tiksindirici; hayvanlar içinse iç paraziter bulaşmalara yol açan bir durumdur. Coprophagia'nın nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.Genellikle ileri sürülen köpeğin alışkanlıkları veya stres haliyle ilgilidir. Pankreas bezi enzimlerinin yetersizliğide bu duruma yol açabilir. Dışkıda sindirilmemiş besin maddelerinin varlığı dışkının yemi hatırlatır. Vahşi köpekler avladıkları otobur hayvanların( tavşan,kuş,geviş getirenler vs). sindirim sistemi kanalı içeriğini gübre ve dışkılarını yeme alışkanlığına sahiptirler. Bu yolla ihtiyaç duydukları yarı sindirilmiş veya sindirilmemiş besin maddelerinin bazılarını selüloz vs. temin ederler.Emziren anneler yavrularının dışkılarını yiyerek temizlik yaparlar. Bu tür Coprophagia doğal ve temizdir.

Veteriner hekimler, Caprophagia ile ilgili bilgilerin ve araştırmaların yeterli olmamasına bağlı olarak tatminkar bir tedavi ortaya koyamamışlardır.Uzun süreden beri yapılan araştırmalar sonucunda bu davranışın köpek populasyonu içerisinde oldukça yaygın olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu araştırmalar sonucunda hastalığın başlama yaşı , kaybolma yaşı ve diğer bulgular önemli yer tutmaktadır.

Hazırlayıcı Sebebler

Caprophagia çeşitli tıbbi problemlere bağlı olarak sık rastlanılan bir problemdir.Primer nedenler arasında:pankreatitis,pankreas enzimlerinin yetersizliği sindirim sistemi enfeksiyonları, özellikle aşırı yağlı dietle beslenme,malasimilasyon sendromu, sayılabilinir.Bununla beraber hastalarda Caprophagia ile birlikte başka bulgularda ortaya çıkabilir.Bu bulgulardan en önemlisi ishaldir. Caprophagia bu tıbbi problemlerin küçük bir parçasıdır.Bu davranışın köpeklerde ortaya çıkmasıyla ve farklı şekillerinin bulunmasıyla ilgili bir çok teori ortaya konulmuştur.Bu farklılıkların ayırt edilmesi tedavi açısından önem arz eder

Autocaprophagia : Hayvan sadece kendi dışkısını yer.

Intracaprophagia : Hayvan kendi türündeki hayvanların dışkısını yer.

Intercaprophagia : Hayvan diğer türdeki örneğin tavşan kedi vb. hayvanların dıskısını yer.

İlgi çekme isteği: Caprophagia 'ya yakalanan bir köpek, sahibinden azar işitir ve sahibinden ilgi görmek için aynı davranışı göstermeye devam eder. Bu durum iyi eğitim almış köpeklerde böyle değildir çünkü onlar dikkati çekmek ilgi görmek için olumsuz davranışlar göstermeye gerek duymazlar.

Allelomimetic davranış: Köpek sahibini gözlemler ve taklit eder .

Öğrenilmiş davranış: Köpek diğer Caprophagia'ya yakalanmış köpekleri gözlemler ve taklit eder.

Kalıtsal davranış: Yavruları olan bir annede Caprophagia normaldir. Annenin neden bunu yaptığına dair bir çok teori vardır. Bunlardan biri yaşadığı yeri temiz tutmak, diğer hayvanların kokuyu almalarını engellemektir.Anneler yavrularının anüslerini yalayarak kaka yapmalarını sağlarlar.

Baskın davranış: İtaatli bir köpeğin bulunduğu ortamdaki bir yada daha fazla köpeğin dışkısını yemesi.

Güçlendirme(pekiştirme): Dışkı yemenin kendisi bu davranışı pekiştirirAlışkanlığa etkili olan ' tat' olabilir. Tat bu davranışı pekiştirebilir. Interspesific Caprophagia'daki gibi köpeğin kedi kakası yemesi mekanik bir alışkanlığa dönüşebilir.

Beskenmeye bağlı davranış: Birçok insan köpeğini günde bir kere besler. Bazıları daha sık yemek istedikleri için dışkı yiyerek kendilerini tatmin eder.

Coprophagia tedavisinde üç önemli noktaya dikkat edilmelidir.
Birincisi; Dışkının hemen uzaklaştırılması. Köpekler yem yemelerinden hemen sonra yalnız bırakılmayıp yürüyüşe çıkarılırsa başarılı olabilirsiniz.Genelde yarım saat içinde kakalarını yapacaklardır.Kritik vakalarda dışarı çıkartılan köpeklere ağızlık takılabilinir

İkincisi: Daha fazla aktivite programlanması: Yürüyüşler,koşular,frizbi vs.oynamak.

Üçüncüsü :Profesyonel beslenme: Besin maddeleri yönünden dengeli, yüksek sindirilebilinir yem verilmesidir. Ör: ANF, HIIL'S, R.CANIN,EUKANUBA gibi köpeğinizin yaşı ve ağırlığına uygun profesyonel bir yem verilmesidir.

Tedavi Seçenekleri:

Bu temel noktalara ilaveten sunları da uygulayabilirsiniz.

Etin yumuşatılması:Yemlere farklı enzimler eklenebilir. Bu enzimler köpeğin diyetindeki besinlerin çoğunu parçalar, böylece yeterli beslenme sağlar, dışkı yemeye gerek duymaz.Köpeğinizin yemine piyasa bulunabilen et yumuşatıcılarından koyabilirsiniz . Yalnız bunlarını sindirim sistemini tahriş etmemesi için baharatsız olması önerilir. Bu tür enzimler köpeğin diyetindeki besinlerin daha fazlasının parçalanmasına ve sindirilebilirliğinin artmasına sebeb olacaktır. Bunun işe yaradığına dair raporlar vardır.

Dışkının tadını değiştirme Bu ençok kullanılan yöntemdir. Köpek sahibinin dışkıya acı sos koyması önerilir.Kötü tadın vazgeçme etkisi yaratacağı düşünülür. Bu yöntemin etkili olabilmesi için her zaman yapılması gerekir. Bazı araştırmacılar dışkının hemen ortadan kaldırılmasının da etkili olabileceğini söylerler.

Diğer kimyasallar : Evde hazırlanan ilaçlar, nefes açıcılar, ananas, kavun ağacı, kabak tohumu, anason tohumu kullanılabilinir.

Ceza : Ödül ve pekiştirme kadar işe yaramaz, son çare olarak kullanılmalıdır. Bu davranışı daha da sıklaştırabilir.Çünkü köpek bu yolla dikkat çektiğini düşünür.

Umursamamak : Bu birçok köpek sahibi tarafından kullanılan bir yöntemdir çünkü bu yolla köpeklerinin dikkat çekmeye çalıştıklarını düşünürler.

kaynak:www.veterinerx.com

Hiç yorum yok: