17 Haziran 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ " BECERİ ÖĞRETMEK "

Hayvanlarının ailenin bir parçası olduğunu düşünen bütün köpek sahiplerinin vazgeçilmezi ona beceriler,oyunlar öğretmektir.Bir köpeği eğitmek tıpkı diğer ilişkiler gibidir;bir yandan kurallar ve sınırlar koymak (neler kabul edilebilir neler edilemez), diğer yandan köpeğinize ondan neler beklendiğini öğretmek ve son olarak da birlikte zaman geçirerek birbirinin varlığından zevk almayı öğrenmek.

EĞİTİM İLİŞKİNİZİ GELİŞTİRİR

Köpek yavrusu eve getirildiği andan itibaren kendi türünden tamamen farklı olan siz ve ailenizle nasıl geçinebileceğini öğrenmeye başlar. Yönergeleriniz belirsiz ve tutarsızsa köpeğinizin neyin kabul edilebilir olduğu konusundaki kafa karışıklığı istenmeyen davranışlara ve yaramazlığa dönüşecektir. Siz kendisinden neler beklendiğini ona öğretirseniz o da sizi dost ve sadık bir köpeğin sahibi olmakla ödüllendirir.

Oyun öğretimi çoğunlukla eğlencelidir, bazen bir parça da gülünç hale getirir insanı ama yaramaz bir köpek ve hüsrana uğramış sahibine sağlayacağı yararlar büyüktür. Köpeğinize yuvarlanmayı,ölü gibi yatmayı ya da oturmayı öğretmenin önemsiz olduğunu düşünebilirsiniz, ta ki bu becerileri yapabilmesi için köpeğin “otur” ya da “yat” gibi bazı temek komutları anlaması gerektiğini fark edene dek.
Köpeğe çeşitli beceriler öğretmek, hayvanın zaten bildiği bazı becerileri geliştirmek ve daha kullanışlı hale getirmekle ilgilidir. Örneğin neşeli ve aşırı hareketli bir köpeğin repertuarında Ölü gibi Yatma becerisi varsa patilerini etraftakilerden uzak tutmasını sağlayabilirsiniz. Beceri öğretmenin diğer bir yararı da köpeğin, köpek sevmeyenlere olan “Halkla ilişkilerini” geliştirme olasılığıdır.

“Köpekler becerilerini sergileyince çoğunlukla köpek sevmeyen ya da köpeksiz kişiler tarafından da dostça algılanıp olumlu yaklaşımlar görebilir. Bu da köpeklere mesafeli yaklaşan ya da ürken insanların yaklaşımlarını değiştirebilir. Hangi ürkek insan,başını eğip “dua eden”, “yerde takla atan,yuvarlanan” veya “ölü gibi yatan” bir köpeğe karşı olabilir ki?”

Oyun öğretmenin en güze yanı bu becerilerin her cinste, her büyüklükte ve her mizaçtaki köpeğe öğretilebilir olmasıdır.Sizi tek sınırlayabilecek şey, köpeğin beceriyi yerine getirebilmesini engelleyebilecek fiziksel eksikliği olmasıdır. Türü nedeniyle cüssesi endişe uyandıran iri köpeklerde eğlenceli hatta aptalca denebilecek becerilerin yeni karşılaşılan kişilere sergilenmesi çok ilgi çekicidir.
Örneğin, kocaman bir Rottweiler’ın uslu uslu oturacağı yerde burnunun ucuna konan bir bisküviyi dengelemeye çalışması karşısında insanlar tamamen farklı tepkiler vereceklerdir. Bu ayrıca köpeğinize ekstra bir yarar da sağlar; ziyaretçiler ne kadar rahat olurlarsa köpeğiniz onların varlığından o kadar hoşlanır.

BECERİ ÖĞRETMEK DAHA İYİ BİR EĞİTİM SAĞLAR

Oyun eğitimi,yabancıları gördüğü zaman çok fazla havlayan, tüylerini diken ve huzursuzlaşan hayvanınıza daha farklı alternatifler sunmanızı sağlayacağı için daha kolay kontrol etmenize yardımcı olur. Beceriler öğreterek köpeğinize daha hakim ve güdüleyen bir eğitici olabilirsiniz. Köpeğin eğitimi yaşam boyu devam eden bir süreç olduğu için bu konuda ne kadar deneyim kazanırsanız o denli iyi bir eğitici olursunuz ve köpeğiniz de öğrettiklerinizi çok daha kolay kavrar.

Başlangıçta en zor olan şey vereceğiniz eğitimi sizin de köpeğinizle aynı anda öğreniyor olmanızdır. Kendinize karşı da sabırlı olun, köpek eğitimi çok fazla egzersiz ve yineme gerektiren fiziksel bir beceridir. Başlangıçta göstereceğiniz sabrın ödülünü daha sonra köpeğinizin güzel performansını izledikçe,yüz katı olarak alacaksınız…

“Oyunlar sergilemek yaşlı köpekleri gençleştirir,daha çevik ve esnek olmalarını sağlar; genç ve hareketli köpeklerinse enerjilerini boşaltmalarına yardım eder…”

Köpeğinize oyunlar öğretirken her şeyi bölümlere ayırarak küçük adımlarla göstermenin daha yararlı olduğunu fark edeceksiniz. Bir süre sonra istenen beceriyi öğrenebilmesi için köpeğinizin ne kadar bilgiye ve yardıma gereksinim duyduğunu anlayabilecek,ardından da tek başına becerisini gösterebilmesi için ne zaman onu tek başına bırakabileceğinizi göreceksiniz. Bu beceriler hem zaman hem de uygulamayla gelişecektir,ancak işleri hızlandırabilecek bazı şeyleri en başından yapabilirsiniz.

1: Eğitim sürelerini kaydetmek için bir defter bulundurun
2: Beceriyi öğretmekte kullanacağınız adımları çalışma öncesi ayrıntılarıyla planlayın
3: Planlarınızın esnek olmasına dikkat edin.Köpeğiniz öğretmek istediklerinizi anlamakta zorluk çekiyorsa daha ayrıntılı adımlarla öğretmeye hazırlıklı olun
4: Köpeğinizi motive etmek için en iyi tavrınızı takının ve ödüller hazırlayın.
5: eğitim sürelerinize zaman sınırı koyun; 5 dakikadan fazla sürmemesine dikkat edin
6:”Zil” eğitimi bölümünü dikkatlice okuyu ve nasıl gerçekleşebileceğinden önce kendiniz emin olun;bu, size uzun vadede çok fazla zaman kazandıracak. (zil eğitimi ileri bölümlerde.sıra ile yazıcam nasipse..esra..)
7:Hazırladığınız plana sadık kalın,köpeğinize bir çalışmada birçok farklı şey öğretmeye çalışmayın.
8: Tek bir beceride takılıp kaldıysanız ve ilerleyemiyorsanız, köpeği olan bir yakınınızla köpeğinize nasıl yardım edebileceğiniz konusunda fikir alışverişi yapın.
9: Köpeğiniz öğretmeye başladığınız beceriyi kavramaya başladığında işin içine eğlence de sokun.
10: Bir noktada köpeğinizin davranışları gerileme gösterirse daha önceki adımları yinemekten kaçınmayın.

Genel olarak iyi bir eğitimci olduğunuz köpeğinizin hareketleriyle belli olur. Çalışmalarınızda iyimserseniz ve eğlenceyi eksik etmiyorsanız köpeğinizin başarmasını kolaylaştırırsınız. Hele de sonunda olumlu bir mesaj da verirseniz,kısa sürede köpeğiniz birlikte yaptıklarınızın dünyadaki başka her şeyden daha iyi olduğunu düşünecektir.

DEVAMLILIĞIN ÖNEMİ

İyi bir eğitimci olmak ve köpeğinizi daha önce belirlediğiniz hedeflere ulaştırmak istiyorsanız düzenli olarak yapılan egzersizler çok önemlidir. Hafta içinde belirli zamanları alıştırma yapmaya ayırabilirseniz,hem sizin değişik teknikleri geliştirecek fırsatlarınız olur,hem de köpeğiniz sizinle birlikte çalışmaya daha çabuk alışr.

Bir sorun olduğunda ya da yeni bir beceri öğretmeye çalıştığınızda,hafta içinde belirli zamanları sadece köpeğinize ayırmakta kararlı olabilirseniz başarılı olma şansınız artacaktır. Haftalık düzeniniz (hatta köpeğiniz gençse ve insanlarla uyum içinde yaşamayı öğrenmesi acilse; gündelik düzeniniz) içine eğitimi sürekli olarak almayı başarırsanız tüm sürecin ne kadar kolay işlediğini göreceksiniz. Ayrıca sizinle çalışmaktan hoşlanan bir köpeğe sahip olmanın ne kadar değerli ve eğlenceli olduğunu hissedeceksiniz.
kaynak:Gerilyn J. Bielakiewicz

Hiç yorum yok: