Köpeğiniz için kafes eğitimi
Köpeğinize kafes eğitimi vermek zor ve yorucu bir iştir fakat sonuçları birçok durumda işinize yarayabilir. Eve yeni gelen yavrunun ev kurallarını tam anlamıyla öğrenene kadar kafesi onu kontrol altında tutmak için kullanabilirsiniz. Bu süreçte ne yapıp yapmaması gerektiğini, neleri çiğnememesi ve evin hangi bölümlerine girmemesi gerektiğini iyice öğrenebilir. Kafes aynı zamanda köpeğinizin rahatça seyahat edebileceği ve serbest kalmasının uygun olmadığı ortamlarda güvenli bir şekilde bekleyebileceği bir yerdir. Eğer kafes eğitimini doğru bir şekilde verirseniz köpeğiniz bunun güvenli ve içinde mutlu olacağı bir yer olduğunu düşünecek ve gerekli durumlarda kafeste kalmaktan memnun olacaktır.
Bir kafes seçerken
Kafes plastik veya ayrılabilir metalden yapılmış olabilir, genellikle petshoplardan temin edebileceğiniz kafesi seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey köpeğinizin içinde kendi etrafında rahatça dönebileceği kadar geniş olmasıdır.
Kafes eğitimi sürecinde..
Kafes eğitimi birkaç günden birkaç haftaya kadar uzayabilecek bir süreçtir. Burada etkili olan köpeğinizin yaşı, karakteri, geçmiş deneyimleri gibi çeşitli unsurlar olmakla beraber, köpeğinizin kafesi sevdiği bir şeyle ilişkilendirmesi en önemli etkendir. Eğitimin ufak adımlarla ilerlemesi, her şeyin bir anda beklenmemesi gereklidir.
İlk Adım: Köpeğinizin kafesle ilk karşılaşması
Kafesi ailenin çokça vakit geçirdiği kalabalık bir yere koyun, oturma odası bu iş için uygundur. Kafesin kapağının düzgün şekilde bağlı olduğuna ve köpeğinize çarpıp onu korkutmayacağına emin olduktan sonra içine bir havlu yerleştirin ve köpeğinizi sevimli bir ses tonuyla kafese yaklaştırın. Onunla övgü dolu ve cesaretlendirici bir şekilde konuşun ve onu sevin.
Köpeğinizi kafese girmesi için cesaretlendirmek için birkaç parça mama veya ödül bisküvitini kafesin önünden içine kadar sıralayın. Köpeğiniz mamaları takip ederek içeri kadar girecektir, eğer girmeyi reddediyorsa onu kesinlikle zorlamayın ve bir sonraki sefere bırakın.Köpeğiniz kafesin içindeki mamayı yiyene kadar denemeye devam edin, mamaya ilgisini kaybederse sevdiği bir oyuncağı veya eşyayı da deneyebilirsiniz. Bu işlem 1 2 dakikadan birkaç güne kadar uzayabilir, sabırlı olun.
Step 2: Köpeğinizin öğününü kafesinde yedirin
Köpeğe kafesi tanıttıktan sonra, köpeğin düzenli öğünlerini kafesin çevresinde vermeye başlayın. Bu kafasında kafesin hoş bir yer olduğu fikrini geliştirecektir. Eğer ikinci adıma geçtiğinizde köpeğiniz kafese severek giriyorsa mamasını kafesin en dip noktasına bırakın ve orda yemesini bekleyin. Eğer hala kafese girerken çekingen davranıyorsa, mamayı önce kafesin girişine, köpek yemeye başladığı andan sonra da adım adım biraz daha içeriye bırakın. Bu işlemi yaparken köpeğin korkmamasına veya rahatsız olamamasına özen gösterin.
Köpeğiniz kafesinde yemek yemeğe alıştığında, kafesin kapısını yemeğini bitirene kadar kapatabilirsiniz. Başlangıçta yemeğini bitirir bitirmez kapıyı açmalısınız. Her ögünde köpeği ürkütmeden kafesin kapağını açma süresini birkaç dakika arttırmalısınız. Amacınız köpeğin kafeste kalma süresini 10 dakikaya kadar uzatmak olmalıdır. Eğer huzursuz oluyor ve dışarı çıkak istiyorsa bu süreci çok hızlı uyguladınız ve öğün sonrası kafeste kalma süresini azaltmalısınız demektir. Burada önemli olan köpeği huysuzlandıktan hemen sonra dışarı çıkarmamanız gerektiğidir. Eğer havladığında yada ses çıkardığında dışarı çıkabileceğini düşünürse bunu hep yapmak isteyecektir. Önce durmasını bekleyin ve 1 2 dakika sonra köpeği kafesten çıkarın.
Step3 Köpeği kafeste daha uzun süre kalmaya şartlandırmak
Köpeğiniz öğünlerini düzenli olarak huzurlu ve sakin bir şekilde kafesinde yemeğe başladıktan sonra onu evde olduğunuz zamanlarda kısa süreler için kafeste bırakmaya başlayabilirsiniz. Şartlandırmaya başlamak için önce elinize bir ödül alarak kafesin başına gidin ve onu çağırıp ödüllendirin. Daha sonra belirleyeceğini bir komut eşliğinde onu kafese yönlendirin. Örneğin içeri yada kafesine gibi bir komut verirken elinizdeki ödülü kafesin içine doğru bırakın. İçeri girer girmez onu ödüllendirin ve övücü sözler söyleyin. Kapıyı kapayıp beş ila on dakika arası yanında sessizce oturun ve ardından birkaç dakika için başka bir odaya gidin. Döndüğünüzde birkaç dakika daha sessizce bekleyin ve onu kafesten çıkarın. Bu prosedürü gün içerisinde birkaç kez tekrar edin ve her seferinde bekleme süresini mantıklı bir şekilde arttırın. Köpeğiniz siz odada yokken kafeste otuz dakika sakin bir şekilde kalmaya başladıysa artık yavaş yavaş kısa periyodlar halinde onu bırakıp evden çıkmaya başlayabilir yada gece kafeste uyumasına izin verebilirsiniz. Bu sürecin tamamlanması birkaç günden birkaç haftaya kadar uzayabilir.
Step4 Köpeğinizi evde yalnız bırakmaya başlarken..
Köpeği yalnız bırakacağınız zamanlarda her zaman ki gibi kafesin yanına çağırın ve ödüllendirin, daha sonra kafesine komutla yönlendirin ve şartlandırmayı kuvvetlendirmek açısından sevdiği ve güvenle oynayabileceği bir oyuncağı yanına bırakın. Evden çıkmadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli husus, çıkmadan önce yaptıklarınızın bir rutin oluşturmamasıdır. Köpeği evden ayrılmadan hemen önce değil , yirmi dakika kadar evvelden kafese sokun, onun kafesi sizin gitmenizle ilişkilendirmemesi için zaman zaman onu kısa süre kafeste bırakın fakat evi terk etmeyip geri çıkartın. Eve geri döndüğünüzde aşırı hareketlerde yada sevinç gösterisinde bulunursa görmemezlikten gelin ve asla ödüllendirmeyin. Her zaman onu sakinleştikten sonra serbest bırakın ve sizi beklediği için övün.
Köpeğiniz gece kafeste bırakırken…
Köpeğinizi gece kafeste bırakırken başlangıçta size yakın olabileceği bir yere koyun. Yatak odası yada hol buna uygun olabilir. Eğer bir yavrunuz varsa gece çiş yapma ihtiyacı duyacak ve dışarı çıkmaya çalışacaktır, bu sebeple onu duyabileceğiniz bir yere kafesi yerleştirirseniz zamanında dışarı çıkmasını sağlarsınız. Büyük köpekler içinde kafese girmek oysal izolasyonla ilişkilendirilmemeli ve köpek ilk gecelerde yalnız bırakılmamalıdır. Köpeğiniz sizin yanında kafese uyumaya alıştıkça günbegün kafesi durmasını arzu ettiğiniz yere doğru taşıyabilirsiniz.
Potansiyel sorunlar
Köpeğiniz için kafes hiçbir zaman korku verici ve can sıkıcı bir yer olmamalıdır. Onun fiziksel ve ruhsal limitlerini zorlamamalı ve kafesi istenmeyen bir yer haline getirmemelisiniz. Örneğin siz işteyken bütün gün kafeste kalmış bir köpek için geceyi de kafeste geçirmek işkenceden farksız bir durumdur. Özellikle 6 aylıktan küçük yavrular 3-4 saatten uzun kafeste kalmamalıdırlar. Unutulmamalıdır ki yavruların ilk 6 ayda tuvaletlerini tutma yetileri zayıftır ve kafesi bir kez pislettiklerinde geride kalan kokular onları sürekli tuvaletlerini yapmaları konusunda tetikleyecektir.
Kaynak:vonjuliet
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder