Bebek doğmadan evvel köpeğimizi yeni hayatına alıştırmak için nasıl bir hazırlık yapmalıyız?
Kesinlikle bebeğin gelmesiyle beraber evdeki huzurun bozulmaması için köpek ve ev ortamı daha önceden hazırlanmış olmalıdır. Bebek geldikten sonra köpeğin bazı odalara girmesi, bazı yerlere oturması istenmeyebilir. Bu amaçla bebek henüz eve gelmeden evvel buralar yasaklanmalıdır ki köpek bu yasaklarla bebeği ilişkilendirmesin. Yine bebek gelmeden önce bir teybe alınmış bebek seslerini ve ağlamalarını köpeğe dinletin, hatta bu sesi duyar duymaz onu ödüllendirin.
Melezlemeler sayesinde bazı av köpeklerinin, özellikle dachshund yada bazı terrier ırklarının viyaklama seslerine saldırma özellikleri kuvvetlendirilmiştir. Bu, ufak hayvanların avında işe yarayan bir yöntemdir. Diğer köpeklerde bu tür seslere dikkat kesilirler, hatta köpekten korkan insanların çığlık atmasıyla köpeğin daha da saldırganlaştığını duymuşsunuzdur. Aynı şekilde, bebeğin ağlama sesleri de köpeğin saldırmasını teşvik edebilir. Teypteki seslerle çalışma yaparak onun gerçek bebek seslerine karşı tepkilerini azaltabiliriz. Köpekle yaşanacak her türlü sorunun çözümü için en iyi çözüm köpeğin zamanında ve doğru şekilde eğitilmesidir. İyi eğitim almış, agresyonsuz köpekler bebek için de herhangi bir tehlike oluşturmazlar.
Bu eğitimde eksiklik olduğu düşünülüyorsa hatırlatma eğitimi verilip komutlar pekiştirilebilir. Özellikle, bebeğin yatacağı odaya köpek, ancak sahibinin rızasıyla girebilmelidir. Bunu sağlamak için önceden bu odaya girmemesi gerektiği “hayır” komutuyla öğretilir ve sadece “gel” komutuyla girmesi için çalışma yapılır. Eğitimsiz bir köpekle bu çalışmanın yapılması oldukça zor olacaktır.
Bebek doğduktan ve eve geldikten sonra, köpeğimizle bebeğimizi nasıl tanıştırmalıyız?
Gelir gelmez bebeği koklamasına izin verin. Yoksa daha çok merak eder ve bebeğe yaklaşmak için fırsat kollar. Bu arada –asabi bir tavır göstermiyorsa- onu sevin ya da ödüllendirin. Hatta bazı anneler daha bebek gelmeden önce kucaklarına bebek gibi sarılmış bir şeylerle eve gelir ve köpeği ödüllendirirler. Ancak, köpeğin ilgisini esas çeken şeyin koku olduğunu unutmayın.
Köpek, eve gelen bu küçük canlının bir insan olduğunu ilk planda kavrayamaz. Bebek tamamen farklı kokar, yürümez, ayakta dolaşmaz, konuşmaz, köpekle iletişim kurmaz. Garip şekilde ağlar ya da neşelenir, yani yetişkin insanlardan duyulmayacak türden sesler çıkarır. Çoğu köpek bu durumu anlayışla karşılar. Ama tabi ki kafası karışanlar da olabilir. Özellikle aile içersindeki yerini bir türlü öğrenemeyen ya da şef pozisyonundaki köpekler sorun çıkartabilir. Bu nedenle köpek hiçbir zaman şef pozisyonunda olmamalıdır.
Köpeğe siz çağırmadan bebeğe yaklaşılmayacağını öğretmelisiniz. Köpeğinizi huzurlu, agresyonsuz olduğu anlarda bebeğin yanına çağırın ve ödüllendirin, kendiliğinden onun yanına gitme durumlarında yerine dönmesi için komut verin. Bebeğin yanına çağırdığınız zamanlar köpeğin en huzurlu ve agresyonsuz zamanları olsun.
Tanıştırdıktan sonra köpeğimizin kendini kötü hissetmesini engellemek adına nelere dikkat etmeliyiz?
Evdeki pozisyonunu iyi bilen bir köpek eve bebek gelmesiyle kendini kötü hissetmez. Biz insanca bakış açısıyla böyle düşünürüz ve hatta bebeğimizle ilgilenirken aynı ilgiyi köpeğe de gösterme eğiliminde olarak bazı hatalar yapabiliriz. Bizim bebekğegösterdiğimiz ilginin aynısını köpeğe de göstermemiz köpek dünyasında farklı algılanır. Bu davranışımızla köpek kendisini bebekle aynı seviyede görmeye başlar.
İki çocuklu bir anne eve geldiğinde çocuklardan sadece birine hediye getirmesi diğerinin kıskanmasına, üzülmesine yol açar ama köpek dünyasında durum çok farklıdır. Alt seviyedeki köpek bunu son derecede normal kabul eder. Aksine iki köpeğe de eşit davranılması köpeklerin kafasını karıştırır ve alttaki köpeğin seviyesi yükselerek iki köpek arasındaki denge bozulabilir. Bebeğimizle köpeğin ilişkisinde de bu kuralı unutmayalım. Köpek hiçbir zaman bebekten üst konuma gelmemelidir.
Bebeğin odası ayrı olacağından, köpeğimizin o odaya girmesini yasaklamalı mıyız yoksa başka bir yol mu izlemeliyiz?
Yukarıda değindiğim gibi henüz bebek gelmeden evvel bu odanın yasaklanması, daha doğrusu sadece sahibi çağırdığı zaman girilecek bir yer olduğunu öğrenmesi gerekiyor.
Sağlık açısından alınması gereken önlemler nelerdir?
Sağlıklı bir kopek bebeğin sağlığı için tehlike oluşturmaz. Yani alacağımız önlemler köpeğin sağlığına yönelik olmalıdır. Aşıları eksikse tamamlanmalı, iç ve dış parazitleri temizlenmeli, çiğ etle beslenmemeli, dışarıda gezen kopek eve döndüğünde ayakları yıkanmalı, köpeğin yerden birşeyler yememesine, çöpleri koklamamasına dikkat etmelidir. İlk planda alınan bu önlemleri daha sonraları gevşetebiliriz.
Havhav com - Prof.Dr. Tamer Dodurka
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder