23 Ağustos 2008 Cumartesi

KÖPEK BAKIMI


Uzun kürklü ırklar Koli veya uzun tüylü Alman Çobanı gibi köpekler günlük ve daha geniş zamanda yapılan bakıma ihtiyaç duyarlar.Her gün ilk önce fırça ile taramaya başlayın daha sonra düz fırça ile ve son olarak geniş aralıklı tarak ile tarayarak kürkü temiz ve düzenli bir hale getirin.
Kıvrık tüylü köpekler sert ve sıkışık dış kürk ile hassas alt kürke sahiptir.Bu tip ırklar içinde günlük tarama ve fırçalama gereklidir.Ölü tüylerin tarak veya el ile alınırak yeni çıkan tüylere yol verilmesi gerekir.
Kaniş ve Terier gibi küçük kıvrık ve fazla dökülmeyen kürk tipi için fırçalamaya gerek yok diye düşünebilirsiniz.Yanlış yapmayın.Her ırktan köpek kürkün temiz ve düzgün görünmesi için düzenli fırçalanmaya ve bakıma ihtiyaç duyarlar.
İpeksi kürke sahip olan ırklar Yorkshire Terrier veya Afgan tazısı gibi yine günlük fırçalanmaya ihtiyaç duymaktadırlar.Düz ve kaygan nitelikli bir fırça kullanınız, kürkü parlatmak için sık aralıklı fırçanızı ve son olarakda geniş aralıklı tarağınızı kullanınız.
Son kürk tipi ise çok fazla taramaya ihtiyaç duymamaktadır.Bu ırklardan Labrador günlük fırçalamaya ihtiyaç duyar iken diğer ırklar Boxer ve Dalmaçyalı ise elimize giydiğimiz lastik veya kauçuktan yapılmış fırçalar ile hızlı bir şekilde taranabilir.
KOLAYLIKLAR:

Köpeğinizi taramak ve banyo yapmak için sakin ve rahat zamanını seçiniz.Yürüyüşden sonra veya enerjisini harcadığı oyundan sonra daha sakin duracaktır.
Rahat durmasını öğretmek için yanınızda sevdiği bisküvilerden bulundurun ve ödül olarak verin.
Köpeğinizi bir masanın üzerinde (Köpek ırkına bağlı) taramanız daha kolay olur.Masanın dengeli olduğundan ve kaymadığından emin olun.
Köpeğiniz rahat durmuyor veya bakım yapmakta zorlanıyor iseniz yardım isteyin.
Tararken vücudunu kontrol edin.Ur,şişlik,sivilce,çizik,kızarıklık,dokununca acıyan bir bölge ,kanama,iltihap,tüy dökülmesi,pire, kene ve yabancı cisimler gözünüze çarpıyormu?
TÜY BAKIMI

Tarama tüyde oluşan problemlerin sonuçlandırılması için ilk adımdır.
Koltuk altı,yüz ve kuyruğu tararken çok hassas olun.
Köpeğinizin kürk yapısına ve ırkına uygun bir fırça ile köpeğinizin arka bacaklarından başlayarak ve vücudun ön tarafına doğru devam ederek tüyleri tarayın.
Eğer tüyler birbirine dolaşmış,içinden çıkılamayacak bir hal almış ise bu yüzeyi fırçalamayın.Dolaşmış olan kısmı ilk önce elleriniz yardımı ile açmaya çalışın ve daha sonra üst tarafından tutarak diğer eliniz ile aralıklı bir yapıya sahip tarak ile tarayınKüçük parçaları makas ile de kesebilirsiniz..Hassas olun, dolaşan ve bir topak halini alan kısım üzerinde küçük bölümler halinde çalışın,topağın bütününde yağacağınız bir çalışma size zorluk çıkarabilir.
Tüyleri tamamiyle fırçalayıp kırışıklıkları açtıktan sonra,kürkü tarayın,kulaklar arasındaki ve bacakları tarama ile kulaklarını fırçalarken diğer eliniz ile kulağa destek olmayı ve bu bölgelerin de köpeğiniz için çok hassas olduğunu unutmayın.
Tarama esnasında vücudu kontrol edin.Yukarıda bahsedilen durumlardan birini veya birkaçını görür iseniz not edin ve veterinere başvurun.Derinin temiz olması gerekiyor.Pire kontrolü için beyaz bir kağıdın üzerinde tarağı silkeleyin,kahverengi küçük lekeler varmı?
GÖZLER

Göz akıntıları ve çapaklar ıslak bir pamuk ile kolayca temizlenir.
İki göz için ayrı pamuk kullanınız.
İçeri doğru değil,içten dışarı doğru çalışın.
Gözlerde çapak kalmasına izin vermeyin.Düzenli olarak temizleyin.Doberman ırkında gözlere azami dikkat göstermeniz gerekir.
Gözlerde kızarıklık,aşırı akıntı veya katarakt oluşumu gibi belirtiler var ise veterinerinize başvurun.
BURUN

Nemli bir pamuk ile burnun alt ve üst kısımlarını temizleyin.Yemek veya çamur kalıntılarına dikkat edin,kurumasına izin verirseniz kabuk tutmasına zemin hazırlamış olursunuz.
Bir parça vazalin sürerek bu kurumuş yemek veya diğer kalıntıları temizlemeye çalışın.dokununca acıyabilir onun için hassas olun.
KULAKLAR

Kulakların içini çim yada başka bir yabancı cisim ve akıntı,koku,iltihap,kir yönünden kontrol edin.
Kulakların içini alkoll ile nemlendirilmiş bir pamuk yardımı ile içten dışa doğru hassas bir şekilde temizleyiniz. Alkol'ü çok fazla pamuğa emdirmekten kaçının.Alkol' ü tercih etmemizin nedeni uçucu olması ve rahat temizlemesi.unutmayın kulağını yıkamayacağız sadece sileceğiz.
Her iki kulak için ayrı pamuk kullanın.
Çok içlere kadar girmemeye çalışın.Kulak zarına zarar veremeyiz ama pamuğun yada başka bir yabancı cismi kulak kanalına kaçırabiliriz.
Uzun kulaklı veya tüyleri fazla olan köpeklerin kulakları hava akımına açık olmadığından bu ırktaki köpeklerin kulaklarını şüpheli bir şekilde ve düzenli kontrol etmeliyiz.Kulağın içindeki uzamış tüyleri bir cımbız yardımı ile alınız.Birkaç tüyü birden çekmeye çalışmayın bu köpeğinize acı verir ve haklı olarak itiraz edebilir.Biraz talk pudrası sürmek işinizi kolaylaştırır.
Kulak içindeki kılları kesmeyin.Kesilen tüyler kulak kanalı içine düşerek tahrişlere ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Eğer kulak temizliğini yapamıyor iseniz.Veterinere yada bakım yapan yerlere götürün.
DİŞ

Köpeğiniz yaşlandıkça dişleri üzerinde sarı lekeler ve diş taşı oluşmaya başlar.Bu baktarilerin vermiş olduğu zarardır ve diş eti hastalıklarına neden olur.
Kötü durumlarda veterineriniz size yardımcı olacaktır.Fakat düzenli fırçalama ile köpeğinizin diş sağlığı yerinde olabilir..
Piyasada kolaylıkla bulacağınız köpekler için hazırlanmış macun kullanınız.Bizim kullandığımız macunlar köpüren cinstendir bu durum köpeğin telaşa düşmesi ile yutulduğu zaman ise gastric problemler ile kusmalara neden olabilir.Köpek diş macunları çeşitlidir,büftekli,tavuklu,vanilyalı,naneli köpeğinizin tercihine göre.
Kullanacağınız fırça çocuklar için hazırlanmış yumuşak olanlarıdır. Aynen bizde olduğu gibi dairesel bir şekilde ve aşağıdan yukarı hareket ile fırçalayınız.
Köpeğiniz diş fırçasına tepki gösteriyor ise (Küçük yaşlarda alıştırmalısınız) parmağınız ile bu işi yapabilirsiniz.Yada parmağa takılan küçük fırçalarda olabilir.
Haftada 3-5 fırçalama maximum düzeyde koruma sağlar.
Köpeğinizde ağız kokusu,diş eti kanaması,diş etinde renksizlik,tartar görür iseniz veterinerinize danışınız.
AYAKLAR


Patileri,yaralanmalar,çatlamalar,kırık ve uzun tırnak yönünden kontrol edin.
Fazla egzersiz yapan ve sert zeminlerde kalan köpeklerin tırnaklarına dikkat edin.Köpekler için tasarlanan tırnak makası ile tırnağın fazla içeri inmeden sadece ucunu kesin.
Tırnağın biraz ucundaki "Quick" adı verilen kısmı kesmemeye dikkat edin.Bu bölgenin kesimi kanamaya yol açar.Eğer köpeğinizin tırnağı beyaz ve açınk renkte ise "Quick" kısmını görebilirsiniz.
Köpeklerin evrimleşme sonucu artık kullanmadığı diğer pençesinide kesmeyi unutmayın.Çünkü bu tırnak yer ile temas etmediği için aşınmaya maruz kalmaz ve giderek büyür.Eğer kesmez iseniz kıvrılarak deriye batabilir ve buradada büyümeye devam ederek yaralanmaya sebep olabilir.
Herhangi bir kanama durumunda pıhtılaşmayı sağlayan tıbbi malzemeyi hazır bulundurun.
Tırnak makasına karşı köpeğinizin antipati geliştirmemesi için alıştırmanız gerekebilir.
Patileri çok kuru ve çatlak ise biraz zeytinyağı sürmeniz iyi sonuçlar verir.
TÜYLERİ KESMEK

Köpeğinizin ırkına ve kürk yapısına bağlı olarak düzenli şekilde bazı bölgelerindeki kürkü kesmeniz gerekebilir.
Köpeğinizin gözünü kapatan tüyler görsel iletişimi zora sokabilir.Bu saçları dilerseniz yukarıda bir toka veya kurdela ile bağlıyabilir.(Lastik türü tokalardan kaçının çünkü saçları karıştırabilir) ya da kesebilirsiniz.
İnce makaslar daha kolay bir yaklaşım sağlar.Makası alına parelel olarak tutun,asla göze doğru direkt tutumayın.Dikkatli olun.
Patilerin arasındaki uzayan tüyleri kesmelisiniz.Bu tüyler çamur ile birleşip kuruduğu zaman rahatsızlık verici olurlar.Soğuk kış günlerinde ise buz tutabilirler.Dipteki tüyleri kesmek zor olabilir bu tüyleri koruma olarak bırakabilirsiniz.
Ağız kenarlarından sarkmış kürkü bulunan ırklar için düzenli kesim yapılmalıdır.Yemek artıkları burayı kaplıyabilir.
Eldiven giyerek köpeğinizin anüs bölgesindeki tüyleride kesmelisiniz.Sağlığı ve temizliği için son derece gereklidir.Bunu yaparken bir arkadaşınızdan yardım isteyin ve bölgeyi pamuk veya başka bir temizleyici ile temizleyin.
Bazı ırklar özel olarak düzenli tıraşa gerek duyarlar.Bu konuda pet kuaförler hizmete hazırdır.
BANYO

Banyo yapmadan önce tüylerin taranması ve kırışıklıkların açılması zorunludur.Topak olan kısım suyu alınca daha da sıklaşır.Şampuan bu işi çözmek için görev yapmayacaktır.
Ev içinde yıkama yaparken zemine kaymayı önleyici malzemeler koyun.
Deri tasmasını çıkarın ve bunu yerine naylon tasma takın.
Köpek şampuanları kullanın.
Şampuan sürmeden önce bütün vücudu iyice ıslatın.Fakat başını ıslatmayın,başı ıslanan köpek hemen silkelenmeye başlayacaktır.
Elizniz ile kulakları,ağzını ve gözlerini su ve şampuan girmemesi için kapatın.
Banyo bittikten sonra fazla suyu avuçlarınız ile vücudunu dolaşarak sıyırın ve kuru bir havlu ile kurulayın.
Eğer köpeğiniz karşı çıkmıyor ise kurutma makinası kullanabilirsiniz.Düşük derece ısıyı seçin ve vücudu üzerinde gezdirin, yüzüne ve vücuduna fazla yakın tutmayın.
Kuruduğu zaman son bir fırçalama yapın,nemli bir bezle silin ve banyo esnasında takmış olduğunuz naylon tasma yerine deri tasmasını takın.
Çok fazla yıkama derinin doğal yağını kaybetmesine yol açar.İki ya da üç ayda bir yıkama kötü kokuların önüne geçebilir.
http://www.gsd.gen.tr/gsd/kopek-bakimi-alman-kurdu

Hiç yorum yok: