4 Eylül 2008 Perşembe

KÖPEK DAVRANIŞLARI VE EĞİTİM

Farklı tiplerde saldırganlık vardır; fakat ortak olan tek noktaları tölere edilmemeleri gerektiğidir.

Saldırganlık yanlış üretim ya da eğitim veya her ikisinin sonucudur. Bu, bazı ırklarda daha sık rastlandığından genellikle yanlış yorumlanır. Bir keresinde bir West Highland White Terrier'in (neyseki) sakin bir Boxer'ı ısırmak için sahibini sürüklediğine şahit olmuştum. İki köpeğin sahibi de bu küçük köpeğin cesaretine bakıp güldüklerini hatırlıyorum. Söz konusu köpek bir Rottweiler olsaydı aynı şekilde hissederler miydi merak ediyorum?

Genellikle küçük köpeklerin bu tür davranışları kabul görür. Ancak unutmayın ki küçük köpekler de büyük hasarlara neden olabilirler. Eğer bir terrierin bir tarla faresini nasıl ödürdüğünü görmediyseniz ne demek istediğimi anlayamabilirsiniz.

Burada öncelikle söylemek istediğim şudur:

SALDIRGANLIKLA İLGİLİ PROBLEM YAŞIYORSANIZ ASLA BEKLEMEYİN. BİR UZMANA DANIŞMA ZAMANI GELMİŞ DEMEKTİR.

Tedbir tedaviden daha etkilidir.

Köpeğinizin evin kontrolünü ele geçirdiğini düşünelim. Söylendiğinde mobilyalardan aşağı inmiyor ya da yemek yerken tabağının yanından bile geçirmiyor. Yapabilceğiniz bir şeyler var mıdır?

Hem de pek çok. Öncelikle statüsünü aşağı çekmeniz gerekir. ( Bak "dominant kopek") Bunu bir kez başardığınızda daha kontrol edilebilir olacaktır. Sonra onu eğitebilir ve kendinizi sürü lideri olarak kabul ettirdiğinizden dolayı gelecekte saldırganlıkla ilgili problemlerin önüne geçmeyi başarabilirsiniz. Kısırlaştırma olası problemlerin önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Neyazık ki gerçek yaşam bu kadar basit değildir.

Yavru bir köpekle ne tür bir durumun gerçekleşmesine izin verdiğinizi anlayamabilirsiniz. Yavru bir köpek mamasını savunup hırladığında şirin görünebilir. Fakat aynı köpek 35 kg olduğunda ve İran halınızı ağzından almaya kalkıştığınızda size hırlarsa kendinizi tehdit altında hissetmeniz doğaldır.

Köpeğinizle oynadığınız çekiştirmeli oyunlar daima oyuncağın mülkiyetinin sürekli sizde kalacağı şekilde bitirilmelidir. Aklınızda her hangi bir şüphe varsa bu oyunlar uygun değildir. Sürü lideri, yani siz, oyunları her zaman kontrol edebilmelidir.

Sinirli Bir Yavru Köpek...

Elbetteki kimse annesi dost canlısı olmayan ya da yaklaşıldığında kaçıp bir yerlere saklanma ihtiyacı hisseden bir annenin yavrusunu almak istemez:; fakat bazen potansiyel olarak sinirli bir yavruya sahip olabilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz? Başlangıç olarak yavruyu gittiğiniz her yere götürmelisiniz. Aşıları tamamlanıncaya kadar onu her yere taşıyarak götürün. İyi bir üretici ürettiği yavruları mümkün olduğunca çok görüntü ve sese alıştırarak sosyalleştirir. Bundan sonra yavrunun eğitimin tamamlanması tamamen size kalmıştır. Bir kaç haftalık yavruların sosyalleştirilmesi daha kolaydır. Daha sonraya bırakırsanız mücadele etmek zorunda kalırsınız.

Cesur bir yavru bile dikkatle sosyalleştirilmediğinde problem olabilir. Çekingen bir yavruyla bu çok daha önemlidir. Eğer iyi yönetilen bir "Yavru Sınıfı" (yavru köpeklerin sosyalleştirilmesi için köpek eğitim kurslarının açtığı kurslar) varsa hemen yazılın. Bu mümkün değilse yavruyu korkutacak ve daha sonra onda davranış problemlerine neden olacak hiç bir şeyin gerçekleşmesine izin vermemelisinizdir.

Sinirli bir yavru eğer erişkin bir köpek tarafından saldırıya uğrarsa her şey daha da kötüleşir. Tüm erişkinler yavruları tölere etmeyebilir, bu nedenle dikkatli olmanız gerekmektedir. Korkan yavru kısa sürede hırlayıp daha sonra da saldırganlaşarak diğer köpekleri kendisinden uzak tutabileceğini öğrenecektir. Böylece erişkin olduğunda "o bana saldırmadan ben ona saldırayım" düşüncesiyle her köpeğe saldıran bir köpeğe dönüşecektir. Bu saldırganlığın arkasındaki güdü korkudur.

Ana korkusu insanlarsa erişkin olduğunda tehlikeli bir köpeğe dönüşecektir. Aniden komşunuzu ya da yanından geçen bir yavru köpeğe saldırmaya karar veren bir köpeğe sahip olduğunuzu ya da onun size sahip olduğunu düşünün.

Bu tür bir köpeği yürüyüşe bile çıkaramayabilirsiniz. Gece 12:00'den sonra köpeklerini yürüyüşe çıkarmak zorunda olan insanlar biliyoruz.

Yine de hala yapabileceğiniz bir şeyler vardır. Saldırgan bir köpekle yapmamanız gereken ilk şey kendinizin saldırganlık göstermemenizdir. Bu sadece her ne tür saldırganlık gösteriyorsa göstersin durumu kötüleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Öncelikle ne tür bir saldırganlıkla karşı karşıya olduğunuzu anlamanız gerekmektedir.

Dominant Saldırganlık

Köpeğiniz dominant ise evinizi kendine uygun bir şekilde kontrolü altına almasından zaten bunun anlamışsınızdır. Dominant saldırgan bir köpek görmek istemediği misafirleri seçerek onlara saldırabilir. Dışarda yoluna çıkan diğer köpeklere kafa tutabilir.

Bu köpeğin derdi üstünlük kompleksidir. Statüsünü aşağı çekmede ve kısırlaştırarak saldırganlığını azaltmada bir an için bile tereddüt etmeyin (Bak "dominant kopek"). Bu son tavsiye gerçekten etkili olması isteniyorsa erken yaşlarda yapılmalıdır.

İyi bir eğitim klubü bularak onu nasıl eğitmeniz gerektiği konusunda yardım alın. "Gel" komutu saldırgan bir köpek için özellikle önemli bir egzersizdir. Ultra güvenilir olmalıdır. Köpek çağırıldığında gelerek sürü liderine itaat etmelidir.

Mümkün olduğunca saldırganlığını körükleyecek durumlardan onu uzak tutmalısınız. Sürü lideri olduğunuzda diğer insanlara saldırmasını da kontrol edebilirsiniz. Sadece ona "Yat" komutunu verin ve durumu kontrol altına alın. Yatmak bir köpek için tamamen savunmasız ve kontrol dışı bir hareket olduğundan bunu başarabiliyorsanız sizin liderliğinizi kabul etmiş demektir. Tabi ki tüm bu komutlar ayrı ayrı pratik edilmelidir.

Avcı Saldırganlığı

Bu özellikle çoban köpekleri arasında yaygındır. Border Collieler başlı başına bir problem olabilir. Birkez daha, başta oyunları kontrol etmeyi başardıysanız erişkin olduğunda köpeğiniz postacı, bisikletlier ve çocuklar gibi hareket halindeki varlıkları takip etmeyecektir.

Tabi ki en baştan güvenilir bir çağırma alışkanlığına gereksiniminiz vardır ve itaat eğitimi bunun için şarttır. Kovalama güdüsü sonuçta kendi kendini ödüllendirdiğinden köpek için karşı konulması güçtür.

Top aşığı bir köpeğin ilerisine topu fırlatıp alıp getirmesine izin vermeksizin gidip kendiniz alın. Bu güdüsünü kontrolü ona öğretecektir. "Gel" komutuna itaati tam olmadan serbest dolaşmasına izin verilmemlidir. Uzun bir ip ya da flexi tasma kontrolü sağlayacaktır. Sonra bir arkadaşınızdan yardım alın. Birini önünüzden koşarak geçirin. Böylece köpeğinizle "gel" komutunu çalışabilirsiniz.

İzleme güdüsü çok güçlü ise arkadaşınız bir su tabancasıyla köpeğinizin cesaretini kırabilir. Birlikte sevdiği oyuncağıyla oynamanız zamanla bir bisikletliyi kovalamaktan ya da diğer köpeklerden çok daha keyifli gelecektir.

Bölgesel Saldırganlık

Bu, dominant köpek tarafından sergilenen başka türlü bir saldırganlık tipidir. Kendi malı olarak gördüğü her şeyi savunmak istemektedir.

Bu bir ev, bahçe ya da araba olabilir. Bu tür bir köpeğin her hangi bir şeye sahip olmasına izin verilmemelidir.

Bazı insanlar köpeklerine gereksinim duyduklarına inandıkları özgürlüğü sağlamak için uzun süre bahçede bırakırlar. İşin gerçeği köpeklerin çoğu vaktini sahipleriyle buluşacakları saatleri beklemek için yatıp uyuklayarak ya da bahçeyi sahiplenerek aşırı korumacı bir hal alarak geçirir. Bahçe, ev ya da arabanızı köpeğinizin kendine değil de size ait bir mülk olarak görmesine çalışın. Ailesini korumak için köpeğinizin hiç birşeyin mülküne sahip olması gerekmemektedir.

Korku Saldırganlığı

Köpeğinizin insan ve diğer köpeklerden korkması sorunlu bir hayvan olmayacağı anlamına gelmemelidir.

Korkan bir köpek ölümcül olabilir. Bazı insanlar bu tür bir davranışı zorla köpeği kontrol etmeye çalışarak düzeltmeye çalışırlar. Bu davranışın daha da kötüleşeceğine bir garanti olmaktan başka birşey değildir. Korkudan saldıran bir köpek güvenmeyi öğrenmelidir. Ona karşı saldırganlık gösterimi ters etki yapacaktır.

İnsanlara saldıran köpekler insanları iyi bir şeylerle bağdaştırmayı öğrenirlerse güvenmeyi öğrenebilirler. Güvendiğiniz insanlarla anlaşarak parkta köpeğinize yiyecek küçük şeyler ya da ne işe yarayacağına inanıyorsanız onu , vermelerini sağlayabilirsiniz.

Ne olursa olsun köpeklerden hoşlanmayan inanlardan uzak durun. Ellerinde sopa ile yürüyüşe çıkmış insanlardan da uzak durulmalıdır. Bir keresinde sırf köpek tasmasız dolaşıyor diye yaşlı bir adam köpeği kendine nedensiz saldırtmaya kışkırtmıştı. Köpek o sırada kontrol altında ve insanlarla hiç ilgilenmediği bir havadaydı. Sanırım kendimi ona köpekten çok daha fazla risk unsuru olarak kabul ettirebildim.

Evde köpeğinizin koltuğun arkasına saklanmasında bir mahsur görmeyebilirsiniz ; fakat bu, köpeğiniz güvenli yerinde kendini tehdit altında hissederse daha fazla problemlere neden olabilir. Köpeğinizi tasma ile içeri almadan önce misafirlerinizin yerlerini oturması daha iyi olabilir. Misafirler bu arada ne köpeğe bakmalı ne de onla dostluk kurmaya çalışmalıdır. Daha sonra onunla ilgilenilmediğini anladığında misafirler ona oyuncak ya da yiyecek bir şeyler vererek kendisine iyi bir şeyler için de yaklaşılabileceğini anlaması sağlanabilir. Kontrol sizde olmalı ve dostça her tepkisi için sakince ödüllendirilmelidir.

Aşırı durumlarda köpeğinize ağızlık takmanız gerekebilir. Unutulmaması gereken köpeğin önceden buna alıştırılması ve uzun süreler ve siz evde yokken ağızlığın takılı bırakılmaması gerktiğinin bilinmesidir.Oynamayı öğrenirse bu daha da iyidir. Gerektiğinde sizi korumayacağını düşünmemelisiniz bile.

Sinirli bir köpek güvenilir değildir. Yabancılara karşı dostça davranan bir köpek dost ile olası bir tehditi daha kolay ayırt edecektir.

Sinirli bir köpeğin diğer köpeklere saldırmamasını öğretmek için sakin karakterli başka bir köpek kullanılabilir. Burada yapmanız gereken kontrol altında mümkün olduğunca iyi huylu başka köpeklerle tanışmasını sağlamaktır.

Hiç bir şart altında köpekler birbirine saldırabileceği bir durumda bırakılmamalıdır. Gerekirse ağızlık takabilirsiniz; ama her zaman işleri daha kötüleştireceğinden boğma tasmadan uzak durun. Böylece sakince oturup köpeğiniz saklanmak zorunda kalmayacağı ve tehdit altında hissetmeyeceği bir yer bulun. Köpeğinizin sakinleşmeye başladığını hissederseniz onu ödüllendirin. Hala gerginse dikkatini çekerek direkt diğer köpeklere bakmasını engelleyin. Kontrolsüz park gibi ortamlarda bu zor olsa da imkansız değildir. Tabiki her zaman tasmalı olması gerektiğini unutmayın; kayışı gevşek olmalıdır. Gerginlik sadece köpeğin saldırganlığını arttıracaktır. Diğer köpekler yaklaştığında ona ödül mamalar sunun, dikkatini paniklemeden başka yöne çekerek onlara direkt bakmasını engelleyin ve saldırganlık göstermediğinde ödüllendirin. Zamanla diğer köpeklerin varlıklarını hoş birşeylerle bağdaştırmayı öğrenecektir.

Hırlaşmalar sırasında asla sakinleştirmeye çalışarak ya da sinirlenip onu bastırmaya çalışarak olayı kontrol altına almaya çalışmayın. Birincisinde onu daha çok teşvik ederken ikincisinde saldırganlığı körükeyeceksinizdir.

Yabancı bir köpek size yaklaşırsa ve onu kontrol edecek kimse yoksa siz birşeyler yapın. Su tabancası faydalı olacaktır. Köpeğiniz diğer köpekler tarafından tehdit edilmediğini anlamaya başladığında korkusundan vazgeçecektir.

Unutulmamlıdır ki sinirli ve korkak köpek genellikle üretim yoluyla böyledir. Ne kadar doğru şekilde sosyalleştirilirse sosyalleştirilsin kalıtsal olan bu çekingenlik tamamen ortadan kaldırılamaz. Çevrede pek çok iyi huylu hayvan bulunmakta. Yavru köpeğinizin iyi huylu köpeklerin kanından olmasına dikkat etmeye çalışın. Böylece erişkin olduğunda saldırgan eğilimleri olmayan sağlıklı bir yavru yetiştirme şansına sahip olursunuz.
Kaynak:sayfamiz.com.

Hiç yorum yok: