2 Eylül 2008 Salı

KÖPEKLİ SPORLAR - II

Köpekli Sporlar (Cynological Sports)


Cynological Sports, Türkçede “Köpekle birlikte yapılan sporlar” yada “Köpekli Sporlar” olarak tarif edilebilir. “Cynology” kelimesi Yunan dilinde “Kynos” (köpek) ve “Logos” (bilim) anlamına gelen iki kelimeden türemiştir.

Yüzyıllardır köpekle iç içe yaşamakta olan insanoğlu köpeği her dönemde kendisi için verilen görevi yerine getiren bir canlı olarak kullanmıştır. Sahip olduğu hayvan sürülerini korumakta, gütmekte, kızaklarını çektirmekte, avladığı hayvanları toplatmakta, hemen hemen tüm işleri için kullanmıştır. Zamanla şehir yaşamının yoğunlaşması ve teknolojik ilerleme, köpeğin açık alanlarda yaptığı görevleri azaltmakla birlikte yeni yeni görevleri üstlenmesine de sebep olmuştur. Modern dünyamızda köpekler birçok amaca yönelik olarak yetiştirilebilmektedir. Özellikle, özürlü insanlara yardım amaçlı, doğal afetlerde arama kurtarma amaçlı, uyuşturucu bulma, toplumsal olaylara müdahale durumunda polise yardımcı olarak, askeri amaçlı ve daha birçok konuda köpek kullanılmaktadır. Hatta çok özel durumlarda hastalık teşhisinde bile köpekten faydalanma çalışmaları yapılmaktadır.

Son yıllarda büyük şehirlerin stres yükünü spor yaparak atmaya çalışan insanoğlu diğer yaptıklarında olduğu gibi köpeğini de bu işe katmakta hiç gecikmemiştir. Özellikle 1980’li yıllarda başlayan “köpekle beraber yapılan sporlar” son yıllarda büyük popülarite kazanmış, ve 2000 yılında “Uluslararası Köpekli Sporlar Federasyonu” (International Federation of Cynological Sports) kurulmuştur.

Cynological Sports kişinin köpeğiyle beraber yaptığı bir aktivite olduğundan, köpek sahibinin köpeği ile beraber geçirdiği süre ve paylaşım artmakta, iletişim kuvvetlenmektedir. Cynological Sports aktivitelerine katılan ekipler, ister amatör ister profesyonel olsun hem müsabaka heyecanını zevkle yaşamakta hemde köpekleri ile geçirdikleri zamanın keyfini çıkarmaktadırlar.

Schutzhund, IPO, Obedience, Protection, Tracking, Agility, Flyball, Retrieving, Flydisc, Cynological Sports branşlarından bazılarıdır. Fizyolojik olarak bir rahatsızlığı olmayan her köpeğin ve her ırkın katılabildiği müsabakalar, son yıllarda ilginin aşırı derecede artması nedeniyle stadyumlarda yapılmaya başlanmıştır.

Ankara Canine College olarak kulübümüz Obedience, Agility ve Flydisc dallarında yakın gelecekte yapılmaya başlanacak yarışmalar için köpek yetiştirmektedir. Hazırlık aşamasında ve antrenman çalışmaları yapan köpekler kulüp üyesi kişilerin köpekleridir ve kendileri tarafından yarışmalara sokulacaktır. Kulübümüz, eğitim danışmanlığı yapmakta ve köpeklerin yeteneklerinin sahipleri tarafından daha iyi anlaşılabilmesi konusunda yönlendirmektedir.



Agility

Bikejoring

Canicross

Carting

Dog Hiking

Earthdog Trials

Field Trials

Flyball

Disc Dog

Musical Freestyle

Mushing

Obedience Training

Protection Sports (including Schutzhund and Ring sports)

Pulka

Rally Obedience

Scootering

Sled Dog Racing

Skijoring

Sheepdog Trials

Sighthound Racing, including Greyhound racing, coursing, and lure coursing

Tracking Trials

Weight Pulling
http://www.ask-9.org/kop_sp.html

Hiç yorum yok: