7 Eylül 2008 Pazar

KÖPEK EĞİTİMİ

K9 NE DEMEKTİR?
K-9 Amerikan polis ve askeri köpek eğitime verilen genel terimdir.

K-9 Eğitimi: Koruma, bodyguard, narkotik, bomba, asayiş, iz takibi ve diğer askeri ve polis köpeği eğitimlerini konu alır.

Pek çok kişi K-9 terimini Alman Çoban Köpeği ile karıştırmaktadır. Bu son derece yanlıştır. Hollywood sinemasının yapımı ünlü K-9 filminde "James Belushi" ile birlikte onun zeki ve cesur narkotik köpeğini oynayan "Jerry Lee" adlı köpek bir Alman Çoban Köpeğidir. Bu nedenle köpek severler filmin verdiği imaj ile K-9 adını bu ırkın adı olarak anmaktadır. Hatta bu ırka sahip olmak isteyen kişiler, satıcı tarafından kendilerine siyah veya kahverengi bir Alman Çobanı yavrularını getirdiği zaman, alıcı bu yavruların K-9 olmadığını belirterek başka yavru gösterilmesini ister.

Gerçekte K-9 bir kelime oyunudur.

İngilizcede “canine” köpekgillere ait, köpek, köpek ve benzeri hayvanlarla ilgili manalarına gelmektedir.

Okunuşu ise “keynayn” şeklindedir. K9 kelimesi de İngilizcede keynayn (K-key, 9-nayn) olarak okunur.

Tabiî ki Amerika’da ve daha sonrada dünyada bu kelime eğitimli polis köpeği olarak kabullenilmiştir.

Artık K9 denilince temel itaat ( sevk kayışı ile birlikte sahibinin otur, yat, izle, kal, gel, bekle ve sürün komutlarına uyması ), ileri itaat ( temel itaat eğitimindeki komutları sevk kayışsız olarak yapması ) ve saldırı ve koruma eğitimi almış köpekler anlaşılmaktadır.


K9 OLABİLECEK KÖPEKLER
Hangi Cins Köpeklerden K9 olur?

K9 köpeği olarak kullanılan köpek ırkları :

Burada konuyu ikiye ayırmakta fayda vardır. Birincisi asayiş ve koruma görevi yapacak K9 köpekleri diğeri arama görevi yapacak olanlar. Asayiş Köpeği olarak kullanılacak köpeklerde şu özelliklere dikkat edilmelidir:

1.Vücut Ölçüleri :
Asayiş görevi yapacak köpek ırkları öncelikle vücut olarak ne çok iri ne de küçük olmalıdır. Bu iş için en ideal köpekler 25 – 50 kg. arasındaki köpek ırklarıdır. Çünkü ağır köpek hantal olur, dar yerlerden geçmesi gerektiğinde zorlanır, zaptetmesi daha zordur. Ayrıca iri ırklarda kalça displazisi riski daha yüksektir. Minik köpeklerin ise zaten caydırıcılığı olmaz. Buna göre dünyada ve Türkiye’de Asayiş K9 köpeği olarak kullanılan başlıca ırklar şunlardır:

• Alman Çoban Köpeği
• Doberman
• Rottweiller
• Dev Snautzer
• Belçika Çoban Köpeği
• Belçika Malinois
• Boxer

2.İtaat Kapasitesi :
Bu görevde kullanılacak köpekler yüksek itaat etme kapasitesine sahip olmalı. Bu tür görevde itaatsiz köpekler yada itaat eğitimini tamamlayamayan köpekler asla kullanılamazlar. Bu nedenle Kangal, Sibirya Kurdu, Alaska Malamutu, Pitbull gibi köpeklerin itaat eğitimini almakta zorlandıkları için bu görevlerde kullanılması uygun değildir.

3.Genel Görünüş:
K9 denilince insanların aklına iyi eğitilmiş, güzel görünümlü köpekler gelmektedir ve bu da insanlarda bir saygınlık ve ciddiyet uyandırmaktadır. Yukarıdaki özelliklerden birisi eksik olursa insanlarda oluşan bu düşünce tersine dönebilecektir. Yani K9 olarak getirilen bir köpek, eğer emirlere itaat etmiyor ve sahibini dinlemiyor ise bunu gören insanların o köpeğe ve sahibine karşı saygınlığı kalmayacaktır. Aynı şekilde görünüş olarak köpeğin kusurları varsa bu da psikolojik olarak insanları etkilemesine engel olacaktır.

http://www.polisiye.com/devam.asp?yazid=792#

Hiç yorum yok: