11 Eylül 2008 Perşembe

KÖPEK EĞİTİMİ

KÖPEKLER İÇİN ÖZGÜRLÜĞÜN BAŞLADIĞI ve BİTTİĞİ YER
Köpekler için özgürlük, yaşadığımız şehrin; park ve sokaklarında serbestçe koşup, sağı solu rahatsız eden, oraya buraya tuvaletini yapan, insanların üzerine atlayıp, salyasını üstüne bırakmak demek değildir.
Bu düşünce, köpek bakımı, eğitim ve yetiştirme kültürünün çok köklü ve yerleşik olduğu ileri ülkelerde, yasalar ve bireylerin bilinçli olmaları sebebi ile, doğru uygulanmaktadır. Tasmasız dolaşan köpek, kontrol dışı köpek demek olup, debriyajı, freni olmayan bir araca benzer.
-EĞİTİM ve KONTROL KÖPEĞE DAHA BÜYÜK ÖZGÜRLÜK SAĞLAR" fikri çok doğrudur.
Köpekleri ile tasmasız ve kontrolsüz dolaşabileceklerini düşünen insanların çokluğu,ne yazıkki Ülkemizde, zaten köpek korkusunun çokça, hayvan sevgisinin azca olduğu gerçektir. Bu durumda daha da köpeklere ve köpek sahiplerine karşı antipati ile bakılmalarına neden olmaktadır.
Sahiplerin, olabileceklerden habersiz, cahilce köpeklerini serbest bıraktıklarında,başlarına neler gelebileceklerini yeterince kavrayamadıkları anlaşılmaktadır. Trafik kazalarından tutun, hayvanının zarar görmesi, köpeklerden korkan insanlara ve hatta çocuklara istemeden zarar verebileceklerini düşünmeleri gerekmektedir.
En yumuşak karakterli köpek bile, iyi niyetle yaklaştığı çocuğu ürkütüp, korkmasına ve kaçarken trafiğin içine dalarak bir faciaya yol açabileceği, veya kendisinin bir kuşun, kedinin vs peşinden koşup, büyük bir tehlike yaşanacağı düşünülmelidir. İnsan nasılki 2 - 3 yaşındaki çocuğunu yanından vede kontrolünden ayıramaz ise, hayvanını da kontrolde tutması gerekir.
Köpeğiniz yanınızda güvenle tasma ile yürüyorsa, haksız suçlamalara neden olmadan, diğer insanlardan tepki almamanızı sağlar.
TEMEL İTAAT EĞİTİMİ almış köpeğiniz, kontrol altında serbestçe ve başkalarını rahatsız etmeden dolaşmanıza imkan verecektir.
Köpeğiniz genç yaşta, diğer köpeklerle sosyalleştirildiyse bu ilerki yaşlarda, diğer insanlar ve diğer canlılarla daha uyumlu, rahatça hareket edebileceğiniz bir durum yaratır. Bazı köpek sahiplerinin özellikle köpeklerini diğer insanlara ve canlılara zarar verecek şekilde yetiştirmeleri ve eğitmeleri; hem kendileri, hemde başkaları açısından büyük risk taşır. Bunlar maalesef bizim ülkemizdeki yasaların yetersizliğinden, vede insanımızın yasatanımazlığı, sorumsuzluğundan kaynaklanmaktadır.
Köpeğinizin, toplumun saygıdeğer bir üyesi olmasını sağlamak, tamamen sizin elinizdedir.
KÖPEĞİNİZLE TASMASIZ DOLAŞMAK İSTİYORSANIZ, başınıza gelebilecek tehlikelerden, haberiniz yok demektir.

Hiç yorum yok: