21 Mayıs 2008 Çarşamba

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ


KIRIM-KONGO HASTALIĞINI TAŞIYAN KENE SİZE EVCİL HAYVANLARINIZDAN BULAŞMAZ,ANCAK KENDİNİZİ VE EVCİLİNİZİ ÖNLEM ALARAK KORUYUNUZ.BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN YADA YABAN HAYVANLARININ BULUNDUĞU MEŞELİK,MERALARDAN UZAK DURUNUZ.!
EVCİLİNİZİN PARAZİT UYGULAMALARINI ÖZELLİKLE BAHAR VE YAZ AYLARINDA
ZAMANINDA YAPILMASINA DİKKAT EDİNİZ!

1-KIRIM - KANGO KANAMALI ATEŞİ NEDİR?
Kırım-kongo kanamalı ateşi ilk olarak hastalığın ismini aldığı kırım ve kongo da görülen,virüs denilen mikropların sebep olduğu ölümcül seyredebilen bir hastalıktır.
2-KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ NASIL BULAŞIR
Hastalık insanlara,kenelerin kan emmesi sonucu bulaşır.evcil hayvanlarada aynı şekilde bulaşabilmekte ,ancak hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir.
hastalık ayrıca çiftlik hayvanları üzerinde bulunan kenelerin çıplak elle toplanarak ezilmesi,vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucuda bulaşma olabilmektedir.
3-KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastalıkta ateş ani başlayan baş ağrısı,kas ağrısı,kırıklık,halsizlik,belirgin iştahsızlık,bulantı,kusma,karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler görülebilir.
İlk günlerde yüzde ve gögüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir.göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir.burun ve dişeti kanamaları gibi vücudun değişik yerlerinde kanamalarda olabilir.
4-KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİNDEN NASIL KUŞKULANILIR?
Yukarıda belirtilerin bulunduğu kişilerin son iki hafta içinde :
*kene tutunması veya çıplak elle kene ezme hikayesi varsa
*kırsal kesimde yaşama veya diğer bir sebeple kırsal alana gitmeleri söz konusu ise,
*hayvanların kanlarına,vücut sıvılarına veya diğer dokularına temasları var ise
*bu hastalığa yakalanmış kişilerin kan ve vücut sıvılarına bir temasları olmuş ise kırım-kongo kanamalı ateşinden şüphe edilmeli ve vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
5-KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ,VİRÜS ALINDIKTAN SONRA NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR VE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
Kene tarafından ısırılma veya kene ile temas sonucu virüsün alınmasını müteakiben hastalığın belirtileri genellikle 1-3 gün de ortaya çıkar.bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir.hasta insan veya hayvanlara ait kan vücut sıvıları veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu meydana gelen bulaşmalarda hastalığın belirtilerinin ortaya çıkma süresi 5-6 gündür.bu süre en fazla 13 gün olabilmektedir.
hastalık çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkmaktadır.
6-KIRIM - KONGO KANAMALI ATEŞİ NERELERDE GÖRÜLMEKTEDİR?
Hastalık sıklıkla afrika,asya,ortadoğu ve doğu avrupada görülmektedir.son yıllarda türkiye,kosova,arnavutluk,iran pakistan,afganistan kuzey kafkasya ve güney afrikada da görülmüştür.
ülkemizin coğrafik yapısı ve iklimi bir çok kene türünün yaşaması için uygun bir yapıya sahiptir.
bu hastalığı taşıyan kene türü ise özellikle bozkır iklimi ile diğer iklim kuşaklarının kesiştiği,bol yaban hayvanı barındıran ve meşelik ormanların yoğun olduğu kırsal alanlar başta olmak üzere ülkemizin birçok yerinde görülebilir.
bu tür keneler şehir merkezleri ve nemli iklim kuşağında yaşama şansı bulamamaktadır.
7-KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİNİN TEDAVİSİ VARMIDIR?
Yukarıdaki belirtilerin görülmesive hastalıktan kuşkulandıracak bir durumun bulunması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulursa hastalığın teşhis ve tedavisi için gerekenler yapılmaktadır.
8-KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİNDEN NASIL KORUNULMALIDIR?
*Kırsal alanlara orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlerdeki piknik alanlarına gidenler açık renkli giysileri giyinmeyi tercih etmeli,pantolon paçalarını çorap içine almalı,dönüşte mutlaka vücutlarını kene yönünden kontrol etmeli,kene var ise uygun bir şekilde uzaklaştırılmalıdır.
*keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı,uygun bir malzemeyle pens,eldiven gibi vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır.keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
*özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir
*keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla kenelerin üzerine sigara basmak,kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
*riskli alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan yerlerine vücuda sürülebilen böcek kovucu ilaçlar(repellent)ile birlikle giysiler ile ayakkabılara sıkılarak kullanıldığında uzun süre keneleri öldürücü etkisi olan sağlık bakanlığından izinli ilaçların kullanılması önerilir.
*evcil hayvanlarınıza da kene uygulaması yapılmalıdır.
*hayvanların ve insanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemelidir.
*hasta kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.
T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI

Hiç yorum yok: