9 Mayıs 2008 Cuma

KÖPEK EĞİTİMİ " BASINDAN KÖPEK HABERLERİ "

Mahkumlar, terapi için köpek eğitiyor

ABD `nin Kansas eyaletindeki bir hapishanede mahkumlar için ilginç bir terapi yöntemi kullanılıyor: Köpek eğitmek... Sahipleri tarafından şiddete maruz kalan, sokağa terk edilen ya da yaralı bulunan köpekler, mahkumlar tarafından eğitiliyor. Kendileri de bu konuda eğitim alan tutuklular, köpekleri temel emirlere yanıt verecek şekilde yetiştiriyor. Ardından hepsi, kent merkezindeki özel hayvan barınağına götürülüp `evlat edinilmeyi` bekliyor. Birkaç gün burada kalan köpekler kendilerine yeni sahip buluyor. Bulamayanlar, hapishaneye geri gönderiliyor. Yetkililer, 2004`te başladıkları bu programla, 1200 köpeği eğitip yeni sahiplerine ulaştırdıklarını söylüyor. Bu işle 100 mahkumun ilgilendiği kaydediliyor. Bir köpeğe `otur ,` `kalk,` gibi temel emirlerin öğretilmesi, iki hafta sürüyor.
DIŞ HABERLER

Köpekle yürümek depresyonun ilacı

10.11.2006 İngiltere`de 65 köpek ve köpek sahibi üzerinde yapılan araştırmalarda köpekle beraber yürümenin yalnızlık sorununu yenmeye yardımcı olduğu ve depresyona iyi geldiği ortaya çıktı. Portsmouth Üniversitesi ...

İngiltere `de 65 köpek ve köpek sahibi üzerinde yapılan araştırmalarda köpekle beraber yürümenin yalnızlık sorununu yenmeye yardımcı olduğu ve depresyona iyi geldiği ortaya çıktı. Portsmouth Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sadece köpek sahiplerini değil köpekleri de sevindirecek. Çünkü köpekler de fiziksel olarak daha zinde bir hale geliyor. Köpekle beraber yürümenin kalp krizi ve obeziteye de iyi geldiği aynı araştırmadan çıkan sonuçlar arasında.

Rahip, köpeğiyle dua ediyor!




Güney Japonya`da bulunan bir Budist tapınağında, rahip Joei Yoşikuni`ye ait 1.5 yaşındaki Chihuahua cinsi köpek sahibiyle birlikte dua ediyor.

Mihrabın önünde arka ayakları üstünde oturup ön patilerini bağdaştıran köpek kasabanın yeni ilgi odağı.


Köpeğin dua hareketlerini öğrenmesi birkaç gün almış. Rahip Yoşikuni köpeğin kasabanın dilinde olduğunu ve dua ettiği haberinin yayılması üzerine tapınağı ziyaret eden turist sayısının da arttığını söylüyor.


Conan adlı köpeğinin her sabah ve akşam yemeğinden önce kendisiyle birlikte dua ettiğini de ekleyen rahip Joei Yoşikuni, köpeğinin bu alışılmadık hareketini, "Sanırım beni hep dua ederken gördüğünden, aklına aynı şeyleri yapmak gelmiş olmalı" diyerek açıklıyor.


Rahipler şimdi köpeğe meditasyon yapmayı da öğretiyor. Yoşikuni meditasyon eğitiminin çok daha zor olduğunu, şimdilik sadece meditasyon yaparken köpeğine yanında oturmayı öğretmeye çalıştığını belirtiyor.
2008-04-06 Haber24

Köpekler, sara nöbetini önceden haber veriyor

ABD`de sara nöbetlerinde yardım vermeleri için eğitilen köpekler, birçok kişinin canını kurtarıyor. Bu köpekler, nöbete yakalanan sahipleri için ilaç getirip başkalarına durumu haber verebiliyor. Eğitilen köpeklerin bazıları ise nöbet gelmeden sahiplerini uyarma yeteneğini kazanıyor.

RUTGERS Üniversitesi `nden nöroloji uzmanı Robert Reep, sara nöbetini köpeklerin önceden nasıl sezinlediklerini tam olarak açıklayamadıklarını belirtti. Ancak bir teoriye göre, insanların 300 misli daha iyi koku alma duyusuna sahip olan köpekler, sara nöbetine yakalanacak kişilerin vücudundaki koku değişimini hissedebiliyor. Buna göre nöbetler beyindeki elektriksel rahatsızlıkların sinir sistemine yansımasından kaynaklanıyor ve bu da vücut kokusunda insanların hissedemeyeceği bir değişime yol açıyor.


Köpeklere eğitim verilen merkezlerde amaç, sara nöbetine yakalananlara yardım edilmesinin öğretilmesi. Eğitilen köpeklerin hepsi bir nöbeti önceden haber verecek yeteneğe kavuşmuyor. Köpeklerin sadece yarısının ve bir yıl kadar sonra bu kapasiteye ulaştığı ifade ediliyor.


14 yıl önce geçirdiği bir kazadan bu yana sık sık ve bazen günde iki kez nöbete yakalanan Connie Standley, 40 kiloluk köpeği Alex `ten çok memnun. Alex nöbetten önce uyarıda bulunan bir köpek. ``Bouvier de Flanders `` cinsi Alex , nöbeti sezinleyince sahibini yatmaya zorluyor ve o da yanına uzanıyor. Standley, Alex sayesinde nöbet sırasında düşerek yeni kazalar geçirmekten de kurtulduğunu söylüyor. Alex gerektiğinde telefonu ve ilaçları da Standley`e getiriyor.
2002-04-08 Hürriyet

`Dekoder`le köpekler 200 cümle konuşuyor

Yapım fikri ilk kez 2003`te Japonya `da ortaya atılan `köpek dekoderi,` köpeklerin havlamalarını kelimelere döküyor. Bir tasmanın üstüne yerleştirilen `Bow Lingual` isimli alet, 80 farklı cins köpeğe `Hayvanca-insanca` çevirmenlik yapabiliyor. Bow Lingual ayrıca, bir köpeğin çıkardığı sesin tonu ve uzunluğundan elde edilen bilgileri 200 değişik cümleye çevriliyor. Ayrıca duygular,mutlu, üzgün, öfkeli, muhtaç, sahiplenici, kendine güvenen gibi altı kategoriye ayrılıyor. Bow Lingual`ın 36 kelimelik ilk modeli, 2002`de Time dergisi tarafından


`En İyi Buluş Ödülü` almıştı. DIŞ HABERLER
2006-07-19 Sabah

Köpek trene binip evini buldu

Archie adlı labrador cinsi köpek, evinden uzaklarda tren garında sahibini kaybedince, tek başına trene atlayıp evini bulmayı başardı. Mail gazetesinin haberine göre, Archie sahibi Mike Taitt `ı İskoçya `nın doğusundaki İnverurie garında kaybetti. Eğitimli köpek, sahibini bulamayınca trene atladı; Tren doğru istikamette gidiyordu ve Archie , doğru istasyonda inerek evini buldu. Köpeğin ``kaçak yolcu`` olarak trene bindiğini ve 12 dakika sonra İnsch istasyonunda indiğini kamera görüntüleriyle iki güvenlik yetkilisi ve bazı demiryolu çalışanları da doğruladı. / LONDRA 29.08.2005
2005-08-29 Yeni Asya

Hiç yorum yok: