21 Mayıs 2008 Çarşamba

KÖPEKLERLE GÜVENLİK " K-9 ASSISTANCE DOG "





Hangi Cins Köpeklerden K9 olur?

K9 köpeği olarak kullanılan köpek ırkları :

Burada konuyu ikiye ayırmakta fayda vardır. Birincisi asayiş ve koruma görevi yapacak K9 köpekleri diğeri arama görevi yapacak olanlar. Asayiş Köpeği olarak kullanılacak köpeklerde şu özelliklere dikkat edilmelidir:

1.Vücut Ölçüleri :
Asayiş görevi yapacak köpek ırkları öncelikle vücut olarak ne çok iri ne de küçük olmalıdır. Bu iş için en ideal köpekler 25 – 50 kg. arasındaki köpek ırklarıdır. Çünkü ağır köpek hantal olur, dar yerlerden geçmesi gerektiğinde zorlanır, zaptetmesi daha zordur. Ayrıca iri ırklarda kalça displazisi riski daha yüksektir. Minik köpeklerin ise zaten caydırıcılığı olmaz. Buna göre dünyada ve Türkiye’de Asayiş K9 köpeği olarak kullanılan başlıca ırklar şunlardır:

• Alman Çoban Köpeği
• Doberman
• Rottweiller
• Dev Snautzer
• Belçika Çoban Köpeği
• Belçika Malinois
• Boxer

2.İtaat Kapasitesi :
Bu görevde kullanılacak köpekler yüksek itaat etme kapasitesine sahip olmalı. Bu tür görevde itaatsiz köpekler yada itaat eğitimini tamamlayamayan köpekler asla kullanılamazlar. Bu nedenle Kangal, Sibirya Kurdu, Alaska Malamutu gibi köpeklerin itaat eğitimini almakta zorlandıkları için bu görevlerde kullanılması uygun değildir.

3.Genel Görünüş:
K9 denilince insanların aklına iyi eğitilmiş, güzel görünümlü köpekler gelmektedir ve bu da insanlarda bir saygınlık ve ciddiyet uyandırmaktadır. Yukarıdaki özelliklerden birisi eksik olursa insanlarda oluşan bu düşünce tersine dönebilecektir. Yani K9 olarak getirilen bir köpek, eğer emirlere itaat etmiyor ve sahibini dinlemiyor ise bunu gören insanların o köpeğe ve sahibine karşı saygınlığı kalmayacaktır. Aynı şekilde görünüş olarak köpeğin kusurları varsa bu da psikolojik olarak insanları etkilemesine engel olacaktır. Mesela kuyruğu ya da kulakları kesik bir Alman Çoban Köpeği beklenen saygıyı ve korkuyu uyandıramayacaktır. Aynı şekilde kırma bir sokak köpeği eğitilse dahi hiçbir zaman K9 olarak görülmeyecektir. Ya da tüyleri taranmamış, yıkanmamış, pis kokan bir köpek istenmeyecektir. Bu nedenle dış görüne önem verilmeli, görev için orijinal ırklar kullanılmalı, bu köpeklerin dış görünüş olarak herhangi bir kalıcı kusurları olmamalıdır.

4.Vücut Sağlığı:
Asayiş köpeklerinin bu zorlu görevi yapmalarına engel teşkil edecek herhangi bir sağlık problemleri olmamalıdır. Yani ayağı kırık ya da kesik, dişlerinin çoğu eksik, sağır ya da kör olan, ağır kalça displazisi bulunan, sara, solunum yetmezliği, kalp rahatsızlığı ve benzeri hastalıkları bulunan köpeklerin asayiş görevinde kullanılması imkansızdır. Bu köpekler tedavi edilebilecekse ve edilirse veteriner onayı ile görev yapabilirler.

5.Psikolojik Durumu :
Köpeklerin doğumdan itibaren 3 haftalıktan 3 aylık oluncaya kadar geçen süre aktif sosyalleşme sürecidir. Bu süre içerisinde insanlara, arabalara, kedilere ve diğer hayvanlara, diğer köpeklere ve günlük hayatta ve görevlerde karşılaşabileceği her türlü ortama karşı sosyalleştirilmemiş bir hayvanın daha sonra bunları kazanması çok zordur. Bir köpeğin karakteri ise 18 aylık olduğunda ise tam olarak oturmuş olur. İşte bu kritik dönemlerde yanlış ve kötü tecrübeler yaşamış köpekler, daha sonra çeşitli zamanlarda ve beklenmeyen hallerde, beklenmedik tarzda hareketler yaparak sahibine ya da başkalarına zarar verebilirler. Mesela çocuklardan sakallı bir insandan zamanında bir kötülük gören köpek bunu unutmayacak ve genelleme yaparak bütün çocuklara ve sakallı insanlara düşman olabilecektir. Yada hayatında hiç şemsiyeli yada şapkalı insan görmemiş bir köpek onlara karşı saldırgan bir tutum izleyebilecektir. Bu nedenle asayiş hizmetinde kullanılacak köpekler mümkün olduğunca küçük yaşlardan itibaren gözetim altına alınmalı ve karşılaşabileceği her ortama karşı eğitilmelidir. Köpeği göreve götüren kişi onun huyunu yada zaaflarını çok iyi bilmelidir.

6.Yaşı:
Asayiş ve koruma görevinde kullanılacak köpekler normalde en erken 1 yaşında göreve başlarlar ve 9 yada en fazla ise 10 yaşına kadar bu görevi sürdürebilirler. Bu yaştan sonra o görevde tutulmaları doğru değildir. Normalde köpekler 15-16 yıl yaşayabilirler fakat koruma görevi yapan köpekler daha çok yıprandıkları için yaşıtlarına oranla daha erken ölürler. Bu nedenle kalan ömrünü de rahat edebileceği bir çiftlikte sürdürmesi uygun olacaktır.

Arama köpeği olarak kullanılacak köpekler için ise şu özellikler bulunmalıdır:

1.Vücut ölçüleri : Arama köpekleri de normal vücut ölçülerine sahip köpeklerden seçilir. Bunun nedeni ufak ırkların arama yaparken çıkması gereken yerlere çıkamaması, iri ırkların ise çıktıkları yerlerde zarar verebilecek olmasındandır. Arama köpekleri için en uygun ırklar şunlardır:

Border Collie
Alman Çoban Köpeği
Labrador Retriever
Golden Retriever
English Springer Spaniel
Cocker Spaniel
Belçika Malinois

Bunun yanında gerek ırk özellikleri dolayısıyla arama işi için hiç uygun olmayan ırklar vardır. Mesela boxer, bulldog gibi ırklar kısa çeneleri ve solunum güçlükleri gibi nedenlerle sağlıklı bir arama yapamazlar. Ayrıca Rotwieller, kangal, Sibirya kurdu, Tazı cinsi köpekler, terrier kategorisindeki köpekler arama köpeği olmak için uygun değildirler.

2.Oyunculuk: Bütün arama köpekleri bir top yada başka bir oyuncak ile oynamak konusunda son derece hırslı köpeklerden seçilir. Bu köpekler nadir bulunur. Her köpek bu görev için uygun değildir. Hatta yukarıda sayılan ırklar bile belki % 10 u bu iş için ideal sayılır. Bazen de ırk özellikleri taşımayan ya da kırma köpekler de bu iş için elverişli olabilir. Bu nedenle önyargılı olmadan köpek seçilmesi gerekmektedir.

3.Vücut Sağlığı : Arama köpekleri nadir bulundukları ve yetiştirilmesi çok zor oldukları için fiziki görüntü açısından çok önemsenmezler. Yani kırma, kesik kulaklı bir köpek arama köpeği olabilir. Fakat sağlık şartları açısından biraz daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle kalça displazisi olan köpekler arama işi için kullanılmamalıdır. Çünkü bu hastalığa sahip köpeklerin az hareket etmeleri ve şişman olmamaları gerekmektedir. Arama köpekleri ise oyuncu oldukları için çok hareketlidirler ve bu da eğer kalça displazisi varsa sakatlıklara yol açabilir. Ayrıca nefes darlığı, sara, böbrek hastalıkları vs. olmamalı. Ve belli zamanlarda veteriner hekim kontrolünden geçmelidirler.

4.Psikolojik Durumu : Arama görevinde kullanılacak köpekler aşırı korkak yada saldırgan olmamalıdır. Görev sırasında ilgisi çabuk dağılmamalı ve başka yerlere odaklanmamalıdır. Mesela bir narkotik araması yapan köpek, aranılan yerden gelen bir yemek kokusuna odaklanırsa görevde başarısız olur ve diskalifiye etmek gerekir.

5.Yaşı: Arama köpekleri en erken bir yaşından itibaren görev yaparlar ve 7 yada en geç 8 yaşında emekliye ayrılırlar.
kaynak:http://www.polisiye.com


K-9 TEAM - ASSISTANCE DOG
SAYKA GRUP VE BEST DOG CLUB , Özel güvenlik ve K-9 assistance team olarak bir çok projede ortak girişim yapmaktadırlar.
Grubumuz gerektiğinde insan ögesini guard,bomba,narkotik,kadavra bulma türünde asistan tip köpekler ile takviye edebilir.
Köpek ve idarecisi fevkalade korku veren bir ikili oluştururlar.(ekip olurlar)
Bu tip köpekler,profesyonel köpek eğitim uzmanı Güngör ÇİLLİ nezaretinde çiftliğimizde eğitilerek,ayrıca bu görevlerin yapılacağı mekanlar ve kişilere de adaptasyon eğitimleri periyodik olarak verilir,aynı zamanda belirli zamanlarda tekamül eğitimi verilir.
EĞİTİMLİ K-9 KÖPEKLERİN FAYDALARI NELERDİR?
Bu tip güvenlik yapılan yerlerde silahlı personele ayrıca ihtiyaç olmaz.Eğitimli köpekler özellikle gece,kritik ve ıssız yerlerde görev yapan ve yerine göre silaha ihtiyacı olabilen özel güvenlik personeline silahın vereceği emniyeti ve korumayı bazen daha üstün olarak da verebilir.
Gelişmiş koku duyuları ile karanlık bir bölgede saklanan ve sızmaya çalışan insanları da tesbit edip haber verecek ve tehlikeyi önceden haber verebilecek anatomik ve fizyolojik donanıma sahiptir.
Bununla birlikte K-9 köpek ile görev yapan güvenlik görevlisi kendisini daha güçlü hissedecek ve görevini her ortamda hakkı ile yerine getirebilecektir.
Güvenlik görevlerinde eğitimli köpekler kullanılması gelişmiş ülkelerde son derece yaygındır.
Bunun birinci nedeni köpeklerin akıl almaz koku hassasiyetleridir.
İnsanlarda koku bölgesi yaklaşık 500 mm2. olup,20 milyon hücre kapsadığı halde,köpeklerde bu bölge 7000 mm2.olup,280 milyon hücre kapsar.
Dolayısıyla insanlara nazaran köpekler yaklaşık 14 kat daha fazla hücre sayısına sahiptirler.
buda köpeklerin insanlardan binlerce kez daha fazla koku alması demektir.
İkinci büyük husus ise,modern teknoloji insanların zaaflarını taşıdığı halde profosyonel eğitimli köpeklerde bu zaaflar yoktur.



Hiç yorum yok: