26 Haziran 2008 Perşembe

BASINDA KÖPEK


Teröre Karşı Kangal Timi

JAKEM Komutanlığı'nda, Kangallara, "iz takip, mayın arama, ceset arama, suda arama ve kurtarma" gibi konularda askeri eğitim veriliyor.

Dünyaca ünlü Sivas Kangallarının bir özelliği daha keşfedildi. Nevşehir'deki Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı Jandarma At-Köpek Eğitimi ve Meslek Edindirme Kurs Merkezi (JAKEM) Komutanlığı'nda, Türk Kangal cinsi köpekler teröre karşı eğitilmeye başlandı. Kangallara, "iz takip, mayın ve ceset arama, suda arama ve kurtarma" gibi konularda askeri eğitim veriliyor. Yaklaşık 6 ay sürecek bir eğitimden sonra Güneydoğu'ya gönderilecek olan Kangallar, dünyada ilk olarak terörle mücadelede görev alacaklar.
JAKEM yetkilileri, Kangalların çok zeki köpekler olduklarını hatırlatarak, bu köpeklerin polis köpekleri gibi çok rahatlıkla askeri amaçlarla kullanılabileceğini ifade etiler. Kangalların daha önce "Akbaş, Kars Çoban ve Tarsus Çatal Burun" gibi köpeklerle birlikte emniyet tarafından daha önce eğitilmeye başlandığını, ancak istenilen verimin alınamadığını hatırlatan JAKEM yetkilileri, bu köpeklerin "yüksek düzeyde bir zeka, değişmeyen mizaç ve az derecede saldırgan" oldukları için rahatlıkla askeri amaçlarla kullanılabileceğini anlattılar.
NASIL EĞİTİLİYORLAR?
JAKEM yetkililerinin verdiği bilgiye göre, iz sürme, mayın ve ceset arama gibi konusunda Kangallar koku üzerine eğitiliyor. Eğitimin birinci aşamasında öncelikle eğitici ile Kangallar arasında güçlü bir bağ kuruluyor. İkinci aşamada köpek ve eğiticisi değişik seviyede saklanmış mayınları, bubi tuzakları ve et parçalarını bulmaya çalışıyor. Bu aşamaları başarı ile geçen Kangallar, son değerlendirmeye alınarak sertifikalandırılıyor. Rüzgar, gürültü, yağmur, kar ve fazla hareketlilik kangalların aramasını etkiliyor. Bu nedenle Kangalların eğitiminde, arazi ve hava koşullarına özellikle dikkat ediliyor.
KANGALLAR ASYA KÖKENLİ
Kangallar, Türk çoban köpeği olup Asya Çoban Köpeği ailesinden geliyor. Bu köpekler Anadolu'ya Oğuz Türkleri'nin 250 yıllık göçleri sırasında gelmiş. Küçük baş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan Oğuz Türklerinde Kangalllar hayvan sürülerinin ve kendi yaşam alanlarının korunmasında kullanılmış. Kuyruğu kıvrımlı, yukarı doğru kalkık ve halka biçiminde. Kangallarda kafa iri, alın kısmı geniş ve yüksek, çene kalın ve güçlü, dişler çok iri. Çene ve burun orta uzunlukta, burun küt, kulaklar üçgen şeklinde, büyükçe, kafaya yapışacak şekilde aşağı sarkık ve siyah dalgalı görünümde. Gözler genelde siyah ve kahve rengi.
ASLAN GİBİ KÖPEK
Kangal köpeğinin vücut yapısı aslanı andırıyor. Kalça oldukça küçük olup, boyun yüksekliğinde. Bel ince, karın içeri çekik. Ön bacaklar oldukça kalın ve adaleli, kavgada kullandığı önemli silahlardan biri. Arka bacaklar, ön bacaklar kadar kalın olmamakla birlikte, daha uzun ve düşmanını biran önce yakalamada büyük avantaj sağlıyor. Ön ayak parmakları dört adet olup kalın ve küt tırnaklı. Göğüste beyaz bir madalyon bulunabiliyor. Yüzündeki Kangal beni ya da benleri ile üst damağındaki siyah leke Kangal'ın soy saflığının garantisi sayılıyor. Ağırlık erkeklerde 45-70, dişilerde 40-60 kilogram civarında.
http://www.haberalemi.net

Hiç yorum yok: