25 Haziran 2008 Çarşamba

KÖPEK BAKIMI

Evde hayvan beslerken bunlara dikkat!

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, evcil hayvanların aşı, ilaç ve kontrollerinin düzenli şekilde yapılmamasının insan sağlığı açısından risk oluşturabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Dodurka, son yıllarda evinde hayvan besleyenlerin sayısının hızla arttığına dikkat çekerek, "Evimizde baktığımız evcil hayvanların ilaç, aşı ve periyodik kontrolleri yapılmazsa hayvanlardan geçebilecek hastalıklar sahiplerinin sağlığını tehdit edebilir" dedi.

Prof. Dodurka, özellikle kedi ve köpeklerden insan sağlığını tehdit edebilecek hastalıklar bulaşabileceğini vurgulayarak, bunlardan kuduz, hidatik kist ve toksoplazmanın en önemlileri olduğunu söyledi.

"Veteriner hekim kontrolünde gerekli tedbirlerin alınmasıyla bu tehlike ortadan kalkar" diyen Prof. Dr. Dodurka, "Özellikle çocukları gereksiz korkularla hayvan sevgisinden mahrum etmemeli" şeklinde konuştu.

Söz konusu hastalıklar arasında bulaşma riski en az, ancak sonuçları açısından en önemlisinin kuduz olduğunu belirten Prof. Dr. Dodurka, bu hastalığa karşı hayvanların mutlaka aşılanması gerektiğini kaydetti. Evdeki kedi ve köpeklerin aşılandıktan sonra herhangi bir tehlike oluşturmayacaklarını ifade eden Prof. Dr. Dodurka, şöyle devam etti:

"Kuduz sadece aşılı olmayan hasta hayvanın ısırmasıyla bulaşır. Aşılı hayvanın ısırdığı insanlar bile panik halinde doktora gidiyor. Doktor da sorumluluk almamak için aşıya sevk ediyor. Bu nedenle yapılan aşı miktarı çok yüksek. Türkiye kuduz görülen ülkeler arasında dünyada üst sıralarda değil, ama aşı tüketimi bakımından üst sıralarda. Gereksiz yere çok fazla aşı tüketiyoruz."

İÇ PARAZİTLER
Prof. Dr. Dodurka, evcil hayvanlarda parazitlerle etkin şekilde mücadele edilmesinin önemine de değinerek, kedi ve köpeklerin eve alınmadan önce veteriner hekimin vereceği ilaçlarla iç parazitlerinden kurtarılması gerektiğini söyledi. Köpeklerde görülen bir tenya türünün yumurtasının, köpeğin dışkısıyla atıldıktan sonra insanların kan dolaşımına geçebileceğini ve ölümle sonuçlanabilecek hidatik kistlere neden olabileceğini anlatan Prof. Dr. Dodurka, "Bunlar karaciğer, akciğer, bazen de beyne kadar gidip yerleşirler. Daha çok akciğerde görülen kistler büyüdükçe belirtiler göstermeye başlar" dedi.
Prof. Dr. Dodurka, bu yumurtaların Türkiye´de tarım alanlarında da yoğun şekilde bulunduğunu, iyi yıkanmayan sebzelerden de bulaşma tehlikesinin olduğunu dile getirerek, "İnsanlarda ´bu parazit sadece köpeğin kılından geçer´ diye bir inanış var. Evdeki köpekten sahibine bulaşma riski, hayvana parazit ilacı yapılmaması veya çiğ etle beslenmesi durumunda söz konusu olabilir" şeklinde konuştu.

HAMİLE KADINLARDA DÜŞÜK TEHLİKESİ
Prof. Dr. Dodurka, kedilerden insanlara geçebilen paraziter hastalıklardan toksoplazmanın da hamilelik sırasında düşüğe veya bağışıklık sistemi çökmüş kişilerde hastalığa neden olabileceğini kaydetti. Kedilerin dışkısından bulaşabilecek bu parazit için kadınların hamile kalmadan önce test yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Dodurka, paraziti daha önce alanların bağışıklık kazanacaklarını, bağışık olmayan kadınların ise hamilelik döneminde hijyenik tedbirlere önem vermeleri gerektiğini bildirdi.
Hastalığı daha önce geçirmeyen hamile kadınların, evlerinde kedi varsa kumunu dökerken eldiven kullanmaları veya bunu başkasına yaptırmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Dodurka, "Parazit temizliği periyodik olarak yapılan, çiğ etle beslenmeyen hayvanların insanlara hastalık bulaştırma riski yoktur" dedi.

http://www.kopegim.gen.tr/makaleler

Hiç yorum yok: