24 Haziran 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ

Sahibini Eğiten Köpekler

Köpeğiniz sizi küçük patisinin çevresinde oynatıyorsa belki de daha etkili bir sürü lideri olmayı öğrenme vaktiniz gelmiştir.

Köpeğiniz sizi nasıl eğitir?
Sürekli davranışlarına bahane bulmaya başlarsınız.
Sorun çıkmasın diye sürkeli olayların akışını değiştirme gereği hissedersiniz.
Köpeğiniz yemeğini yemediğinde sürekli mama tabağına lezzetlendiriciler eklersiniz.
İstenmeyen şeyleri yapmadığında ona rüşvet vermek zorunda kalırsınız.
Masada yiyecek dilenmesine, oyuncağı ile sizi rahatsız etmesine, dışarı çıkma zamanlarındaki zaman belirlemelerine izin verirsiniz.
Bir sert bakışı koltuğunuzda onu rahat bırakmanıza yeter.

Yiyecek zincirinin üst basamaklarının kendini beğenmiş sakinleri olarak insanlar kendilerinin hayvanlardan daha akıllı olduklarına inandırarak yine kendilerini aptal yerine koyarlar. Bu köpek eğitiminde olduğu kadar hiç bir yerde bu kadar kendini belli etmez. Sadece insan olmanın köpeklerin bizi üstün varlıklar olarak görmesi ve dediklerimizi yapmak zorunda olmaları için yeterli bir neden görürürüz. Bu ilüzyon sık sık da bozulur. Bazı köpeklerin istek ve komutlarımıza tamamen sağır kaldıklarının yanı sıra bazılarının da insanları eğitmede gözle görülür bir şeklide başarılı olduğunu fark ederiz. Hala bizden daha akıllı olarak bunu sahiplerine pek de belli etmeden davranışlarını zekice yönlendirerek başarırlar.

Bu tür bir şey sizin başınıza hiç gelmez, değil mi? Siz, köpek sahipliğine "Koltuğun üzerine köpek çıkmayacak" ya da Köpekler patronlarına saygı duymak zorunda" gibi şeyler söyleyerek başlayanlardan olmalısınız. Köpeğiniz koltukta uyuklarken yerde ne aradığınızı açıklayabilir misiniz? (Çok rahat görünüyordu onu rahatsız etmek istemedim) Öyleyse en sevdiğiniz televizyon programı ağzındaki oyuncağıyla sizi kendisiyle oynamaya zorluyan köpeğinizce niçin seyrettirilmiyor?

Rahat olun. Bir köpek tarafından eğitilmek hepimizin başına gelebilir. "Ne zaman yemek ve gezinti istediğine hep o karar veriyor" ya da "Oyun için bize topunu attırıyor; ama ağzından almamıza izin vermiyor" şikayetleriyle bana gelen köpek sahiplerinin artık sayısını unuttum. Bu tür iyi "sahip eğitim" örnekleri neredeyse sayısızdır.

Pek çok köpeğin pek çok insanı eğitmesinin temel nedeni bunun kolay olmasıdır. Liderlikle karşılaştrıldığında bir köpek vahşi hayattaki doğal bir "sürü patronu" umarken insanlar genellikle bu beklentilerini karşılamazlar. Başlangıç olarak köpeklerin aksine bizim yaşamımız pek de tutarlı olmayan daha gri alanlardan oluşmaktadır. Kurt atalarının içgüdüsel zekası ve sosyal hayatına sahip köpekler bu anları zayıflık olarak görüp kendi yararlarına göre biçimlendirmekte gecikmezler.

Sürü Lideri
Köpeğimizle olan ilişkimizin gerçek doğası konusunda tutarsız davranabiliriz. Bir an onlardan bize itaat etmelerini umarken bir kaç dakika sonra onlara hakketmedikleri ödüller verip garip bir tonlamayla konuşarak bebek gibi davranabilmekteyiz. Tüm bu davranışlar köpeğin kendi önem ve rütbesinin arttığı mesajını vermektedir.

Köpeğiniz tarafından eğitilmeniz ve kendinizi onun tarafından yönetilir bulmanız ayrıca köpeğin ırkına, onun bireysel karakter yapısına da bağlıdır. Border Collie'lerin sıra dışı zekaları insanların davranışlarını kendi isteklerine göre yönlendirmede onlara büyük ün kazandırmıştır. Üreticiler bu nedenle yeni yavru sahiplerini uyarmadan satış yapmazlar.

Bazı köpekler diğerlerinden ayrıcalık ve kıdem arayışında daha inatçı ve sabit fikirli olabilirler. Bu tür bir köpekle ömrünüzü hayatınızda kaç defa ona koltuktan in dediğinizi ve nerelerde ona ne kadar yetki kaptırdığınızı hesaplayarak geçirebilirsiniz.

İtaat zincirinde görünürdeki her zayıflığı kendi yararlarına suistimal etmeleri kötü karakter işaretinden çok iç güdüseldir. Tehlikeli olan aile hiyerarşisi içinde çok yükselmesine izin verilen bir köpeğin sırası geldiğinde bunu korumak için saldırganlık gösterebileceğidir. Bu, liderliğini bilinçli ya da bilinçsiz test eden ailedeki diğer üyeleri ve özellikle çocukları ısırmaya çalışmakla kendini belli eder.

Size saygı duyan ve söylediklerinizi yapan itaatkar bir köpek istiyorsanız bazı acı gerçeklerle yüzleşmek zorundasınız.

Lideri Takip Et
Takip edenden çok takip edilen doğru bir sürü lideri olmalısınız. Bu, doğal olarak, güç bir iştir. Doğru ve kabul edilebilir davranışları yaptırmak için uğraşmak yerine çocuklarının arkadaşı olarak yol gösterici anne ve baba örneklerini bildiğimzi gibi aynı şekilde büyütülen köpekleri de biliyoruz.

Nasıl İyi Bir Lider Olunur?
Köpekler liderin kimin olduğunu bildiği ve davranış kuralları konusunda kesin sınırlar olan evlerde daha mutludurlar.Bu faktörler tutarsızlaşmaya başladığında kendilerine göre yönlendirici alışkanlıklar edineceklerdir.

İyi bir lider olmak kendinizi sevilmenin yanı sıra saygı duyulmaya değer kılmak anlamına gelir. Bunu öfke ve şiddet ile başaramazsınız. Korkutucu değil yol gösterici olmalısınız.

Sevgi dolu; ama tutarlı olmanızın yanı sıra istekleriniz tartışma kabul etmez olmalıdır. "Hayır" asla "belki "anlamına gelmemelidir. Köpeğin bu gün yapmasına izin verilmeyen yarın da onun için yasak olmalıdır.

Yiyeceklerden, yürüyüşlere ve hatta oyunlara köpeğinizin hayatındaki herşey sizin kontrolünüzde olmalıdır.

Sürekli olur olmaz ve aşırı sevgi gösterilen köpekler kimin lider olabileceği konusunda kafaları karışabilir. Köpeğinizin sürekli emrine amade olmak
( yürüyüşlerde sürekli onun keyfinin beklenmesi gibi) onun sizi memnun etmek için hiç bir arzu duymamasına neden olacaktır.

Sonuç olarak köpeğiniz size patronmuşsunuz gibi davranıyorsa bunun tek nedeni bunu hakketmiş olmanızdır.

Carol Price
http://www.kopegim.gen.tr/makaleler

Hiç yorum yok: