23 Haziran 2008 Pazartesi

KÖPEK EĞİTİMİ



Spor veya hizmet köpekleri görevleri esnasında aktif bir kişiye ( saldıran ya da kaçan bir kişi) saldırarak, pasif bir kişiyi ( oturan, ayakta duran ya da yatan biri ) havlayarak göstermek zorundadır. Pasif kişiye karşı bir durumda saldırmasına izin verilemez.Kurtarma köpekleri de buldukları kişileri havlayarak haber vermek zorundadır.Bu kişilere köpeklerin hiçbir şekilde zarar vermemeleri lazımdır.

Kurtarma ve hizmet köpekleri için bunun en zor tarafı bunların bazı antremanlarda,hiç bir engel tanımadan saldırmaları, diğer çalışmalarda da pasif kişilere belli bir mesafeyi koruyarak sadece havlamalarıdır.

Spor köpekleri sadece ava konsantre olarak ( kişiye değil) eğitirler.Bunların eğitme bölgeleri de genellikle aynıdır.Koruma köpeklerinin eğitimi kişilere karşı olur. Bu eğitimin başka bir zorluğu da devamlı değişen yer ve buluşma noktalarında eğitim verilmesi zorunluğudur.
En zor olan kısım da, köpeğe tamamen serbestçe ulaşabileceği bir hedef gösterip,köpeğin ona ulaşmadan durup belli bir mesafeden havlayarak onu belli etmesidir.Böyle bir davranış bir köpeğin normal bir davranış şekli değildir.
"Şiddet içermeyen havlama" kitabımda da çok zor olan ve detaylı olarak gösterilen "pasif bir kişiye havlama medodu" bütün detayları ile örnek olacak şekilde kolay olarak gösterilmiştir. Köpek eğitimcinin yol göstermesi neticesi, kendiliğinden hedefi her zaman (kalıcı olarak) bulmayı öğrenir.Köpek eğitimi konusunda herhangi bir deneyi olmayan tüm okuyucuların da anlayabilecekleri gibi, hiçbir şiddet kullanmadan yapılan bu eğitim metodu, diğer öğretilerde de kullanılabilir.

ŞİDDET KULLANMADAN EĞİTİM METODU ( YAPILMASI GEREKENLER)

Bütün ev ve aile köpek sahiplerinin ilgisini çekecek, spor ve hizmet köpeği eğiticleri için önenli olabilecek, şiddet kullanılmadan yapılan bir eğitim medodunu açıklamak isterim.

ANTREMAN İÇERİĞİ

Köpek uzak bir mesafeden kendisini çağıran eğitimciye sevinçle koşacak ve belli bir uzaklıkta durup oturacak( üzerine zıplamayacak, herhangi bir vucut kontağı olmayacak) ve havlayacak.Tüm antreman birbirini takip eden iki bölümde detaylı olarak anlatılacak.
1-Başka bir neden olmadan eğitimciye hızla ve sevinçle gelme.
1a-1 in devamı olarak,İstenen mesafede durma
2-Oturma
2a-Oturduğu yerden havlama.

ANTREMAN

İdman 1-Köpek bir yardımcı tarafından tutulur.Köpek eğitimcisi ondan birkaç adım uzaklaşır, bu arada bir av, oyuncak ya da mükafat maması göstererek köpeğin ilgisini çeker. Eğtimcinin işareti üzerine yardımcı köpeği bırakır.Köpek yaklaşırken eğitimci onu gösterdiği şeyle motive etmeğe devam eder.Köpek eğitimciye çok yaklaşmadan önce,onu çeken şey (buna av diyelim) eğitimci tarafından onun göreceği bir şekilde yay çizen bir kol hareketi ile ona doğru atılır.Bundan sonra eğitici ile köpek arasında sevinçli bir oyun oynanır. Bu idman defalarca tekrarlanır.
açıklama: Bu idmanla köpek belirli bir mesafede durdurulur.Bu idman sırasında ( bunu izleyen idmanda da görüleceği gibi), köpek eğitimcisinin üzerine sıçramaz.Böylelikle ilerde zor kullanarak vaz geçirilebilecek bir yanlış davranışta bulunmaz.
Bu idmanlardan sonra, köpeğe belli ederek avı atıyormuş gibi yaparak, köpek yanıltılır sonra da av sahiden ona atılır.Köpek beklediği avın ona atılmasını sağlamak için, yanıltıldığı noktada fren yapar.Çok yavaş olarak yanıltma ve atma arasındaki süre uzatılır.Geçen süre içerisinde avı köpeğe atarmış gibi yapıp onu yanılma yerine av yukarda tutularak köpeğe gösterilir.İdmanın devamında avı atan el omuz hizasından ve daha sonra da bel hizasından atar.Bu yapılanlar okadar çok terrarlanır ve öyle yavaş geçişler uygulanır ki köpek eğitimcinin kol hareketlerindeki farklılığı anlamasın.

idman2 : Bir önceki idmandan yer ve zaman olarak ayrı bir şekilde "otur" komutu çalışılacak.

Bağlı olmayan köpek, eğitimcinin yakınındadır.Eğitimci bir av veya mükafatla köpeğin dikkatini üzerine çeker.Köpek avı almaya gelinceye kadar, av devamlı köpeğe gösterilip saklanır.Bu sırada "köpeğin daha önceden anlamını bilmediği" "otur" komutu sakin bir sesle söylenirken av da kemer hizasında saklanır.Köpekler çeşitli şekillerde farklı davranışlar gösterebilirler.( eğitimcinin etrafında dolaşmak,öne ve geriye atlama,eğitimcinin üzerine atlama gibi)

Yanlış davranışlar cezalandırılmaz, sadece sakin bir sesle "hayır" denir bu arada eğitimci de geriye doğru bir adım atarak köpekten uzaklaşır.Bu arada av köpeğe gösterilip tekrar saklanır ve durulur.Köpeğin arka ayaklarına temas edilerek hafifçe bükülmesi sağlanır.Bu olduğu anda köpek övülür ve av ona verilerek ödüllendirilir.Köpeğin hemen tam olarak oturması beklenemez.Bunun başarmak için zamana ihtiyaç vardır.Birçok kereler tekrar edilerek köpeğin daha çabuk istenen pozisyonu alması sağlanır.

Bu arada eğitimci de köpeğe doğru bir adım atarak ona yardımcı olur.Bu eğitim sıkça ve devamlı yapılarak köpeğin buna tam uyması sağlandıktan sonra,"gel" komutu ile beraber kullanılarak, köpek yaklaşırken av köpeğe atılıp "otur" komutu verilerek oturması sağlanır.Böylelikle köpeğin gelerek oturması sağlanır.

Havlama: Bu eğitimin sonunda köpeğe havlama öğretmek lazımdır.Köpeğin av, atarak oturması sağlandıktan sonra, avı köpeğe atma geciktirilir.

Av köpeğe gösterilip, oynatılarak köpek için daha enteresan yapılır.Köpek telaşlanır ve başka bir davranışla kendisini belli etmek ister.Eğer yerinde kalkarsa daha yüksek sesle "otur" komutu verilerek oturması sağlanır.Bu arada köpek kendiliğinden bir havlama sesi çıkartırsa bu hemen mükafatlandırılır.Yapılan tekrarlarla köpek bu alışkanlığı da kazanır.

Bu küçük eğitim bile birçok parçalardan oluşmaktadır.Kim bunları yaptırmayı becerirse,köpek yapılanları devamlı ve emin bir şekilde öğrenir.

Köpeklerini ceza ile eğiten kişiler de bu metotla köpeğine ceza vermekten vazgeçebilir.Bu eğitim esnasında bazı kısımlar daha çabuk öğrenilebilir.Ama hiçbir şekilde atlama yapılmamalıdır.Yoksa sadece geçici bir başarı olur,

Kaynak:Klaus Glöckner (Gewaltfreie und erfolgreiche Ausbildung von Polizeidiensthunden)
http://www.wuff.at/artikel.php?artikel_id=283

Hiç yorum yok: