30 Haziran 2008 Pazartesi

KÖPEK TÜRLERİ " SPOR KÖPEKLERİ "

UÇAR AVI KÖPEKLERİ

Uçar avı köpeklerini öncelikle iki katagoriye ayırmak gerekir.

1- Avı arayıp bulan köpekler (pointer, setter, spaniel ve diğerleri)

Bu köpekleri de avı bulduktan sonra kaldırış şeklileri nedeniyle ikiye ayırabiliriz.

a- Fermalı (pointing) köpekler: Bu türe giren köpeklerin (pointer, setter ve brittany spaniel) özellikleri avı bulduklarında hareketsiz durmaları, avcıyı beklemeleri ve avcının komutu üzerine avı kaldırmalarıdır.

b- Fermasız (flushing) köpekler: Bu türe giren köpeklerin özellikleri ise (brittany spaniel haricindeki spanieller) avı bulduklarında avcının komutunu beklemeyip avı hemen kaldırmalarıdır. Bu köpeklerin fermalı köpeklere karşı avantajı kendi tabiatlarında olan avcıdan açılmamalarıdır. Avı bulunca beklemesele rde avcıya yakın av aradıkları için avcının avı vurmasına fırsatı vardır.

2- Vurulmuş avı bulup getiren köpekler (retriever)

Bu tür köpekler genellikle su kuşları (waterfowl) avında kullanılırlar. En tanınmışları Labrador Retriever’lardır. Görevleri sadece vurulan avı bulup getirmeleridir. Yumuşak ağızlı köpeklerdir avı getirirken sıkarak zedelemezler. Soğuk hava şartlarına ve suya dayanıklı köpeklerdir. Saatlerce sıkılmadan güme içerisinde bekleyip gün boyunca vurulan avı getirebilirler.

Bu sınıflandırmalar her ne şekilde böyle yapılsa da, avcının köpeğini eğitmesiyle bu köpekler değişik şartlarda da kullanılabilir. Örneğin Amerikalılar Labrador retriever’lara fermayı öğretmişler ve artık Pointing-Labrador denilen ve fermalı olan bir grup Labrador retriever bazı kennel’larda üretilmekte ve avcılar arasında kullanılmaktadır. Ayrıca bugün fermalı köpeklere esas amacı bu olmamasına rağmen vurulan avı bulup getirmeleri öğretilmiş ve bu köpeklerde retriever’lar gibi vurulan avı bulup avcıya vermekteler.

Uçar avı köpekleri:

brittany spaniel
drentse partridge dog
english setter
german long-haired pointer
german short-haired pointer
german wire-haired pointer
gordon setter
hungarian vizsla
irish setter
italian spinone
large munsterlander pointer
pointing white - haired griffon
spaniel (english springer)
spaniel (field)
spaniel (irish water)
spaniel(sussex)
spaniel(welsh springer)
weimaraner
retriever(chesapeake bay)
retriever(curly coated)
retriever(flat-coated)
retriever(golden)
retriever(labrador)
setter red-and-white
small munsterlanderüspaniel(american cocker)
spaniel(clumber)
spaniel(cocker)

Hiç yorum yok: