26 Haziran 2008 Perşembe

KÖPEK BAKIMI "Hazır mama seçimininde altın öğütler "

1. Hazır bir mama seçerken “AAFCO” garanti ibaresini arayınız. AAFCO üretim standartlarını sağlamış ise bu mama daha güvenilir bir mamadır.
2. “by products” ya da “meat and bone meal” ibaresi bulunan mama tercih etmeyiniz. Bu tip protein kaynakları ucuzdur ve üreticiden üreticiye kalitesi ile içeriği değişebilmektedir.
3. Genelde hayvansal protein kaynağı olarak “ by products” şeklinde ibareli mamalardan kaçının. Çünkü bunlar insan tüketiminde kullanılmayan organ ve diğer vücut kısımlarından elde edilir.
4. Veteriner hekiminiz önermedikçe “light”, “senior”, “special formula”, “hairball formula” gibi mamaları siz seçerek vermeyiniz. Bu mamalar asitleyici ajanlar, aşırı lif ya da yetersiz yağ içerir ki bu da uzun süreli kullanımlarda ya da bireysel özelliklere göre deri ve tüy problemi ile diğer bazı sağlık problemlerine yol açabilir.
5. Genelde mamalar “Natural” ibaresini kullanmaktadırlar. Bunlar daha mükemmel olmasa da çoğu mamadan iyidir ve sentetik koruyucu maddeler yerine E ve C vitamini gibi doğal koruyucular içerir.
6. Son kullanma tarihini mutlaka kontrol ediniz.
7. Açık olarak satılan kuru mamaları asla satın almayınız. Bu mamaların son kullanma tarihinden ve içeriğinden emin olmanız söz konusu değildir. Bu mamalarda özellikle küf mantarları üreyebilir ve bakteriyel bulaşma olabilir.
8. Aldığınız mamanın ambalajını açtığınızda koklayınız. Ekşi, küflü bir koku varsa değiştiriniz.
9. Mamayı serin ve kuru yerlerde mümkünse ağzı kapalı kutularda saklayınız. Konserve mamaları kendi kutusundan çıkarıp cam ya da seramik kaplarda saklayınız.
10. Kedinizde ya da köpeğinizde gıda maddelerinin azlığı ya da çokluğu ile oluşabilecek problemlere karşı 3-4 ayda bir marka ve tad değişikliği yapınız.
11. Kuru mama değiştirirken ¼ yeni mama ile ¾ eski mamayı karıştırın ve hergün yeni mama miktarını artırın. 2 haftada yeni mamaya geçin.
12. Eğer kediniz ya da köpeğiniz reçete maması dediğimiz hastalık durumlarında veteriner hekiminizin önerisiyle tedavinin bir parçası olarak verilmiş bir diyetle besleniyorsa 6 ayda bir veteriner hekim kontrolünü yaptırınız.
13. Özellikle kedilerde böbreklerin daha iyi işlevini yerine getirmesi ve idrarın seyreltilmesi için kuru mama dışında konserve mama yemesi yerinde olacaktır. Bu oran %50 olabilir.

Son olarak hangi şekilde ve hangi diyetle beslenirse beslensin kedinizi ya da köpeğinizin en az senede bir defa detaylı bir check-up’tan geçmesine özen gösterin. Bu özellikle 5 yaşından sonra daha da önemlidir. Check-up evcil hayvanlarda insanlardan daha önemlidir. Çünkü onlar ne yazık ki konuşamıyorlar ve problemlerini önceden bize haber veremiyorlar.

Yrd. Doç. Dr. E. Güçlü GÜLANBER
G&G ACADEMIA

Hiç yorum yok: