6 Haziran 2008 Cuma

İNSANLARDAKİ SAĞLIK SORUNLARININ GİDERİLMESİ VE KÖPEK

İnsanlardaki bedensel ve psikolojik sorunların giderilmesinde hayvan kullanımı


Bu uygulamaların bilimsel olarak başlangıç tarihi 1792'ye dayanır. Tavşan ve diğer küçük hayvanlar zihinsel sorunlu insanların tedavisinde ilk kez bu tarihte kullanılmıştır. Bu hayvanların psikiyatrik hastalardaki motivasyonu yükselttiği, bir köşeye çekilmiş ve tedaviyi reddeden hastaların ilgisini çektiği ve terapiye katılımını artırmakta yarar sağladığı gözlenmiştir.

Aslında, çeşitli hastalıkların tedavisinde hayvan kullanımı yunanlıların tıp tanrısı Asklepios’a kadar uzanır. Asklepios’un tedavi etme gücüne yılan ve kutsal köpekler destek oluyorlardı. İnanışa göre bu köpekler iki gözü de görmeyen bir insanın gözünü yalarlarsa gözler hemen görmeye başlardı; çünkü bu köpeklerin dilinde iyileştirici maddeler vardı.

Köpek ve insan ölüleri arasında da bir ilişkiden bahsedilirdi. Buna göre insanlar öldükten sonra ruhun kurtulması için köpekgillerden biri tarafından yenirdi. Bu inanış daha sonra modifiye oldu. Zoroastrian persler, ruhun kurtulması için köpeğin bakışının yeterli olduğuna inandılar. Bu nedenle zoroastrian persler bütün köpeklere saygı gösterdiler, ve korudular.

Daha 1. YY’ da yaşayan hekimler köpek yalamasının faydalarından bahsediyorlardı.

9.YY’ da Gheel, sakat insanların yararlanmaları için hayvanları kullanmaya başladı.

Görüldüğü gibi, hayvanlar tarihin erken dönemlerinde insanlardaki sorunların tedavilerinde kullanıldılar. Bu, insan hayvan ilişkisinde esas itici güçlerden biri olmuştur.

1859’da Florence Nightingale, küçük bir ev hayvanının özellikle kronik hastalar için harika bir yoldaş olduğunu kaydetti.

1966’da Norveç’te özürlüler için bir rehabilitasyon merkezi kuruldu. Bu merkezde, uygulanan tedavi rejimlerinin önemli unsurları at ve köpeklerdi. Yeshiva üniversitesinde klinik psikolog olan Dr.Boris Levinson, rahatsız çocuklarda hayvan kullanılan tedavinin faydasını tesadüfen keşfetti.

1980’li yılların başlangıcında terapistler hayvan yardımlı aktivite ile hayvan yardımlı terapi arasında ayırım yapmaya başladılar. Bu terapistlerin profesyonelliği arttıkça önceden kullanılan pet terapisi gibi işi kolaymış gibi gösteren, herhangi bir ev hayvanının terapi çalışmasında kullanılabileceğini düşündüren terimler terk edilmeye başlandı. Çalışmalar ilerledikçe kullanılacak hayvan seçiminde daha dikkatli olunmaya başlandı.

Hayvan kullanımı sadece hastalar için değil topluma uyum sorunu olan insanların da terapisinde kullanıldı. Örneğin, şuurunu kaybedip cinayet işleyen hastalarda oldukça başarılı olarak uygulanmıştır. Belli bir deneme sürecinden sonra, suçluların kafesteki kuşlara veya kemiricilere bakmalarına izin verilmiştir. Bu girişim, enstitüdeki şiddeti azaltmış, çalışanların dahi hastalarla ilgilenmesini artırmış ve hastaların terapiye cevap vermesini sağlamıştır. Bu tür tedavilerden beklenen en büyük etki, hastaneler, ceza evleri veya yaşlı bakım evlerinde daha insancıl bir tedavi ortamı yaratmaktır.

Hayvan kullanılarak yapılan tedaviye bir örnek: Üç yaşındaki bir erkek çocuğu olan Kevin, anne rahmindeyken annesinin kullandığı eroin ve kokaine maruz kalmıştı. Konuşmuyor ve yürümüyordu.. Aşırı huysuzluğu nedeniyle kendisine her türlü yardımı reddediyordu. Annesi onu banyoya dahi sokamıyordu. Psikoterapist bunun için motivasyonunun eksik olduğunu düşündü. Klasik davranış terapileri, oyuncak, müzik veya yiyecek gibi takviye edicilerin hiçbiri yarar sağlamadı. Bir gün Kevin plajda martı gördüğünde hayatının ilk adımını attı ve ses çıkardı. Bu, iletişim için ilk işaretti. Evdeki çalışma içine özellikle banyo zamanlarında takviye edici olarak bir papağan alındı. Reddedilemeyen her kısa banyo seansının hemen ardından papağını ziyaret etmekle ödüllendirildi. Birkaç hafta içinde Kewin hiç tepkisiz annesiyle banyoya girmeyi kabullendi; yedinci oturumda ise ilk kelimesini söyledi: “Kuş”. Kuşa olan bu bariz tepkiden sonra Kevin’in eğitimli bir köpeğe tepkisi incelendi. Köpekle çok ilgilendi, okşamak ve temas kurmak için ona ulaşması gerekiyordu. Yürümeyi öğretmek için köpeğin takviye edici olarak kullanıldığı 10 oturum planlandı. 11. oturumda köpeğe doğru iki adım attı ve oturumun sonunda iki metre yürümeyi başardı. Bu vakada hayvanların kullanıldığı terapide hem yeni maharetlerin öğretildiği (yürüme, konuşma vs.) hem de olumsuz davranışların yok edildiği (huysuzluk) veya azaltıldığı görülmektedir.

Günümüzde insanlarla ilgili bir çok sorunun çözümünde hayvan kullanımı giderek yerleşip genişliyor. Yakında çok seçkin bir tedavi yöntemi olarak çok daha geniş alanlarda kullanım bulacağı kuşkusuzdur.

Önemli olan, bize hep verici olan hayvan dostlarımızın kadir ve kıymetini bilebilmektir. Ama ne yazık ki, hep almaya alışmış olan insanoğlunun en önemli eksiklerinden biri vefa duygusudur…

Zihinsel Engelli Çocukların Mesleki Rehabiliasyonları ve Hayvan Bakıcılığı Modeli Projesi

>> Sosyal Hizmetler ile birlikte yürüttüğünüz projeyi bize anlatırmısınız ?

Hayvanların insanlara ait bir çok fiziksel ve ruhsal sorunların çözümünde olağanüstü katkı sağladığı tarih öncesi çağlardan beri bilinmektedir. Günümüzde psikiyatrik sorunlar başta olmak üzere bir çok alanda hayvanlardan yardım alınmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde hayvanların bu müthiş yeteneklerinden yeterince faydalanıldığı söylenemez.

Ülkemizde 6-7,5 milyon kadar engelli birey olduğu tahmin edilmektedir. Ne yazıktır ki, engelli bireyler sadece tüketici olarak algılanmaktadır. Toplum olarak bu insanlarımıza karşı görevlerimizin tam olarak yerine getirildiğini söylemek de mümkün değildir. Oysa çeşitli konularda desteğe ihtiyacı olan ve aynı zamanda üretime katkısı olabilecek bu bireyler için sadece devlet kurumlarından hizmet beklenmesinin yeterli olamayacağı çok açıktır. Bu toplumsal bir vazife olup her meslek grubu, her STK, hatta her bireyin yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır.

Ülkemizde engelli çocuklardan sorumlu ve yetkili resmi bir kuruluş olan “Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumları”na bağlı olarak çalışan kimsesiz, bakıma muhtaç, ekonomik ve sosyal yoksunluk içerisinde bulunan özürlü bireylerin bakıldığı yatılı rehabilitasyon merkezleri ve gündüzlü bakım veren rehabilitasyon merkezleri daha çok akademik beceriler geliştirmek ve temel bakım hizmetleri vermeye dönük olarak çalışmaktadırlar. Farklı gelişen çocukların toplum yaşamına uyabilmeleri, uygun bir iş sahibi olabilmeleri ve üretime etkin katılabilmelerini sağlayıcı mesleki rehabilitasyon hizmetleri sınırlıdır. İstihdama ve ekonomiye etkin olarak katılımı sağlayıcı faaliyetleri olmadığı gibi iş olanakları da sınırlıdır.
Veteriner Klinikleri ve hayvan barınakları hayvanlarla yakın teması kurulan çalışma alanları olup engelli çocukların daha istekli çalışacakları, kendilerini daha fazla geliştirebilecekleri sosyal ve uygun ortamlardan biridir. Çocukların kendilerini geliştirmelerinde “istek” çok önemlidir. Hayvan materyalinin bu tür çocuklarda öğrenme isteğini, yaşam hevesini ve dolayısıyla kendini geliştirme isteğini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Biz bu noktadan yola çıkarak, engelli çocuklarımıza aynı zamanda kendilerini geliştirebilecekleri mesleki bir imkan sağlanabileceğini ortaya koymak istedik ve “Zihinsel Engelli Çocukların Mesleki Rehabilitasyonları ve Hayvan Bakıcılığı Modeli” adını verdiğimiz bu projeyi gerçekleştirdik.

Model olarak veteriner kliniklerinde gerçekleştirilecek bu projenin amacı hem çocukları hayvanların tedavi edici özelliklerinden yararlandırmak, onları üretime kazandırmak ve hem de bu toplumsal vazifenin yapılması için toplumun ve veteriner hekimliğin haricindeki meslek gruplarının da dikkatini çekmektir.

Tasarladığımız proje için sosyal hizmetlerden sorumlu Vali Yardımcısı Sayın Mehmet Seyman’ı ziyaret ettik. Kendisinin onayı ile proje, Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne ve buradan da bu kurum bünyesindeki rehabilitasyon merkezlerine iletilmesi sağlandı.
Rehabilitasyon merkezleri içersinde sadece, iki fedakar sosyal hizmet uzmanı Hıdır Bey ve Döne Hanım sayesinde Zeytinburnu Zihinsel Özürlü Çocuklar Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü bu konuya ilgi duyduğunu belirtti ve karşılıklı görüşmelerle projemiz son halini aldı.
Daha geniş kapsamlı yapılabilmesi için proje İ.Ü. Veteriner Fakültesi ve Veteriner Hekimler Odası’na iletildi. Ancak bu kurumlar destek olamadı. Bunun üzerine 5 Aralık 2005 tarihinde, sadece 3 çocuk için yeterli personel ve donanıma sahip olan bir veteriner polikliniğinde bir sosyal hizmet uzmanı ile çalışmalara başlandı.



Çalışmalar üç ay süreyle, günde iki saat olmak üzere haftada üç gün yapıldı.

Projeye başlamadan önce projede görev alan klinik personeline farklı gelişen çocukların özellikleri hakkında tanıtıcı bir eğitim verildi.
İkinci aşama olarak çocukların eğitim alacağı klinikleri gezmeleri ve uygun hayvanlarla ilk temasları sağlandı. Çocukların hayvana yaklaşabilme, hayvana davranış şekilleri ve korkularına göre değişik eğitimler planlandı.
Hayvandan korkan çocukların bu korkulardan arınmasına yardımcı olundu.
Hayvanların tanıtıldı (Kulak, kuyruk vb. uzuvlar) ve hayvanların nasıl sevilmesi gerektiği gösterildi.
Hayvanların tutulması, masaya kaldırılması, indirilmesi gibi faaliyetler gösterildi.
Hayvanların beslenmesi yıkanması, kurutulması, taranması, gezdirilmesi gösterildi ve uygulatıldı.
Bunları öğrenebilen çocuklara aletlerin tanıtımı, temizlenmesi gibi veteriner kliniklerinde çalışmaları için faydalı olacak daha ileri eğitimler verilmeye başlandı.
>> Sosyal hizmetler bünyesindeki çocuklar neye göre seçildi ?

Çalışmanın hangi düzeydeki çocuklara yarar sağlayabileceği araştırmak amacıyla değişik zeka seviyesine sahip 15-16 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar seçildiler. Çocukların hayvanlarla ilgili deneyimleri yoktu. Hatta biri hariç hepsi hayvandan korkuyordu. Korkan çocuklar özellikle seçildiler.

>> Çocukların köpekler ile ilk karşılaştığı anı bize anlatırmısınız ? Çocukların ve köpeklerin tepkisi nasıldı ?

Çok merak ve istekle hatta bazıları sevinç çığlığı atarak hayvanlara yaklaşmak istediler. Ancak biraz yaklaşınca korkuarı açığa çıktı. Telkinlerimizle beraber çok temkinli olarak dokunmaya başladılar. Bu aşamadan sonrası görülmeye değerdi. Çocuklar hemen hayvanla empati kurdular. Kendilerinin eksikliğini hissettiği bazı duyguları hayvana aksettirdiler. Örneğin çocuklardan birinin köpeğe “ben senin annenim, ben seni hiç bırakmam, seni tararım” gibi sözcüklerle sevgisini aktardığı gözlendi. Geçmiş yaşantılarını hayvanlara yansıtarak onların terk edilip edilmediği, burada niçin oldukları, anne ve babasının nerede olduğu gibi sorular sorarak kendi duygularını ifade etmeye başladılar. Daha sonra hayvanları okşayarak onları terk etmeyeceklerini söyleyerek ayrılık anksiyetesine ilişkin yaşadıkları duyguları hayvanlar üzerinde onarmaya çalıştıkları bariz olarak izlendi.

>> Çocuklar açısından ne tür faydalar elde edildi.

Zihinsel durumu ve yetenekleri farklı olan üç çocuğun gelişmesinde de farklılıklar oldu.
Çocukların ilk geldiklerinde hayvanlardan biraz korkmasına rağmen onları müthiş bir şekilde sevdikleri gözlendi. Kısa sürede korkularını attılar.
Çocuklar, kliniğe gelmeyi hep dört gözle beklediler.
Klinikte tam bir uyum içersinde söylenenleri yapmaya gayret ettiler. Öğretilenlerin çoğunu öğrendiler.
Şimdiye kadar hep başkaları tarafından yönlendirilen çocuklar köpek gezdirmeye başlayarak hayatlarında ilk defa kendileri yönlendirici duruma geçtiler.
Çocukların kendilik değerlerini biraz daha arttırdığı ve kendine güven duygularının geliştiği gözlendi.
İnsanlarla daha fazla sosyal ilişkiler geliştirdiler ve daha uygun davranışlar sergileyebildiler
Verilen görevi yerine getirmek, takip etmek, görevi sonlandırmak suretiyle daha fazla görev ve sorumluluk bilincini artırdılar
Değişik problemlerle karşılaşarak problem çözebilme becerilerini artırıp, muhakeme güçlerini biraz daha geliştirdiler.
Hayvanlara olan davranışlarını kontrol altına almak suretiyle dürtü kontrol yeteneklerini artırdılar
Korkuların atılması ve hayvan sevgisi kazandırılmasıyla empati ve vicdan gelişimine olumlu anlamda katkı sağlandı,
Hayvanları gezdirerek dış mekanları kullanabilme ve yön bulma yeteneklerinin geliştirilmesi, çevreyi tanımaları bakımından fayda sağlandı. .
>> Proje istenilen hedeflere ulaştı mı? Eğitimini tamamlayan arkadaşlarımız var mı ? Yeni kurlar olacak mı ?

Çocuklarımız üç aylık eğitimlerini tamamladılar. Çalışma sonunda bu çocuklarımızın veteriner kliniklerinde farklı alanlarda da olsa çalışabileceği net olarak görüldü. Zihinsel engelli çocukların hayvanla ilgili iş konularında çalışmak suretiyle, hem sırf tüketici olma konumundan çıkarak üretime katkı sağlayabilecekleri, bu arada kendi gelişimleri için önemli yararlar sağlanabileceği ve hem de bu çocuklar sayesinde iş yerlerinin sorumluluk sahibi, işine bağlı, hilesiz, güvenilir elemanlar kazanabileceği sonucuna varıldı.
Projemiz AB projesi haline getirildi. Kabul edildiği takdirde çalışmalar çok daha yaygın şekilde yapılabilecek Bu eğitimi alan çocuklardan birisi halen klinikte çalışmaya devam etmektedir.

>> Projenin sonunda yetişen arkadaşlarımıza veteriner kliniklerinde, barınaklarda, köpek çifliklerinde istihdam sağlanabilecek mi ? Sonuç olarak onlara işe yaradıklarını hissettirmek ve öğrendiklerini uygulama şansı tanınmaz ise proje ne kadar başarılı olabilir ki ?

Proje öncelikle, belirtilen amaçlar doğrultusunda hangi çocukların seçilmesi gerektiğini, bu tür çocuklara nasıl bir eğitim verileceğini ve bu eğitimi alanların hayvanla ilgili iş kollarında gayet iyi bir şekilde çalışabileceğini ortaya koydu.
Şimdi yapılması gereken bu projeyi genişletip eğitim alan çocuk sayısının artırılması ve ilgili iş kollarının dikkatinin çekilmesidir. Bu amaçla mevcut projemizi İstanbul Valiliği, Cander Derneği ve bir belediyemiz ile ortak bir AB projesi haline getirilmiştir.
Bunun ardından hayvanlarla çalışan klinikler, barınaklar vb. benzeri yerlerin desteğini almaya çalışacağız. Birçok kliniğin desteğini alacağımıza inanıyoruz. Ancak, hiçbir çocuk böyle yerlerde çalışma ortamı bulamasa dahi bu eğitimler sırasında o kadar mutlu oluyorlar ve kendilerini o kadar geliştirme fırsatı bulabiliyor ki, bu bile projenin başarılı olduğunu göstermeye yetiyor.

>> Aynı proje belki bir gün zihinsel engelli çocuklara uygulandığı gibi sokakta yaşayan çocuklara da uygulanabilir mi ?

Hayvanların insan sağlığı ve gelişimine katkıları saymakla bitmez. Bu nedenle benzeri projeler sadece zihinsel engellilere değil, sizin de belirttiğiniz gibi sokak çocuklarına veya diğer engelli çocuklara, hapishane ve ıslah evlerinde, okullarda, hastanelerde kısacası yaşamın her alanında uygulanabilir. Yeter ki buralarda çalışan sorumlu personel, bir Döne Hanım ya da Hıdır Bey gibi kendilerini onlara adamış olsun (Çocuklar tepesinden inmediği için adamcağız boynundan ameliyat oldu ama yine yılmadı).

Bu projeden öğrendiğim bir şey daha var: Çocuklara özel itina ve sevgi gösterilmesi gereken bu yerlerde, bu niteliklere sahip personele rastlama olasılığımız ne yazık ki, çok fazla değil. Ben maaşıma bakar ve bana verilen görevleri yaparım gerisi beni ilgilendirmez diyen memur zihniyetinin hakim olduğu yerlerde ise bu projeler yürümez.


Prof. Dr. Tamer Dodurka

Hiç yorum yok: