20 Haziran 2008 Cuma

KÖPEK BAKIMI " ARAŞTIRMA "

Köpeklerin kuyruklarını kesmek agresyona yol açar

Nicholas Read, Vancouver Sun


Köpeğinizin kuyruğunu kesin ve onu daha agresif yapma riskine girin.İki Victoria Üniversitesi bilim adamı 492 gerçek-hayattan köpeğin kuyruklu ve kuyruksuz robot köpeklere nasıl tepki verdiğini gözlemledikten sonra söylüyor.

UVic biyolojisti Tom Reimchen ve master öğrencisi Steve Leaver köpeğin kuyruğunu kesmenin onun davranışların ve etrafındaki diğer köpeklerin davranışlarına nasıl etki edeceğini bulmak istedi.Keşfettikleri,köpeklerin kesik kuyruklu bir köpeğe,tam kuyruklu bir köpeğe yaklaşacaklarından daha dikkatli yaklaştıklarıydı.Ve bu,Reimchen söylüyor,kesik kuyruklu köpeği daha agresif yapabilir.

"Şu şekilde düşünün" diyor,"Herkes "sana güvenmiyorum" diyerek yaklaşsa,ne tip bir teenagerınız olurdu?Bundan nasıl bir kişilik ortaya çıkardı?Köpeklerde de aynısı olabilir."

Bu bulgular,2006 yazında yapılan gözlem serileri temelinde,hayvan ve insan davranış araştırmalarına adanmış Avrupalı bilim dergisi Behaviour'ın son baskısında yayınlandı.

Reimchen eğer bir köpeğin kuyruğu, tartışmasız en önemli iletişim aracı yoksa, diğer köpeklerle iletişime girdiğinde, davranışının olumsuz etkilenebileceği varsayımında bulundu.Bu varsayımı test etmek için Leaver, arka ayaklarında motor olan ve ucuna bağlayacağı iki yapay kuyruktan birini sallayacak (ya da sallamayacak) olan oyuncak bir köpek hazırladı.İlk kuyruk 30 cm uzunluğundaydı,aşağı yukarı normal bir kuyruk uzunluğunda;ikinci kuyruk ise 9 cmydi,kesilmiş bir kuyruk uzunluğunda.
Sonra Leaver,siyah bir labradora benzeyen robot-köpeği,gerçek köpeklerin nasıl davranacağını gözlemlemek için Victoria bölgesindeki off leash parklara götürdü.

"Uzun kuyruk sallanırken,diğer köpekler (robot köpeğe) güvenle arkadaşça yaklaşıyorlardı."dedi Leaver bir röportajda."Ama kuyruk sabit ve dikken,yaklaşmaya daha az istekliydiler ve eğer yaklaşırlarsa,daha az güvenle yapıyorlardı."

"Bu" dedi,"normal köpek davranışına uyumluydu.Köpek "dilinde" gergin,dik kuyruk "uzak dur" veya en azından "dikkatle yaklaş" demekken,sallanan bir kuyruk "gel benimle oyna" demektir.
Ama Leaver kısa kuyruğu oyuncak köpeğe taktığında,gerçek köpekler basiretin cesaretten sayıldığına inandılar ve ona dikkatlice yaklaştılar, demiştir Reimchen, kısa kuyruğun sallanıp sallanmamasından bağımsız olarak.

"Kuyruk yokken,sallansa da sallanmasa da,(uzun) kuyruğun dik ve sabit olduğu konuma yakındır." demiştir.

Yani Reimchen'in tahmini,eğer yavrunun kuyruğu iki ya da üç günlükken kesilirse;tamamen kozmetik nedenlerden ötürü Dobermann pincher ve rottweiler gibi köpeklerin üreticileri tarafından sıklıkla yapıldığı gibi;yavrunun diğer köpeklerle olan deneyimlerinin onu hayatının kalanında etkilemesi muhtemeldir.Ve bu,köpeği daha uzak ve agresif olmaya yöneltir.

"Bizim araştırmamız,bu sinyal ile potansiyel agresyon artmasıyla iletişim yeteneğini kaybetme arasında muhtemel bağlantıyı gösteriyor."demiştir.

"Niyetini kuyruğuyla anlatma yeteneğinden mahrum kalan köpekler,başka yöntemlere başvurabilir"dedi Leaver."Hırlamak,hamle yapmak/saldırmak veya hatta ısırmak." "Ya da her zaman dikkat etmesi gereken bir şey varmış gibi davranan bir köpek,"dedi Reimchen,"dikkat edilmesi gereken bir köpek olabilir."

"Bu roket bilimi değil" diye açıkladı."10 yavruluk bir grubunuz olduğunu ve bunların ikisinin kuyruğunun kesildiğini varsayın.Eğer bu iki yavruyu dakika dakika,gün gün ve kuyruklarıyla sinyal verebilme yeteneklerinin olmamasının onları nasıl etkileyeceğini izlersek,benim düşüncem,bu kişiliği daha dikkatli ve sonunda daha agresif olmaya yönlendirir."
Kuyruk kesiminin muhalifleri için,UVic araştırması,Kanada'nın Birleşik Krallık'ı,bazı Avrupa ülkelerini ve Avustralya'yı yasak veya en azından buradaki uygulamayı kısıtlamak konusunda takip etmesi için bir neden daha oldu.

Vancouver Human Society'den Peter Fricker şöyle dedi:"Kuyruk kesmek kozmetik bir ameliyat ve tamamen gereksiz.Acılı bir prosedür olabilir ve köpeğin iletişim araçlarından birini alıyor."

Kuyruk kesiminin yasak veya kısıtlı olduğu ülkeler
Avustralya
Avusturya
Belçika
Kıbrıs
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Almanya
Yunanistan
Macaristan
İzlanda
İsrail
Letonya
Lüksemburg
Hollanda
Norveç
Slovakya
Güney Afrika
İsveç
İsviçre
İngiltere
Virgin Adaları

Kaynak: http://www.rottweiler.gen.tr/

Hiç yorum yok: