31 Temmuz 2008 Perşembe

KÖPEK BAKIMI

Öncelikle bir köpek alırken birkaç yere danışmalıyız. Yaşam şeklimizi, ona ayılacağımız zamanı, çalışma saatlerimizi, gelecekten beklentilerimizi, maddi durumumuzu göz önününde bulundurmalıyız. Ev içinde belki de felaketler yaratacak bir köpeği ne kadar istediğimizi ve ne kadar sabırlı olabileceğimizi iyice düşünerek köpeğimizi almalıyız. Çünkü, köpeğimiz yavruluktan çıkıp çocuk olmaya başladığı zaman, birçoğu hiç de iyi olmayan onlarca yeni icatlar üretip sinir seviyemizi sonuna kadar zorlayabilir.

Köpeklerin %95'inde bu durum geçicidir. Yavruluk dönemindeki yavru eğitimi ve ergenliğe girerken verilen itaat eğitimi bu sorunların birçoğunu azaltsa da, tamamen sorunsuz bir köpeğe sahip olmamızı sağlamaz. Bana göre köpek 4 aylık olana kadar bebek, 7 aylık olana kadar çocuk, 1 yaşına kadar ergenlikteki genç, 2 yaşına kadar da çılgın delikanlı gibidir. Ancak 2 yaşından sonra yavaş yavaş olgun beyefendi ya da hanımefendi olmaya başlar. Genç köpeklerimizi kendilerinden birkaç yaş büyük köpeklerle mukayese etmemek gerek; çünkü köpeğin yaşı ilerledikçe tecrübeleri artar, günlük yaşama daha fazla adapte olur.

Genç köpeklerde sahibine tuhaf gelen onlarca davranış vardır. Bunlar genelde koruma köpeklerinin agresiflik gibi görülen davranışlarıdır. Köpeğin hırlayarak oyun oynaması, tüm gün ya da yalnız kaldığı zamanlarda çevresine zarar vermesi, bitmek bilmeyen enerjisi bu garip davranışlardan birkaçıdır. Bunların önüne geçmek için eğitim, sosyalleştirme ve köpeğin kapalı alanda başka köpeklerle oynamasının faydaları tartışılamaz bile.


Genç ve sportif bir köpeğiniz varsa onun en çok ihtiyacı olan şeyin oyun olduğunu unutmamak gerek. Köpeğinizle oyunlar oynarken onun ilerde nasıl bir köpek olmasını istediğimizi de göz önünde tutmalısınız. Liderlik kaygınız ve erkek koruma köpeğiniz varsa asla çekiştirmeli, içinde güç gösterisi bulunan oyunlar oynamamanız gerek. Bu tip köpeklerde yavaş hareketlerle oynanan oyunlar seçilmeli, eğitim ya da oyun esnasında ani, sert hareketlerden kaçınmalısınız. Size itaat eden, liderlik kaygısı veya isteği olmayan koruma köpeğiniz varsa hiç "bırak" ya da "hayır" komutu vermeden ip çekme, top yakalama oyunları oynamanızı ve bu oyunlar içine basit itaat komutları eklemenizi de tavsiye ederim. Mesela, topu alıp geldiği zaman oturup beklesin ya da topu attığınız zaman sizin komutunuzla beraber koşup alsın gibi. Bu esnada köpeğinizin çok istediği bir şey için bile "bekle" komutu verdiğinizde beklemesi gerektiğinin egzersizlerini yapmış olursunuz. Bunu daha sonra kediye köpeğe ya da yola aniden fırlamaması içinde geliştirebilirsiniz.

Günlük yaşamda ihtiyacımız olan köpeğin yanımızda yürümesi, beklemesi, gelmesi, ağzındaki bir şeyi bırakması, "hayır" komutuna doğru tepki vermesi gibi temel itaat ve disiplin komutlarını oyun oynarken öğretebilir, köpeğinize bu komutlara uygun davranmanın aslında ne kadar eğlenceli bir iş olduğunu gösterebilirsiniz.

alıntıdır

Hiç yorum yok: