28 Temmuz 2008 Pazartesi

KÖPEK EĞİTİMİ

KÖPEKLER NEDEN EĞİTİLMELİDİR?

Köpekler sürü psikolojisine dayalı bir hiyerarşi içinde yaşarlar.Köpeğinize göre; aile bireylerinin her biri veya evinizde beslediğiniz diğer evcil hayvanlar, sürünün bir parçasıdır.Bu hiyerarşi içinde herkesin bir görevi vardır.Sürünün bir lideri olmalıdır ve bu kişi köpeğin sahibidir.Lider, sürü içindeki görevini köpeğe iyice hissettirmelidir.Köpeğe verilen eğitim; onun sürü içindeki konumunu algılamasını sağlar.

Köpekler her ne kadar insanlar gibi harfler ve sözcükler aracılığıyla konuşmasalar da vücut dilleriyle kendilerini ifade ederler.Siz farkında olmasanız da köpeğiniz sizin vücut dilinizi anlar. Köpeğe verilen eğitim;köpeğinizin vücut dilini anlamanızı ve kendi vücut dilinizi doğru kullanarak aranızdaki iletişimi kuvvetlendirmenizi sağlar.

Köpeğinizi evinize ve yaşamınıza aldığınız andan itibaren sosyal bir çevrede yaşamaya başlar ve sadece sizin izin verdiğiniz ölçülerde özgür kalabilir.Bu yüzden tıpkı insanlar gibi sosyalleşmesi gerekir.Çünkü köpekler hayatta kalmalarını sağlayan ögrenimlerini eğitimleriyle ve kendi güdüleriyle elde ederler.Köpeğe verilen eğitim; köpeğin doğru şekilde sosyalleşmesini sağlar.

EĞİTİM NASIL OLMALIDIR?

Köpek psikolojisi; köpeğin cinsiyeti,ırkı ve çevre gibi faktörlerle beraber incelenir.Fakat bunun yanında köpeklerin ortak davranış özellikleri vardır.Havlamak,korumak,eğitilebilmek,oyun güdüsü ve hırs bunlardan bir kaçıdır.Köpeklerde görülen davranış bozukluklarından en sık rastlananı ayrılık korkusudur. Köpekler için bağlılık duygusu çok önemlidir.Otuz dakika boyunca herhangi bir temas yaşamaması bile bir köpeği derinden etkileyebilir.Yeni bir eve taşinma,evdeki rutinin değişmesi gibi faktörlerin hepsi bir köpekte ayrılık korkusu sendromu için yeterlidir.

Bu sebeple, köpeğin sahibinden ayrı kalarak eğitilmesi düşünülemez.Terkedilme korkusu; sahibine karşi güvensizlik yaratabilir.Bu durumda ise eğitmeninden komut alan köpeğiniz sizden komut alırken sorun yaşayabilir.Bunun yanı sıra köpek sahibi olarak yapmanız gereken; sadık dostunuzun eğitimine katılmak,eğitmeninizden onun davranış özellikleri ve ögrenme yeteneği hakkında bilgi almaktır.Unutulmamalıdır ki köpek eğitimi sadece köpeğin eğitilmesi anlamına gelmez.Aynı zamanda sahiplerinin de bu konuda teorik ve pratik bilgilendirilmeleri gerekir.Köpeğinizi yakından tanıyıp davranışlarını gözlemlerseniz, onunla diyalog kurarken en doğru yolu seçme imkanınız doğar.

Eğitime, köpeğin her zamanki yaşama alanında başlanmalıdır.Bu; hem günlük yaşamına bir eğlence katacak, hem de eğitimini birebir uygulaması gereken yerlerde aldığı için eğitimi algılaması ve yaşamına uyarlaması çok daha kolay olacaktır.Köpek, eğitmenin hayatına değil eğitmen, köpeğin hayatına girmelidir.Böylece köpeğinizle hangi durumlarda sorun yaşadığınızı tespit edip eğitmeninizin yardımıyla bunları çözebilirsiniz. Köpeğinizi eğitmek için herhangi bir yaşa ulaşmasını beklemeniz gerekmez.Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi sonuç alırsınız.Yaşi ilerlemiş dostlarımız da eğitime yatkındırlar.Fakat bazıları gençlere göre daha az istekli ve yavaş olabilirler 3 aydan itibaren(puppy training) profesyonel eğitime başlanabilir.

Eğitimin etkili olabilmesi ve iyi sonuç alınabilmesi için, bütün eğitimler pozitif güçlendirme (ödüllendirme) esasına dayanmalıdır.Eğer köpeğiniz isteğinizi yerine getirdiğinde ödüllendirirseniz; sizi memnun etmeyi özellikle isteyecektir.Pozitif güçlendirme (ödüllendirme), eğitimin ilerlemesi bakımından çok önemlidir. Köpek hiç bir zaman kandırılmamalıdır.Bu, özellikle köpeğin güvenini kazanma açısından önemlidir.Eğitim süresi köpeğin ilgisine göre ayarlanmalıdır.Köpeğin ilgisini aşan sürelerde ters tepkiyle karşilaşilabilinir. Köpek asla cezalandırılmamalıdır ve dövülmemelidir.

Eğitimli bir köpek; Doğallığını kaybetmeden sahibinin isteklerini yerine getiren,verilen komut veya görevlerin önemini bilerek yapan köpektir.
Köpek eğitimi; Köpeğin yeteneklerini değerlendirip geliştirilmesi, ona belirli işaretler karşisında nasıl davranması gerektiğini en basit yöntemlerle ögretilmesi anlamına gelir.

--- Köpek eğitimi ilgi gerektirir.
--- Köpek eğitimi sevgi ister.
--- Köpek eğitimi sabırlı olmayı gerektirir.
--- Köpek eğitimi sağlıklı bünye gerektirir.
--- Köpek eğitimi yeterli bilgi gerektirir.
--- Köpek eğitimi uyumlu olmayı gerektirir.

Hiç yorum yok: